Při sepisování historie obce vycházíme jednak z písemných historických pramenů, jednak z osobních vzpomínek pamětníků, ale v neposlední řadě také z archeologických výzkumů.

Historie Nikolčic dvacátého století je doložena třemi kronikami školními a  dvěma kronikami obecními.

Obecní kroniku začal psát v roce 1927 učitel František Kloupar.  Jestli byla  psána obecní kronika před  tímto datem nevíme.  První školní kronika je psána od  roku 1869- do roku 1914 a díky  tomu, že zaznamenává kromě událostí školních, také některé události obecní, máme možnost se o nich dozvědět.

Z údajů uvedených kronik čerpali další kronikáři p.ředitel Kolínský, Mgr.Černý, Ing. Solnička a další.

Mgr.Černý vypracoval Nikolčickou čítanku I a později Nikolčickou čítanku II, která byla vydána ku příležitosti 955. výročí první písemné zmínky o Nikolčicích. Bylo to v roce 2001 a v obci se sešli občané, rodáci a přátelé obce a tento den byl důstojně oslaven. Kroniky pak byly uloženy do archivu v Mikulově, kde jsou dodnes. V roce 2018 vznikla myšlenka sepsat novou knihu o Nikolčicích, která by však měla mít poněkud jiný charakter. Obě již existující knihy obsahují dostatečné množství informací a čtenář si může udělat  živý obrázek o tom, jak se v naší obci žilo. Nová kniha je rozdělena na dvě tématicky rozdílné části.

První je zaměřena na dávnou historii od pravěku až po rok 1900. Zvláště v úvodní části se opírá nejen o obecná fakta, ale dokladuje i pozoruhodné archeologické nálezy z Nikolčic a okolí.

Druhá  část pak zachycuje chronologicky důležité události, kterými si vesnice prošla od roku 1900  až do roku 2020 a to rok po roku. A tam, kde se  zachovaly  fotografie, jsou tyto události doloženy. Podkladem pro tuto  část posloužily léty nashromážděná data, která zaznamenal Ing. Solnička. A dále více než dva roky trvající mravenčí práce Dr. Šáchy s pamětníky obce, kteří  informace  doplňovali svými vzpomínkami, dokládali je fotografiemi z jejich  rodných alb, popisem událostí a dění na fotografiích i osob na nich. A třetím přínosem byl průzkum zapomenutého archivu Josefa Černého. Vzniklo poměrně velké dílo, které však  svým rozsahem nebylo možno vložit  do této knihy. Proto se zde nacházejí pouze jen ty klíčové momenty z novodobé historie vsi.

MUDr. P. Šácha

Úvod k historii Nikolčic