SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Maskování příčiny

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Pohled na věčné a stále aktuální téma, které lze vnímat jako potenciální problém lidstva. Týká se otázek užívání hormonální antikoncepce.

 

Regulace

Menstruační cyklus je řízen hormony, pomocí střídajících se hladin estrogenu a gestagenu. V první části cyklu se sliznice připravuje na přijetí oplodněného vajíčka. Jestliže nedojde k oplodnění, sliznice se postupně odlučuje a odchází v podobě menstruačního krvácení. Hladiny hormonů musí být přesně regulovány. Regulace probíhá na ose hypothalamus, hypofýza, vaječníky. Vaječníky jsou až tím posledním vykonavatelem regulace. Je třeba ovšem připomenout, že počátek regulace je na ještě mnohem vyšší a jemnější, nehmotné úrovni, v podvědomí, v mysli člověka.

 

Poruchy

Většina poruch probíhá na úrovni centrální nervové soustavy (CNS). Rozhodující žlázou, která pomocí příslušných řídicích hormonů rozhoduje o pravidelnosti cyklu, je hypofýza. Ta musí být v dobré kondici, aby nedošlo k poruše.

Na vzniku potíží se dost často podílejí psychické zátěže, stresy, opakované záněty, užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, váhové výkyvy spojené zvláště u mladých dívek a žen s mentální anorexií a bulimií. Hypofýza je spojena s dalšími strukturami CNS. Dobře pracující hypofýza dokáže kompenzovat různé negativní vlivy, přicházející z CNS a jiných orgánů, např. ze štítné žlázy a nadledvinek.

Menstruační cyklus je od přírody účelný a velmi citlivý mechanismus, který se řídí přirozenými biologickými hodinami. A takové hodiny má každý člověk v sobě již od narození.

Když se naruší v těle ženy přirozené rytmy například ponocováním, požíváním alkoholu, kouřením, nepravidelným pracovním procesem, a mohl bych uvádět nespočet dalších faktorů, pak je zcela logické, že se nabourá také menstruační cyklus.

Postoje

Dnešní lékaři mají pestrou nabídku hormonálních prostředků, kterými dokážou cyklus srovnávat. Mnoho lidí považuje hormonální antikoncepci za běžnou součást života a je samozřejmostí plánovaného rodičovství.

Mladí se dívají negativně na dívku, která neužívá antikoncepci; považují ji za divnou a nezodpovědnou, v rozborech se dovídám, že děvčata žádají své gynekoložky, aby jim předepsaly HA právě proto, aby byla moderní a nebyla terčem posměchu.

Výraz „maskování příčiny“

Z pohledu celostní medicíny máme pro hormonální antikoncepci výraz „maskování příčiny". Co to znamená? Pokusím se to vysvětlit. Když má naše tělo problém, dává nám to najevo třeba bolestí, některým příznakem nemoci. Naším úkolem je poslouchat, co nám tělo říká, bolest je jistým signálem, je to varování. Když si na bolest nebo na příznak nemoci vezmu lék, zbavím se ho, ale neodstranil jsem příčinu a pokračuji v nějakém špatném počínání. Je pak otázkou času, kdy se zase objeví nějaká bolest...

Když žena užívá hormonální antikoncepci, bývají příznaky, které by se normálně projevily, zamaskovány, nemoc se neprojeví. Z pohledu zvenku je všechno v pořádku, ale pod povrchem se něco tlumeně děje. Až se to objeví na povrchu, již je to v plné síle a objevují se různé příznaky; hormonální cyklus je v nerovnováze, projeví se dominance jednoho hormonu nad druhým, objeví se cysta, naroste myom, nastane problém s endometriózou atd.

Celá problematika je velmi složitá; jestliže by měla žena trpět a být neustále v nejistotě, v depresi, ve stresu, protože si z různých důvodů nemůže těhotenství dovolit, pak je užívání hormonální antikoncepce asi řešením. Ale s otazníkem. Obvykle říkám, ať zasedá „rodinná rada", protože se to týká obou partnerů.

Negativní trend

Mezi mladými dívkami se v poslední době objevuje trend užívat HA, aby vůbec neměly menstruaci, aby měly nerušenou dovolenou, prázdniny apod. Jsou ujišťovány, že je to bezpečné a že to tělu neublíží.

Snažíme se o miminko

Často se setkávám s tím, že zpočátku se užívá hormonální antikoncepce, aby dítě nebylo, a potom, když se chce, tak to nejde, protože jsou různé potíže. Hlavním mechanismem účinku hormonální antikoncepce je útlum ovulace, to dělají progestiny, a estrogenní složka zajišťuje především pravidelnost cyklu. Po vysazení může dojít k selhání této účinnosti. A vaječník pak není schopen sám produkovat vajíčko. Žena, která užívala hormonální antikoncepci, „najednou“ nemůže otěhotnět. Gynekolog pak musí aplikovat další hormon, aby se vajíčko vytvořilo.

Do poradny dostávám dotazy od žen, které mají mnohé potíže, a když to společně rozebíráme, hledáme příčinné řetězce, které vedly k potížím, nacházíme začátek právě zde v maskování příznaků, v užívání HA. Takový typický dotaz začíná větou: Asi rok se snažíme s manželem o miminko, předtím jsem užívala 7 let HA, ale po vysazení jsem (žel) úplně ztratila menstruaci.

Celostní medicína nedoporučuje užívání HA, chápe ji jako nepřirozenou, umělou, vidí ji jako začátek budoucích problémů. Rozhodování je na každé rodinné radě, která má uskutečnit hloubkový rozbor situace a stanovit si priority, jak se má s naznačenou otázkou vyrovnat.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    Reishi red - 300 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = b

    Zjistit více

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    CLEANSER STAR

    Směs pro zdravé trávení a střevní funkce, detoxikaci, posílení imunity a vitality, podporu pokožky a nehtů. Plantago ovata - Psylli

    Zjistit více

    COENZYSTAR Q10

    COENZYSTAR Q10 je formule, jejíž hlavní složkou je koenzym Q10, který je důležitý pro tvorbu energie v buňce, je nezbytný pro energetick

    Zjistit více

    CINNAMON STAR

    Skořicovník podporuje funkci zažívacího systému a funkci střevního traktu. Obsahem silic, zvláště cinnamaldehydu, dále slizu a beta-si

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024