SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Přínos SYMBIVITY pokračuje i v dnešní době

Podstatou filozofie společnosti SYMBINATUR s.r.o. jsou přirozené postupy, jež pomáhají vylepšit nebo udržovat zdraví. Rovnováha života.

Při hovorech s klienty slýchávám nejistotu, nevědí, o čem přírodní postupy jsou. Mají v podvědomí, že jde o nějakou alternativní medicínu, a mají také v mysli uloženy poznámky svých ošetřujících lékařů, že je to šarlatánství, že je to zbytečné vyhazování peněz za potravní doplňky, které neúčinkují, že oni tomu nevěří…, a pacienti sami pak cítí pohrdavé pohledy.

Pro práci s lidmi, kteří mají určitý zdravotní problém, byla pod vlivem okolností utvořena nová koncepce přirozeného postupu a dostala název SYMBIVITA. Vyjadřuje rovnováhu života (symbi, symbióza = rovnovážná a vzájemná prospěšnost, vita = život).

Pracuji v tomto duchu již dvacet pět let, a tak mohu postup shrnout do třech bodů:

I. Hledáme příčinu, rozebíráme situaci, žádáme o vyšetření ke zjištění příčiny. Hledat příčinu není alternativní postup.

II. Potom začneme hledat cestu, jak zjištěnou příčinu odstranit. To také není alternativní postup, nýbrž je to základní lékařský postup, tedy alespoň by měl být…

III. Když je vyjasněn I. bod a když se pracuje na II. bodu, pak přijde logický léčebný program. Nikde není předem napsáno, co obsahuje, vede k uzdravování.

Co je na tomto postupu alternativního? Stovky lidí hledají pomoc v ordinacích celostně pracujících lékařů, další hledají pomoc v diskusních fórech nebo internetových poradnách.

V drtivé většině jde o lidi, kteří jsou nespokojeni s postupem svých lékařů, s jejich závěry a hlavně s výsledky ošetřování. Bojí se vedlejších účinků chemických léků. Vnímají tlak farmaceutických firem prostřednictvím medií a svých lékařů.

Tito nespokojení lidé mají ze svých lékařů strach, bojí se jim říci, že nejsou spokojeni s jejich léčbou. Mlčky vezmou recept, vyzvednou si lék, ale neužívají jej, mnohdy ani do lékárny nejdou. A hledají pomoc jinde, velice vítají možnost, že si mohou volně koupit některé prostředky, a pokoušejí se léčit sami.

Až přijdete do výdejny léků, rozhlédněte se kolem sebe a pozorujte, jak tam kvete obchod. Vše se odehrává v příjemném prostředí a s úsměvem. Na pultě jsou vystaveny prostředky, na něž právě běží reklama v televizi. Někde mají dokonce speciální poličku s nápisem - léky z reklamy. Bolí vás hlava? Nevadí, máme tu účinné prostředky proti bolesti hlavy. Tento, nebo tento? A tento prostředek si lidé často berou, pochvalují si ho. Mohu doporučit.

Jenže zde dochází k nedorozumění. Výše uvedené pravidlo splnění prvních dvou bodů stále platí a je pak zcela jedno, zda se použije chemický lék od lékaře nebo přírodní, volně koupený potravní prostředek…

Mohu dokumentovat stovkami výpovědí pacientů, kteří oslovili naši poradnu, že nemají šanci dopátrat se příčiny. Jejich praktický lékař se nezvedne při vyšetřování od stolu, odbude pacienta s tím, že to není třeba, vyšetřováním příčiny se prý nevyléčí, má si tedy vzít doporučený lék. A lékař se s ním odmítá dále bavit.

Maximálně odešle hodně obtěžujícího pacienta ke specialistovi. Když se tam po půlroční objednací době pacient dostaví, je mu odborně vysvětleno, že vyšetření není potřeba, že se má obrátit na svého praktického lékaře, který to prý vyřeší.

Není to tak samozřejmě vždy. Opakuji, že zde interpretuji stesky stovek klientů z poradny.

Trpící člověk je zase na začátku a jeho nespokojenost se pomalu přeměnila ve vztek. Koupí si tedy potravní doplněk a jeho problém pokračuje. Proč?

Volně koupený prostředek totiž není lék, nýbrž je zákonem zařazen do kategorie potravních doplňků a určen pro prevenci, ne pro léčení.

Výrobce nesmí na krabičku napsat dávku, která by stavu léčení odpovídala a dosahovala. Uvedená dávka je určena jen k prevenci. Pokud pacient nechápe správný význam potravního doplňku, a přesto si jej koupí v domnění, že tím nahradí lék, je na omylu. Dodrží-li doporučenou dávku, pak nemůže dosáhnout léčivého efektu. Jde přece jen o prevenci.

Následuje tedy další zklamání. Osloví lékaře celostní medicíny, aby mu předepsal léčivou dávku, nutí jej vlastně k tomu, aby za něj převzal odpovědnost. Lékař musí porušit zákonem určenou preventivní dávku. A pokud to udělá, je si účinkem jist a doporučí vyšší dávku - co se stane?

Znovu se musíme vrátit k prvním dvěma bodům. Dokud nebudou vyjasněny, efekt se nedostaví. Možná dojde ke zlepšení projevu nemoci, ale za cenu vyšších nákladů. Účinný potravní doplněk ve vysoké dávce zvyšuje finanční náročnost, a tak mnohdy hlavně z finančních důvodů pacient nevydrží a léčbu ukončí.

Opět naroste jeho nespokojenost, tentokráte se obrátí proti potravnímu  doplňku - je prý drahý.

Přírodní produkt není dražší než chemický lék, rozdíl je však v tom, že chemický lék je placen pojišťovnou…

Dotyčný pacient udělá další krok z pozice nepochopení: Když je doporučený prostředek tak drahý, hledá si jiný produkt, levnější. A ty nejlevnější opět najde ve výdejně léků…

Všechny substance, jež v přírodě existují, lze pojmenovat, chemicky vyjádřit a také uměle vyrobit. Farmaceutické firmy mají velký potenciál a v celém komplexu jejich výroby není problém vyrobit i lék, jenž se tváří jako přírodní. Ve výdejně se tedy objeví potravní doplněk vyrobený „na přírodní bázi". A je levný, protože syntetická výroba je méně nákladná než extrakce z originálního přírodního zdroje.

A takový výrobek si náš nešťastný pacient zakoupí. Efekt se samozřejmě nedostaví, navíc jeho organizmus syntetický výrobek nepřijímá, ale odvádí močí ven…

Takže pacient, který jde popsanou cestou, si udělá závěr: Přírodní postup neléčí, přírodní prostředky jsou neúčinné a drahé.

Ale pozorný čtenář snadno zjistí, jak rafinovaná je to blamáž…

Postup, o kterém je zde řeč, je založen hlavně na pátrání po příčinách a na jejich následném odstraňování. Používání léčivých prostředků pak není prioritní.

Léčit se musí pacient sám

A v prvé řadě si každý musí vyjasnit, proč chce potravní doplněk užívat a čeho chce dosáhnout. A jak se má postavit ke své nemoci. A v tomto okamžiku je to zcela zásadní věc!!

Naše tělo je geniálně stvořeno a je vybaveno schopností samoléčení. Tuto schopnost tělo používá vždy a za všech podmínek, které by ohrozily existenci člověka… Nemoc bolí, je nepříjemná. Nemoc člověka ukládá na lůžko, omezuje ho, zastavuje ho. Nemoc člověka chrání před zničením. Tělo nejlépe ví, že je ohroženo, a proto se brání. Tuto skutečnost si musíme uvědomit.

Klíčový bod

Jestliže použijete kterýkoli prostředek či léčebný postup (je jedno, zda jde o chemický lék nebo potravní doplněk), jenž je zaměřen na zastavení projevu nemoci, přesněji řečeno na jeho potlačení, utlumení, zmírnění, pak nejde o skutečné léčení.

Jde jen o zmírnění nemoci a vlastní řešení se odsouvá do budoucnosti, nebo se akutní nemoc mění v chronickou. Takovým postupem de facto bráníme tělu, aby použilo vlastní léčebné procesy.

V tuto chvíli samozřejmě není řeč o stavech, kdy je ohrožen život.

SYMBIVITA uplatňuje principiálně skutečný - přirozený postup - snaží se organizmus podporovat na různých úrovních, a to tak, aby se on sám dokázal s problémem vypořádat, vlastně tím podporuje samoléčení. Žádá hledání příčiny a její odstraňování, protože tyto dva body korespondují s podstatou nemoci.

Jak se to projevuje v praxi?

Uvedu modelový příklad:

Existuje příznak - třeba bolest, způsobená špatnou funkcí jater.

Pacient si vezme analgetikum. Za krátkou chvíli cítí úlevu. Vnímá jasný efekt. Lék účinkuje.

Uvedený postup nabídne i přírodní prostředek, který podporuje činnost jater.

Úleva od bolesti se však viditelně nedostavuje. Pacient nevnímá okamžitý efekt.

V prvém případě se problém po odeznění účinku léku znovu objeví a vyžaduje, aby si pacient vzal další analgetikum - příčina špatné funkce jater pokračuje. Navíc syntetický lék více zatíží funkci jater.

Ve druhém případě se účinkem potravního doplňku zlepší činnost jater, a tím ustane bolest - je řešena jedna z příčin bolesti, samozřejmě na pořadu je řešení hlavní příčiny, tj. proč játra špatně pracují. To je předmětem rozboru a analýzy života postiženého jedince.

Hlavním úkolem spolupráce klienta s lékařem

v poradně SYMBIVITA

je analýza a rozbor stavu s cílem pojmenovat příčinu, celý nebo podstatný příčinný řetězec či vývoj vzniku nemoci, a to pak také automaticky ukazuje řešení a možnosti odstraňování příčin.

Jsme s touto problematikou v kontaktu déle než 25 let. Chceme vás naplnit informacemi a ukázat směr, kterým se máte v řešení nemoci ubírat.

Jestli vás tato myšlenka zaujala, diskutujte se mnou na dfm@symbinatur.com, pročtěte si všechny možnosti naší poradenské činnosti.

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    PERILLYL STAR

    Perilla frutescens je čínská léčivá bylina, jejíž výtažek se v tamní tradiční medicíně používal odedávna proti přecitlivělosti

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ROVNOVÁHA ŽIVOTA

    Po třicetileté praxi sepsal MUDr. P. Šácha své poznatky z oblasti medicíny. Dívá se na člověka jako na celek a v závěru upřednostňuj

    Zjistit více

    BCAA 500

    BCAA 500 (Branched Chain Amino Acids) obsahuje aminokyseliny valin, leucin a isoleucin, které patří mezi esenciální aminokyseliny. Lidský or

    Zjistit více

    RESVERATROL STAR

    Resveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024