SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Modulace imunitního systému






Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mít v pořádku imunitní systém je základ pro dobré zdraví.
Mezi vnějším a vnitřním světem je bariéra a na ní je hlavním „celníkem“ imunitní systém.
Kromě toho, že nás chrání před patogeny, hraje i velmi důležitou roli v řízení přesných zánětlivých reakcí, jež pomáhají našemu tělu léčit poškozenou tkáň. Zánět je vlastně nástrojem imunity, aby vracel nemocné tělo zpět do zdraví.

Dnes bych chtěl psát o tom, jak je důležité soustředit se na to, abyste imunitní systém posilovali - namísto toho, že budete používat prostředky, které jsou zaměřeny na likvidaci bakterií a zánětu pomocí léků s účinkem protibakteriálním, protizánětlivým apod.

Tyto prostředky by měly být ponechány jen pro krajní nouzi, kdy je jasné, že se imunitní systém nedovede sám útoku bakterie ubránit. Tehdy však, zjednodušeně řečeno, boj nevyhraje imunitní systém, ale za něj to řeší antibiotikum. Imunita se tím pro budoucnost neposílí, ba naopak se oslabí! A pokud se tato antibiotická intervence opakuje několikrát, je tím položen základ pro chronickou nemoc.

Jmenujme si některé způsoby tzv. přirozené imunomodulace pomocí přírodních prostředků. Ty mají modulační účinek na imunitní systém. V případě, že je funkce imunity slabá, ji posilují; ale pokud je přehnaná, usměrňují ji do klidu.
Je zde tedy snaha, aby byl imunitní systém silný a účinný, aniž by se přitom projevovaly negativní vedlejší účinky léků.

Nejprve si popišme obě formy chybné reakce imunitního systému. Uprostřed je imunitní systém vyrovnaný, tj. má optimální efektivitu.

Ad 1/ Reakce imunity, které jsou nedostatečné. Sem zařadíme infekce na podkladě patogenních bakterií, plísní, parazitů a virů. Záněty jater, HIV, TBC… A také rakoviny.

Ad 2/ Reakce imunity na podnět je přehnaná, přemrštěná, chaotická. Sem patří nemoci autoimunitní, jako jsou nemoci štítné žlázy, revmatoidní artritida, lupus, cukrovka I. typu apod. A potom sem patří alergie - potravinová, dále senná rýma, ekzém, astma, záněty spojivek, dutin…

Je-li imunitní systém slabý
Jestliže imunitní systém nereaguje účinně, přijdou problémy. Je jasné, že při chřipce s horečkou, pak zimnicí vás to zavede do klidu na lůžku. Jsou-li ale příznaky méně nápadné (říkáme jim nespecifické), může se jednat „jen“ o únavu, alergický projev, problémy s krevním cukrem, zatemnělou mysl, bolest hlavy, citlivost na různé podněty, zažívací potíže apod.

Opak - přemrštěná reakce
Pokud není imunita v rovnováze, může nastat situace opačná, kdy je imunitní systém vysoce aktivní, ale zaměřuje se na vlastní tkáně těla spíše než na napadání patogenů. To vede k chronickému zánětu a zničení tkání vlastního těla. Takové projevy jsou klasicky označovány jako nemoci autoimunitní - jinými slovy sebedestruktivní… Použití přírodních imunitních modulátorů může pomoci uklidnit přehnané reakce. Dnes známe přes 100 různých typů autoimunitních chorob napadajících tkáně:
- štítnou žlázu - Hashimotova nemoc, Gravesova nemoc,
- mozek - roztroušená skleróza, autismus, Guilain – Barre syndrom,
- krev - leukemie, lupus erythematosus,
- zažívací trakt: celiakie, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, diabetes I. typu,
- nervy - neuropatie,
- plíce - fibromyalgie, Wegenerova granulomatóza,
- kůže - lupénka, vitiligo, ekzém, sklerodermie,
- svaly - revmatizmus, polymyalgie,
- kosti - revmatoidní artritida, morbus Bechtěrev.

Jmenujme některé faktory, jež tyto stavy zhoršují:
- příliš mnoho cukrů a sacharidů,
- nespavost a špatná kvalita spánku,
- chronická dehydratace a pití nefiltrované vody,
- dlouhodobý pobyt v domácím prostředí bez pohybu, vsedě, bez přírody a bez slunce.

Sacharidy, nebo taky karbohydráty, jsou hlavním zdrojem energie. Při nedostatku sacharidů se dostaví únava, neschopnost přemýšlet a soustředit se. Nadbytek sacharidů zase přemění vaše tělo na tuk a uloží ho do tukových zásob.

Pokud ve vaší stravě převažují cukry a sacharidy, tvoříte si předpoklady k tomu, že bude váš imunitní systém oslaben. Aby mohly buňky imunity (bílé krvinky) dobře fungovat, potřebují vitamin C. To je známý fakt. Jenže vitamin C a cukr jsou velmi podobné strukturálně a mohou soutěžit o vstup do buněk na příslušném receptoru (Glut-1). Glukóza často získává přednost před vitaminem C, a tudíž vlastně brání imunitní funkci. Nadbytečný cukr může také zvýhodňovat infekce, jakou je kandida, a dá se říci, že ta se cukrem živí. A když k tomu přidáte vyčerpání ostatních důležitých živin - vitaminu C, glutathionu a zinku, pak je jasné, jak to dopadne.

Špatný spánek
Zhoršení spánku je spojeno se špatnou funkcí imunitního systému. Pokud si nezajistíte pravidelný a klidný spánek, pokud neodstraníte rušivé vlivy a budete ponocovat, mít hodně nočních služeb, objeví se následky, začnou vás trápit zánětlivé procesy, různé poruchy metabolizmu. A pokud žijete ve stresech a ještě k tomu bez dobrého spánku, zvyšujete si tím stresovou reakci v nervovém systému. Pokud se tzv. zvýšená stresová odezva a zvýšení hladiny kortizolu dlouhodobě opakují, budou také potlačovat funkci imunitního systému.
- Přes den buďte co nejvíc venku, na přirozeném slunečním svitu, upravte si v bytě zářivky, ztište prostředí pro spánek, pořiďte si dobré matrace a polštáře, omezte pití kávy, před spaním se pomodlete (moje osobní rada).

Pití nefiltrované vody
Městská vodovodní baterie může mít mnoho toxických prvků. Příměsi jako chlor, fluorid, těžké kovy atd. zvyšují toxické zatížení těla. Kdo má přístup k dobré přírodní vodě nebo kdo zainvestuje do filtračního zařízení, pomůže svému imunitnímu systému.

Čistá voda a minerály jsou to, co vaše tělo potřebuje k správnému vedení elektrických signálů. To je potřebné; je totiž známo, že mozek a tělo komunikují, a tak regulují funkce všech buněk. („Toxická voda“ může tento proces potlačit a v podstatě negativně ovlivnit každý z tělesných pochodů.)

A když přidáte pár kapek citronu, získáte dobrý imunomodulátor.

Nedostatek životadárného slunce
Jak technologie postupuje, lidé mají tendenci trávit víc času uvnitř budov, schováni před sluncem. Sluneční světlo je ale naprosto nezbytné pro správnou funkci imunitního systému. Když jste přes den na slunci, zajišťujete si dobrý spánek v noci.

Navíc sluneční světlo pomáhá při tvorbě vitaminu D, a ten má také imunitní modulační výhody.
- Zmírňuje záněty i autoimunitní procesy, zlepšuje mozkovou činnost, snižuje růst rakovinných buněk. Celkově vylepšuje imunitní odpovědi, redukuje rizika pro vznik kardiovaskulárních chorob. Obecně bojuje proti civilizačním chorobám.

Vyjmenoval jsem zde jednoduché, ale přitom důležité věci k modulaci imunity.

Cukry, spánek, vodu, slunce a nyní k tomu přidám seznam dalších živin. Všechny hrají jedinečnou roli v posilování imunitního systému, a to jak pro potlačení nežádoucích patogenů, tak i pro kontrolu zánětlivých procesů v těle a přehnaných autoimunitních reakcí.

Vitamin D3
Je to spíše hormon než vitamin, pracuje přímo s buňkami, aby vyvolaly specifické biologické procesy. Vzhledem k nedostatečné expozici sluncem a nevyváženému jídelníčku nemá většina lidí z hlediska funkčnosti dostatečnou hladinu vitaminu D. Tento fakt vyplaval na hladinu v souvislosti se zdokonalenou technikou vyšetřování.

Zinek
Zinek je účinný pro stabilizaci nadměrného nebo nedostatečného imunitního systému. Jedním z primárních mechanizmů, kterými se zinek zpracovává, je lidský cytokininový interferon alfa. Jedná se o bílkovinu, která účinkuje při množení virů v těle. Zinek v podstatě působí jako silný pomocník pro imunitní systém.

Zinek hraje roli také v enzymové funkci. Jednou z významných faktorů je superoxid dismutáza (SOD). SOD je jedním z nejdůležitějších antioxidantů těla. Je odpovědný za ochranu DNA, prevenci virové replikace a ochranu před kumulací metabolických odpadů uvnitř buněk.

Vitamin C
Člověk musí získávat tento vitamin z externích zdrojů - z potravy nebo z potravních doplňků. Bílé krvinky se spoléhají na vitamin C, spolu tělo brání a bojují proti cizím patogenům.
Kromě toho je vitamin C důležitou složkou při řízení zánětlivých reakcí v případě poškozené tkáně. A konečně vitamin C působí také jako antihistaminikum a pomáhá řídit zánětlivé reakce při nachlazení, chřipce atd. Více informací o užitečnosti vitaminu C jistě najdete v jiných článcích tohoto serveru, v článcích, které se mu věnují podrobněji.

Beta glukan
Beta glukan je jedním z nejvíce vyvážených imunitních modulátorů, pomáhá vázat bílé krvinky a zlepšit imunitní koordinaci. Beta-glukanové sloučeniny se nacházejí v houbách, kvasinkách, některých řasách a ovsu. Beta-glukany jsou třídou polysacharidových sloučenin - jedním z lépe studovaných je 1,3-D beta glukan. Studie ukázaly, že beta-glukany mají schopnost aktivovat T-buňky, makrofágy, NK buňky a cytokininy interleukin 1 a 2. V důsledku toho výzkum ukázal, že beta-glukany jsou schopny pomáhat inhibovat růst rakoviny a chránit před patogeny.

Omega 3 mastné kyseliny
Jídla bohatá na omega-6 mastné kyseliny - červené maso, vejce a mléčné výrobky - spouštějí nadprodukci kyseliny arachidonové. V reakci na vysokou hladinu kyseliny arachidonové potřebuje tělo enzym arachidonat 5-lipoxygenasu, a ten přemění kyselinu arachidonovou na prozánětlivou látku, jakou je leukotrien B4.

Pokud omezíme tuto stravu a budeme se orientovat na rybí olej s omega 3 nenasycenými kyselinami, pak nahradí kyselinu arachidonovou a v prvé řadě se utvoří leukotrien B5, mající mnohem menší zánětlivou aktivitu než leukotrien B4.

Rybí olej obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny: kyselinu eikosapentaenovou – EPA a kyselinu dekosahexaenovou – DHA.

Ty snižují tvorbu leukotrienu B4 a také TNF. Převahu omega 3 nenasycených mastných kyselin najdeme také v semenech lnu.

Pamatujme, že chronický zánět je častou příčinou nadměrně aktivního imunitního systému (vedoucího k procesům typu autoimunita a alergie). Studie prováděná na malých dětech tuto myšlenku podporuje - pozoruje nižší výskyt alergií a infekcí horních cest dýchacích u těch, které dostávaly adekvátní množství rybího oleje.

Glutathion
Glutathion je silný antioxidant, řídí záněty a pomáhá regulovat další antioxidanty v těle, jako je vitamin C. Je také silným detoxikačním činidlem - pomáhá odstraňovat toxiny v těle tak, aby nemohly imunitní systém potlačovat.
Pozitivně ovlivňuje T-buňky, důležité pro boj s bakteriemi, viry, parazity a dalšími škodlivými patogeny.
Produkce glutathionu v těle obecně klesá s věkem. Existují však způsoby, jak jeho množství zvýšit. Konzumace potravin obsahujících glycin, kyselinu glutamovou a cystein pomůže vytvořit stavební bloky pro glutathion. Najdeme je v avokádu, cibuli, špenátu, chřestu a v kurkumě. Ještě lepšími zdroji těchto složek jsou syrovátková bílkovina a vejce. A dále máme k dispozici glutathionové doplňky – jak ve formě pevné, tak i v liposomální a injekční.

Kurkuma
Účinnou složkou je kurkumin. Stává se jednou z nejvíce studovaných sloučenin izolovaných z kořene kurkumy. Má silné protizánětlivé účinky, ale také napomáhá imunitnímu systému s protilátkovými odpověďmi odpovědnými za cílení infekcí. Kurkumin má přínos pro předcházení artritidám, astmatu, alergiím a rakovinným procesům.

Umím si představit synergii omega 3, glutahionu a kurkuminu v procesu modulace imunitního systému.

Probiotika
Vlastně jsem měl probiotiky začít, vždyť se jimi zabývám 30 let a prosazuji tzv. SYMBI systém. Dnes už každý ví, že střevo je důležitou součástí imunitního systému. Bakteriální rovnováha střeva pomáhá zabránit vnikání škodlivých patogenů do krevního řečiště trávicího ústrojí. Mít dysbiózu (špatné složení druhů bakterií ve střevě) může také přímo přispívat k autoimunitním stavům prostřednictvím chronického zánětu. Jedním způsobem, jak zajistit, aby vaše střevo obsahovalo takové druhy bakterií, které vás ochrání, je doplnění probiotik. Některé kmeny bakterií - jako lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidus - jsou klinicky studovány, aby byly upřesněny jejich mnohé zdravotní přínosy.

Prebiotika
Patří k probiotikům, podporují jejich existenci.

Spirulina
Spirulina je jednou z nejživějších potravin na světě. Jedná se o modrozelenou řasu, adaptabilní k životnímu prostředí, avšak velmi základní v biologii. V důsledku toho obsahuje spirulina celou řadu vitaminů, minerálů a silných pigmentových sloučenin. Tyto pigmentové sloučeniny jsou extrémně silnými antioxidanty.

Kromě toho, že poskytuje spoustu živin a antioxidantů, pomáhá spirulina udržovat zdravou bakteriální rovnováhu ve střevě.

Chlorella
Chlorella je další řasa s významnými výhodami. Obsahuje stejně působivý výživový profil a je bohatá na detoxikační látku - chlorofyl. Jak jsem uvedl výše, lidé v dnešní době mají omezený pobyt na slunci. Chlorofyl skutečně pomáhá lidskému tělu absorbovat prospěšné světelné vlny ze slunce a přeměňovat je v energii. Chlorella je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů chlorofylu, jaký lze najít. Navíc studie podpořily úlohu chlorelly coby modulátoru imunity. Výzkum ukázal, že složky chlorelly pomáhají při řízení chronických zánětlivých a alergických reakcí imunitního systému.

Imunitní systém neustále bojuje proti cizím patogenům ve snaze nás udržet ve zdravém stavu. Když je imunitní systém oslaben nebo je velmi nabourán chronickými zánětlivými procesy, může to vést k infekcím nebo až k sebedestruktivním autoimunitním komplikacím a k rakovině.

Naštěstí existuje široká škála sloučenin, které jsou vynikajícími imunitními modulátory. Sloučeniny uvedené v tomto článku podporují imunitu způsobem, který nebude nadměrně stimulovat imunitní systém, ale spíše udržuje jeho fungování co nejúčinněji.

V mém zorném poli jsou ještě následující přírodní modulátory, které bych rád na seznam přidal. Jde o zelený čaj, skořici, černý pepř, zázvor, červenou řepu, černou ředkev, čekanku, chilli papričku, petržel, černý bez a nezapomenu uvést mladý ječmen.


MUDr. P. Šácha
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.



Doporučujeme

    SHOCK STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    CMF 20

    CMF je ideálně vyvážená kombinace vápníku, hořčíku, železa, minerálních látek, vitaminů a dalších přírodních látek, která na

    Zjistit více

    Recovery H2 INSIDE

    Zažijte sílu molekulárního vodíku v jediném produktu svého druhu. Recovery H2 je jedinečná směs alkalických minerálů, působících

    Zjistit více

    CHLORELLA PURA 500 g

    Sladkovodní řasa Chlorella pyrenoidosa je rostlina mikroskopické velikosti výjimečná svým jedinečnýmobsahem bílkovin, chlorofylu, betaka

    Zjistit více

    ADAPTOGENS

    odolnost a imunita nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 100 vegetariánských kapslí Popis: na horskou túru i do smogu velkoměsta

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024