Většinu informací poskytl Jan Nečas č.13. Zapsal Josef Černý.

1908

Štěpovaná réva.

Na začátku století prošla našim územím révokazová  vlna. Farář Adamec byl průkopníkem pěstování révu štěpovanou odolnou proti révokazu. V roce 1908 vysázel štěpovaný  vinohrad a  s ním další tři pěstitelé.

Msgre. František Adamec

1931

Zvláštní pozornost byla věnována révě, protože ta byla zničena v letech 1908-1910 mšicí révovou – révokazem. Zemědělci začali vysazovat druhy štěpované na americké podložce, jejíž kořeny révokazu lépe vzdorují.

První doložený záznam z roku 1890 pochází z jižní Moravy ze Šatova u Znojma. V roce 1900 se mšička objevila v Mikulově a Dolních Dunajovicích, o rok později zasáhla vinice v okolí Perné a další rok byly již postiženy vinice ležící na území Bavor a Horních Věstonic.

1932

Suché a horké počasí tohoto roku bylo dobré pro vinnou révu.

1933

Vinobraní bylo slabší než minulého roku pro rozmáhající se révokaz. Ve vinohradech se rozšiřuje réva sázená na americké podložce, která je odolnější. Mnozí z nedostatku jiné začínají sázet divokou révu zvanou “derek”, která hodně rodí, ale pro špatnou jakost vína není doporučení hodná.

1934

Vinohrady, které nebyly zničeny od révokazu, slibovaly též dobrou úrodu.

1939

Ve dnech 5. a 6. září se ve škole konala výstava zemědělských plodin. Výstavu pořádala Družina katolických zemědělců.

Obeslalo ji i 13 obcí z okolí. Výstavy se účastnilo 1220 lidí. Odměnu za vystavené obilí obdrželi: František Stejskal, Cyril Nečas č.63, Pavel Konečný, Metoděj Konečný, František Strouhal č.221, Josef Nečas č.130, Štěpán Matyšek, Alois Jelínek č.80, Václav Nečas č.3. Cenou za vystavené hrozny byl poctěn František Záblacký. Cena za nejlepší ovoce byla přiznána Martinu Rabovskému.

Sestra paní Solničkové

1961 Oslavy  vinobraní.

Období JZD  – Práce na vinohradě, vinobraní:

1965

Byla založena zahrádkářská organizace. ČOZS.

1968- Vinobraní

1972   Český ovocnářský a zahrádkářský svaz (ČOZS) uspořádal 13. února svou první výstavu vín.

1973

Rekultivace a tvorba velkoplošných teras pro vinice a ovocnářství – Ing. Vojtěch Konečný: Jsme první zemědělský podnik v republice, který s velkoplošnými terasami začal. Jsou vhodné pro pěstování révy, jabloní, meruněk, broskvoní.

Josef  Fic  při sklizni- 1973

1974

Předčasně rašily ovocné stromy, květní pupeny pak poškodil mráz, téměř se pak neurodily meruňky, broskve a další peckoviny. Zvýšily se houbovité choroby brambor, hroznů, obilí.

1975

Sklizeň vinné révy byla nižší.

Sklizeň hroznů na vinohradu: zleva první řada: Matýšek Fr., Urbánek Pavel, … Druhá řada zleva: Vedra Adolf, …   

1977  ČOZS – Předseda Jaroslav Brychta- uspořádali  výstavu vín a ostatkovou zábavu.

1978

11.-12. května způsobily mrazíky škody na vinohradech a na ovoci.

ČOZS má 75 členů v čele s předsedou Jaroslavem Brychtou. Členové výboru jsou: Milan Mikač, Rudolf Prchal, Milan Kaplan, Josef Černý, Bohumil Jelínek, Josef Fic, Jan Hirsch, Fr. Skoumal, Fr. Koutný, Pavel Konečný, Alois Bílek. Revizní komise: Karel Hrabec, Ant. Petrla, Pavel Urbánek.

1979

1980

Zahrádkáři uspořádali velmi pěknou výstavu ovoce. V dešti přišlo jen 50 návštěvníků. Ovoce poté věnováno dětem do MŠ.

1981

Vinných hroznů se urodilo méně než jindy, zato dobře  vyzrály- sladkost kolem 20 st.

1983

byla velká úroda hroznů. 15.února uspořádali zahrádkáři  výstavu vín spojenou s ostatkovou zábavou. Hodnocení ván bylo o týden  dříve. Výstavy se  účastnili také  vinaři z družební  slovenské organizace Siladice okr. Trnava.

1984

Vinobraní bylo zpožděno, protáhlo se až do konce  října. Bobule byly drobné a nevyzrálé. Vína bylo nutno odkyselovat, aby byla  chutná a aromatická.

V březnu 1984 jeli naši vinaři na autobusový zájezd do Siladic na Slovensko, kde byla  výstava  vín.

1985

Utrpěly vinice, úplně zmrzly, musely bát vykáceny. Úroda 10 %.

16.února  bylo předvedeno 109 vzorků na  malé výstavce vín zahrádkářů potom následoval  diskovečírek. Vína byla z loňského  chladného počasí trochu tvrdší, ale aromatická a chutná. A také vesměs  dobře udělaná a  dobře ošetřená.

Budou muset  stačit  na dva  roky, protože letos víno nebude.

V. Vozdecký  při stáčení  vína – 1985

1988

Včelařský a  zahrádkářský kroužek  měl  výborné umístění v republikových kolech přírodovědných  soutěží. Blanka Kurdiovská vítězka okresního kola soutěže Mladý zahrádkář, skončila v národním kole v Děčíně na 4. místě a Hana Černá se přes  okresní a krajské kolo soutěže Zlatá včela dostala rovněž do národního kola v Nasavrkách a obsadila 6. místo.

1991

1994

1995

17. února  uspořádali zahrádkáři v sále OB  výstavu vín s ochutnáváním a večerní zábavou. V neděli 11. únoru proběhlo hodnocení vystavovaných  vín. Z 364 prezentovaných  vín byla jako nejlepší vyhlášena vína: Rulandské bílé Jaroslava Svobody, Veltlínské zelené ročník 94 Miroslava Ježka z Křepic,

Frankovka Karla Křiváka ze Strachotína a Frankovka ročník 93 Miroslava Lupače z Bolehradic.

V tomto roce byl přijat nový zákon o vinařství č.115 Sb. A Nikolčice byly zařazeny do Velkopavlovické  vinařské oblasti, pro kterou jsou doporučeny  určité odrůdy pro výrobu  vín s přívlastkem. Jsou  to: Veltlínské zelené, Neuburg, Muller- Turgau, Rulandské  bílé, Tramíín červený a všechny  červené odrůdy. Dále pak tento zákon zavádí nové třídění révových  vín, a to podle cukernatosti hroznů na:

1) révové víno stolní- smí být vyráběno z hroznů o cukernatosti nejméně 11 stupňů,

2) révové víno jakostní ( 15 st.),

3) révové  víno s přívlastkem ve třech druzích a) kabinet (19st), b) pozdní sběr (21 st), c) výběr z hroznů(24 st).

1996

1997

ČSZ pořádá výstavu vín spojenou s ostatkovou zábavou Tentokrát  doprovázela  košt cimbálová muzika Tvárnica z Podivína. Večer k tanci  hrála dechovka

1998

21. února – Na ostatky byly pořádána  výstava vín. Organizačně  velmi náročná akce ČZS.

Jaroslav Urbánek – předseda, Miroslav Vintrlík, Zdeněk Otřísal, František Jelínek, Jan Rylich, Oldřich Vašíček, Milan Kaplan, Jaroslav Kulíšek, ing. Vlastimil Vozdecký, ing. Vlastislav Klobása, Jiří Dostál, Jiří Gazda, Marek Hirsch.

Jména garantů- členů hodnotící komise: František Bezděk( Diváky- předseda); František Pacas ( Borkovany) Miroslav Brychta ( Mikulov) Zdeněk Otřísal ( Nikolčice).

Týden před  výstavou  probíhá hodnocení. To se sejdou  vinaři z okolí- zkušení ochutnávači; tří až čtyřčlenné komise  dostanou ke stolu kolem 20 anonymních ( očíslovaných) vzorků a  hodnotí, barvu, čirost, vůni, chuť a celkový dojem, Mohou přidělit maximálně 20 bodů. Od  18,6 jde o vína první jakosti. Vína hodnocená 19 body jsou považována  za  špičková. Komisaři se o každém vzorku radí, zajídají každé víno soustem neutrální  chuti( chléb, sýr) a pořizují protokoly.

Pak tisknou katalog a připravují sál. Návštěvníci výstavy si zakoupí vstupenku, skleničku ( s logem), katalog a  aršík  bločků- poukázek, za než pak obdrží vzorek, který si z katalogu vybrali. Skleničku a katalog  si odnášejí domů jako suvenýr.

Bylo zde přítomno 384 vzorků od  vinařů z 16 obcí). NIkolčických  vzorků bylo 127, a to od  45  vinařů. Bylo vyhlášeno 5  šampionů a z toho 4 z Nikolčic: Sauvignon Jaroslava Svobody( 19,4 bodů- mladé bílé); Muller. Thurgau Vlastislava Klobásy ( 19,4 bodů- staré bílé); Frankovka Zdeňka Otřísala ( 19,4 b- mladé červené);Frankovka Josefa Konečného ze Šitbořic (19,4 bodů- staré červené); nakones kolekce 4 vzorků Vlastislava Klobásy( v průměru 19,15 bodů) Už druhým rokem tu hrála odpoledne při výstavě k poslechu a  večer k tanci cimbálová muzika Travnica z Podivína.

1999

Únor- ostatková zábava a výstava vín ČSZ, hrála cimbálová muzika Travnica z Podivína.

2000

4. března-  svaz  zahrádkářů pořádal tradiční  výstavu vín a ostatkovou  zábavu. Týden předtím proběhlo hodnocení 441  vzorků vín  z 22 obcí.

2001

2002

9. února ČZS pořádá  tradiční výstavu vína spojenou s ostatkovou zábavou.

2003

2005

2006

2009

2010

Nikolčičtí vinaři si Vás dovolují pozvat na

VÝSTAVU VÍN

která se koná v sobotu 27. března 2010 od 10 h v sále Kulturního domu v Nikolčicích.

K odpolední pohodě přispěje od 15 h CIMBÁLOVÁ MUZIKA PRIMÁŠ.

Odborné posouzení předložených vzorků se koná v neděli

21. března 2010 ve 13 h v sále kulturního domu v Nikolčicích.

2014

Výstava vín – nikolčice 2014

Dne 15. 3. 2014 se v naší obci uskutečnila výstava vín, spojená s nabídkou zvěřinových specialit. Postupně se toto skloubení tradiční výstavy vín, s možností ochutnání kvalitních zvěřinových specialit, stává nedílnou součástí kulturního života v obci. Návštěvníci mohli ochutnat přes 300 vzorků vín jak od vinařů z Nikolčic, tak i od vinařů z jiných obcí.

Nabídka a úroveň vystavovaných vzorků vín byla velmi dobrá a je velmi potěšující, že „naši“ vinaři produkují vína vynikajících kvalit. Je nutno si uvědomit, že většina z nich to dělá jako svůj koníček, který je časově i ekonomicky dosti náročný. Část přítomných využila i perfektní možnosti ochutnat zvěřinové speciality, které zajistili členové Myslivecké společnosti Nikolčice. Kvalitní nabídka pokrmů, výborný servis s donáškou až ke stolu výrazně přispěly k celkové atmosféře akce.

V odpoledních a podvečerních hodinách veselou náladu ještě umocnila cimbálová muzika Vonica. Krásné písničky, profesionální přednes, muzikanti reagující i na přání návštěvníků, pohodová atmosféra. Příjemným překvapením bylo i vystoupení sboru nikolčických chlapů. Několik hezkých písniček, v pěkném dvojhlasu snad potěšily a překvapily v dobrém mnohé přítomné.

IMG_4398-1_resize

Z výsledků výstavy uvádím:

Šampióni výstavy:

Filip Mlýnek, Dolní Dunajovice

Ryzlink Vlašský, p.s. 2013

Mladá červená vína

IMG_4401-2_resize

Kamil Balát, Klobouky u Brna

Svatovavřinecké 2014

Starší červená vína

Jan Strouhal, Křepice

Svatovavřinecké 2012

Vína domácích vinařů – kolekce:

IMG_4403-2_resize

1. místo – Vinařství Prchal

2. místo – Milan Mikáč a Jiří Dostál

3. místo – Oldřich Vašíček

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat nikolčickým vinařům a členům myslivecké společnosti za jejich ochotu a obětavost. Takové akce nejsou výsledkem jednoho nebo dvou dnů, ale několikatýdenních příprav, zajišťování, organizování, vše většinou na úkor vlastní rodiny a řešení vlastních problémů a starostí.

Ing. Jiří Hrabec

2015

Výstava vín 2016

Dne 20. 2. 2016 se v naší obci uskutečnila výstava vín, spojená, již tradičně, s ochutnávkou zvěřinových specialit. Každoročně má tato akce vynikající průběh a i letos se potvrdilo, že ochutnávka vín se stala nedílnou součástí kulturního života v obci.

Návštěvníci mohli ochutnat 362 vzorků vín od 162 vinařů z Nikolčic, tak i od vinařů z jiných obcí. Nabídka a úroveň vystavovaných vzorků vín byla velmi dobrá a velká část přítomných využila možnosti ochutnat zvěřinové speciality, které zajišťují členové Myslivecké společnosti Nikolčice.

mm36

Návštěvnost letos asi byla jedna z nejvyšších a účastníci z rozličných koutů Jihomoravského kraje si atmosféru velice pochvalovali. V odpoledních a podvečerních hodinách veselou náladu ještě umocnila cimbálová muzika Longa. Krásné písničky, profesionální přednes, výborní muzikanti reagující i na přání návštěvníků, pohodová atmosféra. Příjemným zážitkem bylo i vystoupení sboru nikolčických mužáků.

Z výsledků výstavy uvádím šampióny:

mm37

Vína ročníku 2015:

J.+L. Kučera, Hrušovany nad Jevišovkou

Chardonnay p. s.

Radek Sedláček, Kurdějov

Portugal modrý

Vína starších ročníků

mm39-1

Josef Strouhal, Nikolčice 30

Zweigeltrebe 2014

Vína domácích vinařů – kolekce:

1. místo – Jiří Dostál

2. místo – Jelínkovi-Rabovský

3. místo – Vinařství Prchal

mm43-1
mm41-1
mm42-1

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat nikolčickým vinařům a členům myslivecké společnosti za jejich ochotu a obětavost. Takové akce nejsou výsledkem jednoho nebo dvou dnů, ale několika týdenních příprav, zajišťování, organizování, vše většinou na úkor vlastní rodiny a řešení vlastních problémů a starostí.

Ing. Jiří Hrabec

2016

Výstava vín 2018

two-glasses-of-wine-clip-art_p

Dne 10. 3. 2018 se v naší obci uskutečnila výstava vín, spojená, již tradičně, s ochutnávkou zvěřinových specialit. Každoročně má tato akce vynikající průběh a i letos se potvrdilo, že ochutnávka vín se stala nedílnou součástí kulturního života v obci.

Návštěvníci mohli ochutnat 314 vzorků vín od 151 vinařů z Nikolčic, tak i od vinařů z jiných obcí. Nabídka a úroveň vystavovaných vzorků vín byla velmi dobrá a mnoho přítomných využilo možnosti ochutnat zvěřinové speciality, které zajišťují členové Myslivecké společnosti Nikolčice.

Návštěvnost letos byla opět velmi dobrá a účastníci z rozličných koutů Jihomoravského kraje si atmosféru velice pochvalovali. V odpoledních a podvečerních hodinách veselou náladu ještě umocnilacimbálová muzika Longa. Krásné písničky, profesionální přednes, výborní muzikanti reagující i na přání návštěvníků, pohodová atmosféra. Příjemným zážitkem bylo i vystoupení sboru nikolčických mužáků.

DSC00040p1

Šampióni výstavy:

Vína ročníku 2017:

Martin Konečný, Hovorany

Ryzlink vlašský v. h., b. c.

Martin Konečný, Hovorany

Frankovka (Fr 4)

Vína starších ročníků

Ivo Svoboda, Nikolčice

Neuburské 2014 (Nb 19)

Sklep Blučina, Blučina

Zweigeltrebe 2015 p. s.

Vína domácích vinařů – kolekce:

1. místo – Jiří Dostál, Nikolčice…. celkový součet: 75,8 bodů

2. místo – Ivo Svoboda, Nikolčice celkový součet: 75,5 bodů

3. místo – Vinařství Prchal, Nikolčice… celkový součet: 75,4 bodů

DSC00050p1

Rekapitulace:

Na výstavě bylo celkem 314 vzorků vín od 151 vinařů; ztoho bílých 204, růžových 14, červených 96; 52 vín starších ročníků. Kdegustaci bylo připraveno 31 odrůd.

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat nikolčickým vinařům a členům myslivecké společnosti za jejich ochotu a obětavost. Takové akce nejsou výsledkem jednoho nebo dvou dnů, ale několika týdenních příprav, zajišťování, organizování, vše většinou na úkor vlastní rodiny a řešení vlastních problémů a starostí.                                                                   P. H.

optimální množství živin v půdě

DSC00062p
DSC00067p

2020

14. března se měla uskutečnit tradiční výstava vín, žel kvůli koronoviru byla akce zrušena. Proběhla alespoň výstava fotografií s názvem Historie vinařství v Nikolčicích. První část obsahovala fotografie ze sbírky Josefa Černého.

Druhou část sestavil MUDr. P. Šácha dle výpisu z kronik a časopisů.

Poslední obrázek ukazuje tzv. otevřenou knihu, kde jsou zaznamenány všechny informace a je k dispozici pro každého zájemce. Lze do ní přidávat fotografie, dokumenty, letáčky apod.

Historie vinařství v Nikolčicích