Pokud přicházejí opakované dotazy na nějaký problém, je třeba se nad tím zamyslet a upozornit na danou problematiku.
O teorii
Čtenáři naší stránky popisují v dotazech špatné trávení, pálení žáhy, pocity plnosti, nadýmání.
Něco o teorii jsem již popsal v článku s názvem
Žaludek chce klid a pohodu.
Dnes doplňuji
Chtěl bych tento článek doplnit a zvýraznit potřebu klidu u jídla a dostatečného žvýkání.
Trávicí proces začíná v ústech. Žvýkání má dvojí funkci. Potrava je promíchávána se slinami, které jsou vyměšovány slinnými žlázami.
Sliny
- změkčují potravu, a tím i usnadňují polykání.
- Obsahují enzym ptyalin, který začíná rozkládat škroby. Jestliže polykáme např. chléb, brambory nebo rýži ve spěchu, nestačí tento enzym přeměnit škrob na jednodušší látku, a tím se škrob dostává do žaludku nezměněn. Žaludek už neobsahuje enzymy potřebné k trávení škrobů! Proto pak dochází ke kvašení a nadýmání.
Žvýkáním
se reflexně připravují žlázky slinivky břišní k produkci trávicích fermentů. Dokonalým žvýkáním tedy ulehčujeme trávicím pochodům. Často se hovoří o výhodnosti jíst zeleninu; to je v pořádku, ale dodejme ještě, jak je důležité žvýkání právě v souvislosti s celulózou, která je v zelenině obsažena. V těle totiž nemáme žádný enzym, který by ji rozkládal. Jestliže není dokonale rozžvýkána, pak místo toho, aby pomáhala při vyměšování, způsobí plynatost, hnilobně se rozkládá a nadýmá.
Sestup do žaludku:
Z úst potrava sestupuje rozmělněna a obalena slinou jícnem do žaludku. Děje se to rytmickými vlnovitými pohyby, které se nazývají peristaltické. O těchto pohybech ani nevíme, nevnímáme je. Jsou řízeny autonomním nervovým systémem, bez našeho vědomí.
Předpokladem
pro správné trávení je duševní pohoda.
Vylučování trávicích enzymů bývá totiž negativně ovlivňováno našimi starostmi, napětím, stresem. Dokonce mnoho nemocí souvisejících se špatným trávením, pálením žáhy a nadýmáním má přímou souvislost s neklidem u jídla.
Moje manželka je filozof a v diskusích zdůrazňuje, že s jídlem přijímáme také informaci. Když mluvíme u jídla o negativních událostech, konzumujeme negace.
Naši předkové se před jídlem modlili. Navodili si pohodu, mír. Proč to vlastně také tak dnes neděláme?
Je to jednoduchý krok k uklidnění při jídle a zlepšení trávení.
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.
MUDr. P. Šácha
Doplněk stravy Magnet na tuky - produkt vhodný jako doplněk při redukčních dietách. Schválená zdravotní tvrzení dle platných nař
Zjistit vícepotravní doplněk Butyrate Infusion je určen pro doplnění butyrátu. Butyrát představuje elementární krátkořetězcovou mastnou kyseli
Zjistit víceŽelatina je přírodní směs bílkovin živočišného původu potřebná pro výživu kloubů a chrupavek. Želatina obsahuje cca. 15 % vody, 8
Zjistit víceBalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn
Zjistit víceVitamin A podporuje normální stav sliznic, pokožky, zraku a imunitního systému. Podílí se na procesu specializace buněk a metabolismu žel
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.