SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zkušenosti z přednášek a z poradny

Léta se věnuji přednáškové činnosti, neboť považuji moment prevence za mnohem významnější než léčit následek.

Jako fyzikální zákon

Z fyziky víme, že každá akce má svou reakci. Kulička se dá do pohybu až potom, kdy na ni zapůsobila nějaká síla. Podobně je to s nemocí. Příznak nemoci (reakce) se projeví až tehdy, kdy působila nějaká příčina (akce). Dokud síla působí (akce), kulička se bude pohybovat. Dokud působí příčina, nemoc je stále přítomna. Kterýkoliv zásah nemá šanci nemoc vyléčit, pokud neřeší její pravou příčinu. Léčba pak spočívá jen v potlačování, zmírňování příznaku – následku. Léčba podle příčiny se nazývá kauzální.

Není však snadné odhalit příčinu - či spíše řetězec příčin, protože u chronických nemocí je to jako cibule - o několika vrstvách.

 

Klasický postup

Klasický každodenní lékařský postup v běžné ordinaci každý zná a může vyhodnotit dle svých zkušeností, do jaké míry probíhá kauzální léčba, nebo zda jde jen o symptomatickou léčbu, reagující totiž jen na přítomný příznak.

Je jasné, že lékař vyšetřuje, bere anamnézu, provádí objektivní vyšetření, poslouchá plíce, srdce, měří tlak krve, provádí různé testy, doplňuje si informace pomocí zobrazovacích technik, objednává pacienta ke specialistovi… Po čase - někdy až po několika měsících - na základě všech výsledků stanoví diagnózu.

Výsledky z odborných testů a vyšetřovacích metod, např. ze sonografie nebo počítačové tomografie, jsou perfektní, přesné, rozsáhlé, přesvědčivé... Jsou však zaměřeny jen na popis následku, třeba jak vypadá onen zjištěný útvar, a přitom neříkají nic o příčině, proč problém vznikl.

Stanovení diagnózy ještě neznamená, že byla stanovena příčina.

A pokud je v lékařské zprávě zmínka o příčině, pak je to informace jen všeobecná, vlastně nic neříkající, odkazující na to, že je to dědičné, že to nejde zjistit, že jde o příčinu tzv. idiopatickou apod. Anebo pojmenovaná příčina vlastně není pravou příčinou, když coby příčina je popisován účinek nějakého bacilu nebo viru. 

Jak bylo na začátku řečeno, každá akce má reakci. Nemůže být reakce bez akce. Příčina nemoci vždycky existuje, bez výjimky.

Není-li pojmenována příčina a není-li poté řešena, nemůže léčba dosáhnout uspokojivého efektu. Dokonce ordinovaný (povětšině syntetický) lék má své vedlejší příznaky a podporuje vznik nemoci další…

To je podle mého názoru kámen úrazu dnešní doby.

SYMBIVITA má v programu:

  1. pátrat po příčinách,
  2. hledat cesty jejich odstranění a teprve ve třetím kroku
  3. sestavit nápravný program, jehož prioritou však není lék.

Ne každý člověk je ochoten hledat příčinu svých problémů, přijmout ji, poučit se z ní. Žije v tvrdé realitě dnešní doby a je pro něj mnohem jednodušší zajít k lékaři a zapojit se do systému: pobýt hodinu v čekárně, 5 minut v ordinaci, dostat do ruky recept, u sestry vyfasovat letáček, co má dělat... Pokud tomu nerozumí, napsat si do obyčejné internetové poradny dotaz - co má vlastně dělat a co mu to jeho lékař vlastně napsal. Potom užívat lék, na nějaký čas svůj problém odsunout - do budoucnosti...

Přednáška na toto téma obvykle vyvolá živou a otevřenou diskusi a změní se v besedu, při které lidé sdělují své dojmy, jak to probíhá v realitě.

Navštěvují řadu lékařů, jsou více nebo méně vyšetřeni základním vyšetřením, a přesto nedochází k objasnění příčiny, a tedy nedochází ani k úspěšné léčbě, ba naopak, nemoc, která je jen potlačována, se u nich posouvá do chroničtějšího stavu. Charakteristickou skutečností je, že se příčina nehledá tam, kde skutečně je... A musí si vyslechnout: To patří k věku..., to má dnes každý, dokonce tím trpím také... Přesně tak, jak to bylo řečeno ve filmu Vesničko má středisková ústy pana Hrušínského. A každý, kdo snímek viděl, se náramně bavil, protože tento fakt dobře zná z běžné praxe.

Podstatu jsem vyjádřil v tomto textu. Lidé si z přednášky odnášejí kontakt na poradnu, která může částečně nahradit to, čeho se jim nedostává u jejich lékaře. Tím je míněn rozbor jejich situace s cílem pomoci v hledání příčiny.

Samotná poradna neslibuje léčení, prioritně nepředepisuje lék. Poradna je o filozofii, vysvětluje, kde je chyba, ukazuje postup, hlavní princip. Napřed příčina, potom řešení. Ne naopak.

MUDr. P. Šácha

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/privatni

 

 

Doporučujeme

    CARSICO STAR

    Koenzym Q10 je důležitý pro všechny buňky těla při výrobě energie. Jeho dostatečný přísun do buněk přispívá k udržování celkov

    Zjistit více

    RELAX STAR

    RELAX STAR je unikátní kombinací látek, které působí blahodárně na celé tělo. (to je na hraně, ale co napsat?) Kdo by se kdy nesetkal

    Zjistit více

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    Máte překyselený organizmus?

    Ve špičkového popularizátora zdravého způsobu života, vyhledávaného autora množství knih a prestižního lektora se vyvinul Kurt Tepper

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024