SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Rybí olej

Rybí olej

 

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

 

 

 

Když zavzpomínám na dobu minulou, pak mám před očima lžičku rybího tuku, kterou jsme jako děti musely polknout před očima našich rodičů, a při ní si vyslechnout poučné věty o hodnotě pro naše zdraví, abychom nebyli křiví, abychom nestonali atd. Mně ten rybí tuk nevadil, ale mnozí vrstevníci k němu měli odpor, možná jen proto, že byli do polykání rybího tuku nuceni. Někteří mají dodnes vypěstován odpor k rybám a jejich typickému pachu a chuti.

Co naplat, naši rodiče měli pravdu. Rybí tuk obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, nezbytné pro vývoj nervové soustavy a mozku. A je třeba si uvědomit, že si tělo neumí omega-3 nenasycené MK samo vyrobit, musíme je tedy do těla dodávat potravou.

Omega-3 se skládají z kyselin EPA a DHA.

 

DHA

Kyselina DHA neboli kyselina dokosahexaenová a je podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Termín „esenciální“ znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné. A je důležité, aby omega-3 s vysokou koncentrací DHA kyseliny užívaly už nastávající maminky. Tyto živiny prostupují mateřským mlékem, a tak je děti dostávají do těla během kojení. Kyselinu DHA si můžete představit jako stavební hmotu nervových buněk. Mají vliv na tvorbu nervových buněk už během vývoje dítěte v děloze, a na další vývoj mozku po narození. Mozek se skládá především z vody a z lipidů (tuků), jimiž nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou.

 

EPA

EPA - eikosapentaenová kyselina má následně význam pro školní děti, dospělé a seniory. V dospělosti již nemá mozek tak vysokou spotřebu DHA, a proto je možné ji částečně nahradit kyselinou EPA. I ta má vliv na kognitivní funkce (chápání, učení, myšlení, zpracovávání informací), a z tohoto důvodu se doporučuje také v pokročilejším věku pro uchování bystrosti. U dospělých má kyselina EPA vliv především na srdce a cévy. Správný poměr EPA a DHA nám tedy prospívá.

 

Burcující nízká hladina DHA už v mateřském mléce

A nyní si představte ony děti, které získaly odpor k rybímu tuku. Aniž by si to uvědomily, jejich skutečný příjem byl až několikanásobně nižší, než je žádoucí. A když se z dětí stali rodiče (a z dívek se staly maminky), lze předpokládat, že také jejich příjem omega-3 mastných kyselin byl a je menší. Studie dnešní doby to jasně ukázaly. Státní zdravotní ústav poskytuje informaci o tom, že polovina českých matek má v mateřském mléce nedostatek DHA. Odborníci doporučují nejméně 100-150 miligramů DHA pro děti denně, ale žel, ukázalo se, že reálný příjem je přibližně pouze 20-50 miligramů.

 

Zdrojem jsou mořské ryby

Omega 3 mastné kyseliny nacházíme v tučném rybím mase. Existuje mnoho dalších zdrojů, třeba i rostlinných (olej ze lněných semínek), ovšem koncentrace nenasycených mastných kyselin je zde menší. A za druhé je problémem jejich nízká vstřebatelnost - z rostlinných zdrojů prý dokáže naše tělo využít zhruba pouhá 2 %.

Spotřeba ryb je v ČR velmi malá, proto doporučuji užívat rybí tuk jako doplněk stravy.

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024