Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.
Podíl potravin na prohlubování chorob
Dostalo se ke mně zajímavé krátké video:
Doktor John Davis z Mayo Clinic News Network v něm potvrzuje známý předpoklad, že na takových nemocech, jakými jsou artritida, osteoartritida, revmatoidní artritida a mnohé degenerativní nemoci, se mohou podílet některé potraviny, jež těmto nemocem vyhovují, zvyšují průběh zánětu a prohlubují degenerativní proces.
Dva typy stravování
Jsou tedy proti sobě dva způsoby stravování. Ty, které napomáhají zánětu, a ty, které vytvářejí pro tělo lepší podmínky, aby se záněty netvořily.
a - podporující zánět
Mezi první z nich patří jídla tzv. kyselinotvorná. Jsou to výrobky z cukru a sacharidů (knedlíky, buchty, rohlíky, měkký chléb apod.), ale také hodně tučná jídla, hodně slaná jídla. Je paradoxní, že jsou to většinou jídla tolik propagovaná každodenní televizní reklamou. Jsou lákavá a zajisté mnoha lidem chutnají. Mezi ně se řadí burgery, hranolky, pizza, brambůrky a další slané pochoutky. Dr. John Davis o nich ve videu také hovoří. Kdo trpí otékajícími, bolestivými klouby, měl by si udělat revizi svého jídelníčku.
b - podporující normální stav
Zmíněný jedinec se jistě začne více věnovat té druhé skupině potravin, které jsou spíše zásadotvorné. Přidá si více syrového ovoce a zeleniny, zelených potravin typu chlorela a mladý ječmen, dále produktů, které mají více omega 3 MK a bude se vyhýbat těm, které mají zvýšený podíl omega 6 MK. Omega 6, jak je známo, podporuje záněty (myslíme především na maso průmyslově zpracované). U omega 3 je tomu opačně. Takže si daný jedinec také přidává do jídelníčku pravidelně mořské ryby a oleje z nich, také příkladně olivový olej, lněná semínka, vlašské ořechy, celozrnné výrobky, takových produktů je celá řada.
Osobní testování
Každý, kdo trpí zmíněnými neduhy, si to může sám na sobě vyzkoušet následujícími kroky:
- Napište si své příznaky, pocity, bolesti, a pokud máte lékařské zprávy, označte si patologické markery. Pak ´přehoďte výhybku´ a
- věnujte pozornost stravování podle druhé skupiny (směrem k výběru zásadotvorných potravin).
- Za 3 měsíce přistupte k dalšímu kroku; přečtěte si své záznamy původních projevů nemoci a srovnejte je se situací po této změně. Poznání vám může posloužit ke zvážení a k rozhodnutí, zda je nová cesta přijatelnější pro další postup a životní styl.
Čtenář si tedy musí sám hledat cestu, jak si má pomoci, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.