SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Fenomén doby – špatný poměr Omega 6 : Omega 3






Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Lidé se vyvinuli ze stravy s poměrem Omega 6 k Omega 3 esenciálních mastných kyselin v poměru 1:1. Změna stravovacích návyků a průmyslové zpracování potravin způsobila zásadní změny souvisejících s poměrem Omega 6 : Omega 3. Stravování v západních zemích trpí obrovským nedostatkem Omega 3 mastných kyselin a je typické nadměrným množství Omega 6 polynenasycených mastných kyselin.

Stejně se to týká i České republiky a Slovenské republiky.
V současnosti je běžný poměr Omega 6 : Omega v Česku a Slovensku kolem 15 : 1. Je to výrazný rozdíl ve srovnání se stravou, na které jsme se jako homo sapiens vyvinuli a kde byly po tisíce let stanoveny naše genetické vzorce. Nedostatek Omega 3 a přebytek Omega 6 je fenoménem dnešní doby. Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro růst a vývoj v průběhu celého životního cyklu a je důležité, aby byly zahrnuty do stravy všech lidí.

Mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6 nejsou v lidském těle vzájemně zaměnitelné a jsou důležitou součástí prakticky všech buněčných membrán. Zatímco proteiny a ostatní mastné kyseliny (saturované tuky) si organismus dokáže pro výstavbu buněk a tkání syntetizovat, složení Omega 6 a Omega 3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) buněčných membrán je závislé na příjmu z potravy.

Nadměrné množství Omega 6 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a velmi vysoký poměr Omega-6 : Omega 3, jak se vyskytuje v dnešní západní stravě, podporuje vznik mnoha chorob, včetně kardiovaskulárních chorob, rakoviny, zánětlivých a autoimunitních chorob, zatímco zvýšené hladiny Omega 3 (nízký poměr Omega 6 : Omega 3) potlačují vznik těchto nemocí.

Při sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění byl poměr 4 : 1 spojen se 70% snížením celkové úmrtnosti. Poměr 2,5 : 1 snížil vývoj rektálních buněk u pacientů s kolorektálním karcinomem (rakovina tlustého střeva a konečníku), zatímco poměr 4 : 1 se stejným množstvím Omega 3 neměl žádný účinek. Nižší poměr Omega 6 : Omega 3 u žen s rakovinou prsu je spojován také se sníženým rizikem tohoto onemocnění. Poměr 2 – 3 : 1 potlačoval zánět u pacientů s revmatoidní artritidou a poměr 5 : 1 měl příznivý účinek na pacienty s astmatem, zatímco poměr 10 : 1 měl nepříznivé důsledky.

Tyto studie naznačují, že optimální poměr se může lišit podle uvažovaného onemocnění. To je v souladu se skutečností, že civilizační onemocnění, které mají svůj původ v chronickém zánětu jsou multigenní a multifaktoriální. Je tedy docela možné, že terapeutická dávka Omega 3 mastných kyselin bude záviset na stupni závažnosti onemocnění vyplývajícího z genetické predispozice . Nižší poměr Omega 6 : Omega 3 mastných kyselin je žádoucí při snižování rizika mnoha chronických onemocnění s vysokou prevalencí (četností) v západních zemích.

Zdroje:

1. Simopoulos, 2004. Food Rev Int; 20 (1): 77–90.
2. Simopoulos, 1991. Am J Clin Nutr 1991; 54(3): 438-463.
3. Simopoulos, 2002. Biomed Pharmacother; 56(8): 365-79.

https://zgrp.cz/fenomen-doby-spatny-pomer-omega-6-omega-3/

Konzultace je možná přes naši poradnu.

MUDr.P.Šácha



Doporučujeme

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024