SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Příčiny civilizačních chorob






Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Existuje řešení?
“Vlády vyspělých krajin včetně České republiky a Slovenska čelí obrovským problémům: degenerativním nemocem. V podstatě už roky se používá v léčení model z roku 1980, který je velmi drahý a používá toxické způsoby léčby a léky, které sice zmírňují symptomy degenerativních nemocí, ale pacienta nevyléčí.
I když například urgentní chirurgická léčba umí pacientovi pomoci, mimo tuto oblast je společnost zaplavena chorobami. Neustále se zvyšuje počet onemocnění rakovinou, demence, srdečně-cévní onemocnění a cukrovka. Jsme si vědomi faktu, že s modelem léčení 20. století se nepohneme dopředu a lepíme díry na topící se lodi, která se stále více podobá děravému sítu. Je čas zaujmout nový postoj, najít kořeny problému a takříkajíc vytvořit zdravé tělo.

Řešení je ve změně životního stylu lidí.
Je třeba lidem ukázat, jak mají žít a stravovat se zdravěji, je to jediná schůdná cesta, kterou můžeme vytvořit zdravější společnost. Vzniká nová teorie, kterou můžeme přirovnat k všeobecným zákonům přitažlivosti ve fyzice, kde všechny částice a energie jsou ve vzájemném působení. Podle staré teorie každou skupinu chorob posuzujeme zvlášť. Například rakovinu, demenci, srdečně-cévní choroby, cukrovku, artritidu jsme analyzovali jako samostatnou jednotku, jako samostatné ostrovy v oceánu.

Civilizační nemoci nejsou nemoci.
To, co jsme v poslední době zjistili, je, že degenerativní nemoci tepen, srdce, a všechny známé civilizační nemoci NEJSOU různé nemoci, ale SYMPTOMY, které jsou vyjádřením jednoho a hluboce zakořeněného problému, kterým je CHRONICKÝ ZÁNĚT. Jako vědci jsme porozuměli tomu, jaké má chronický zánět příčiny na buněčné úrovni, a VÍME JAK JEJ ZASTAVIT.

Zjistili jsme, že lidé díky svému životnímu stylu žijí s chronickým zánětem v organismu, nosí v sobě časované bomby, choroby, které kdykoliv mohou “vybuchnout” ve formě rakoviny, mrtvice, diabetes a řady dalších onemocnění.

Jak tedy chronický zánět vzniká?
Tak jako v každém dynamickém systému, tak i v organismu se jedná o otázku rovnováhy. Existují vlivy, které podporují záněty. Nejdřív tyto vlivy musíme potlačit, ale zároveň přitom budovat obranyschopnost, která záněty snižuje. To, co podporuje záněty je například kouření. Kuřáci vdechují složky, které podporují záněty, a proto je nutné s kouřením přestat. Nedostatek pohybu a sedavý životní styl je také faktor, který podporuje záněty. Většina z nás se nepohybuje dostatečně a přiměřený pohyb je velmi důležitý.

V první řadě jsou záněty spojeny s naší stravou, která je hlavním zdrojem zánětlivých procesů. Především průmyslově zpracovanou stravou a rychle zpracovanou (fast food) stravou.

Jaké jsou největší problémy potravin, které konzumujeme a důsledky konzumace průmyslově zpracované stravy?

Za posledních 30 let se obrovským způsobem navýšila konzumace esenciálních Omega 6 mastných kyselin a snížil příjem Omega 3 mastných kyselin. Děje se tak díky vysokému nárůstu konzumace průmyslově zpracovaných potravin, cholesterolové “mánii” o škodlivosti nasycených (živočišných) tuků, která má mimo jiné také dopad na obrovskou spotřebu rostlinných olejů, převážně slunečnicového oleje (vysoká koncentrace Omega 6) a konzumací fast foodu.

Kvalitou jídla si již nemůžeme být jistí, ani když si jej připravujeme sami, a to z toho důvodu, že víme málo o původu surovin, z nichž vaříme. Maso, vejce, sýry a další produkty pochází většinou od hospodářských zvířat chovaných v uzavřených prostorech, kde jsou krmeny levnými pícninami a směsi (vysoká koncentrace Omega 6). Většina ryb na trhu, například lososi, pochází z uzavřených farmářských chovů, kde dostávají taktéž levné krmné směsi, místo aby se stravovaly řasami z mořských hlubin.

To má za následek dramatické snížení množství živin v potravinách, převážně esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Díky průmyslovému zpracování potravin a špatnému konceptu stravování máme nedostatek dalších důležitých živin podporujících zdravé fungování imunitního systému mezi něž řadíme: polyfenoly, prebiotické vlákniny, betaglukany 1:3 / 1:6, hořčík a další minerály. Oproti tomu máme obrovský přebytek cukrů a jedovatých AGE a ALE produkovaných potravinářským průmyslem (jedovaté složky v průmyslově zpracovaných potravinách).

Proč nejsme ze strany regulačních orgánů dostatečně chráněni před takovými druhy potravin?

Neměly by být takto zpracované potraviny, které kupujeme v obchodních řetězcích a fast foodech označené jako “zdraví škodlivé” s poznámkami o negativních důsledcích podobně jako je to u tabákových výrobků?

Prozatím nad obrovským odvětvím potravinářského průmyslu stojí jen několik společností a institucí, které ruinují střední třídu. Nacházíme se ve velmi kritické situaci, a protože existují obrovské finanční zájmy, není pravděpodobné, že se tato situace sama změní. Proto je mnohem rozumnější pomoci si sami, než čekat na někoho, kdo nám pomůže. Pokud hledáme způsob, jak být zdravý a ochránit před nemocemi sebe, svou rodinu a blízké, musíme změnit způsob stravování a životní styl. NEMŮŽEME SPOLÉHAT NA INSTITUCE, PROTOŽE NEŘEŠÍ PŘÍČINU.

Shrnutí důsledků špatného stravování (deficit až 90 % protizánětlivých živin):

1. Patologický poměr Omega 6 a Omega 3
2. Patologický nedostatek polyfenolů
3. Patologický nedostatek prebiotických vláknin
(vlákniny, které jsou potravou prospěšnou pro střevní mikrobiom)
4. Patologický nedostatek betaglukanů 1:3 / 1:6
5. Patologický přebytek AGE a ALE (jedovaté složky v průmyslově zpracovaných potravinách)
6. Přebytek cukrů a trans mastných tuků
7. Nedostatek hořčíku (minerálů)

Tyto faktory zvyšují výskyt chronických zánětů v těle a vysoká konzumace Omega 6 navíc způsobuje u Evropanů špatný poměr Omega 6 : Omega 3, v průměru 15:1. To vede k mnoha symptomům a nemocem:
- únava a snížená obranyschopnost
- artritida
- rudnutí
- otoky
- bolesti svalů
- chronická bronchitida
- sinusitida
- onemocnění srdce
- záněty prostaty
- infekce močového traktu
- fibrocystóza prsu
- akutní koronární syndrom
- mrtvice
- infarkt
- smrt ze všech možných příčin
- ztráta kognitivních funkcí
- demence
- zrychlené stárnutí
- onemocnění očí (suchost)
- autismus
- poruchy nálady
- náhlá srdeční smrt
- rakovina

Pokud tedy ze stravy odebereme protizánětlivé složky a prebiotické vlákniny a zůstanou převážně složky prozánětlivé, pak se vytvoří velmi silná prozánětlivá reakce. Tento zánět se v těle postará o vyloučení velkého množství toxických látek, které se pak krevním oběhem dostávají do dalších orgánů a poškozují je.

Jaké máme řešení chronických zánětů v těle?
Mluvili jsme o časovaných bombách v podobě chronických zánětů, které nosíme v těle a které mohou kdykoliv “vybuchnout” ve formě rakoviny, cukrovky nebo mrtvice. Tyto bomby můžeme “zneškodnit” několika jednoduchými způsoby:
1. Zvýšením příjmu takových živin, které snižují záněty. Jak jsme si řekli rozlišujeme 4 druhy takových živin: Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které je neúčinné konzumovat samostatně, je zapotřebí je konzumovat zároveň s další protizánětlivou složkou, kterou jsou polyfenoly, které mají schopnost dostatečně Omega 3 mastné kyseliny ochránit před oxidací pro maximální vstřebatelnost. Význam polyfenolů prosazoval už maďarský vědec s Nobelovou cenou Dr. Szentgyorgyi Albert. Na jeho vědecké práce se pozapomnělo, ale měl ve všem pravdu. Další živinou jsou betaglukany 1:3 / 1:6, který zvyšují schopnost organismu reagovat na zánětlivé procesy v těle. Záněty se poté stávají méně chronické a prebiotické vlákniny, které vyživují grampozitivní mikrobiom v našich střevech a tím pomáhají tlumit tyto záněty v oblasti střev.

2. Zastavením procesů zánětů v organismu změnami v životních oblastech jednotlivce, které přímo vedou k vytvoření chronických zánětů, např. kouření a konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které vytvářejí záněty v organismu. Je zapotřebí konzumovat pomalu vařené nebo při nízkých teplotách připravené jídla ze základních surovin, tzv. Slow cooked.

3. Důležitý je pohyb. Nemluvíme o uběhnutí maratonu, protože to je extrém, který také může paradoxně vést k chronickým zánětům. Máme na mysli pravidelnou fyzickou činnost, na základě které se vyváží hladina cukru a inzulínu. Tyto faktory společně dohromady dokáží „uhasit oheň“.

Tyto faktory spojené s prevencí zdraví dokáží až o 90 % snížit výskyt všech civilizačních nemocí.

Jak přijímá současná lékařská věda tato fakta?
S těmito fakty jsou obeznámeni především kliničtí vědci, biochemici, odborníci v oblasti výživy, fyziologové, buněční biologové. Tito všichni s tímto souhlasí.
Zatím se nedaří tento odkaz předat všem lékařům, protože jsou “ovlivnění” a pod kontrolou výrobců léků. Výrobci léků nemají zájem o to, aby lékaři informovali o těchto poznatcích, vždyť by tím zničili vlastní i jejich byznys. Ve vědeckých časopisech se objevují publikace, vydávají se nové knihy, např. kniha od Dr. Paula Claytona Ph.D. „Ať je vaše jídlo vaším lékem“ (také v češtině) nebo kniha s názvem ”Out of the Fire“ (pouze anglicky).
V knize ”Out of the Fire“ je vidět symbol (hasící přístroj), který demonstruje hašení ohně. Lékařsky to znamená, že je potřeba „hasit oheň v těle“ (chronické záněty a nemoci). Ve skutečnosti jsou záněty jako pomalu hořící oheň. V knize Out of the Fire* je 2000 odkazů na články známých publicistů na téma „hašení tohoto ohně“. Pokud uhasíme tyto ohně, tak budeme déle a zdravěji žít.

Bylo by dobré vytvořit “osvícený” model, “osvícený” průmysl a taktéž “osvícené” zdravotnictví.

Existuje řešení?
“Vlády vyspělých krajin včetně České republiky a Slovenska čelí obrovským problémům: degenerativním nemocem. V podstatě už roky se používá v léčení model z roku 1980, který je velmi drahý a používá toxické způsoby léčby a léky, které sice zmírňují symptomy degenerativních nemocí, ale pacienta nevyléčí.

I když například urgentní chirurgická léčba umí pacientovi pomoci, mimo tuto oblast je společnost zaplavena chorobami. Neustále se zvyšuje počet onemocnění rakovinou, demence, srdečně-cévní onemocnění a cukrovka. Jsme si vědomi faktu, že s modelem léčení 20. století se nepohneme dopředu a lepíme díry na topící se lodi, která se stále více podobá děravému sítu. Je čas zaujmout nový postoj, najít kořeny problému a takříkajíc vytvořit zdravé tělo.

Řešení je ve změně životního stylu lidí.

Je třeba lidem ukázat, jak mají žít a stravovat se zdravěji, je to jediná schůdná cesta, kterou můžeme vytvořit zdravější společnost. Vzniká nová teorie, kterou můžeme přirovnat k všeobecným zákonům přitažlivosti ve fyzice, kde všechny částice a energie jsou ve vzájemném působení. Podle staré teorie každou skupinu chorob posuzujeme zvlášť. Například rakovinu, demenci, srdečně-cévní choroby, cukrovku, artritidu jsme analyzovali jako samostatnou jednotku, jako samostatné ostrovy v oceánu.

Civilizační nemoci nejsou nemoci.
To, co jsme v poslední době zjistili, je, že degenerativní nemoci tepen, srdce, a všechny známé civilizační nemoci NEJSOU různé nemoci, ale SYMPTOMY, které jsou vyjádřením jednoho a hluboce zakořeněného problému, kterým je CHRONICKÝ ZÁNĚT. Jako vědci jsme porozuměli tomu, jaké má chronický zánět příčiny na buněčné úrovni, a VÍME JAK JEJ ZASTAVIT.




Zjistili jsme, že lidé díky svému životnímu stylu žijí s chronickým zánětem v organismu, nosí v sobě časované bomby, choroby, které kdykoliv mohou “vybuchnout” ve formě rakoviny, mrtvice, diabetes a řady dalších onemocnění.

Jak tedy chronický zánět vzniká?
Tak jako v každém dynamickém systému, tak i v organismu se jedná o otázku rovnováhy. Existují vlivy, které podporují záněty. Nejdřív tyto vlivy musíme potlačit, ale zároveň přitom budovat obranyschopnost, která záněty snižuje. To, co podporuje záněty je například kouření. Kuřáci vdechují složky, které podporují záněty, a proto je nutné s kouřením přestat. Nedostatek pohybu a sedavý životní styl je také faktor, který podporuje záněty. Většina z nás se nepohybuje dostatečně a přiměřený pohyb je velmi důležitý.

V první řadě jsou záněty spojeny s naší stravou, která je hlavním zdrojem zánětlivých procesů. Především průmyslově zpracovanou stravou a rychle zpracovanou (fast food) stravou.
Jaké jsou největší problémy potravin, které konzumujeme a důsledky konzumace průmyslově zpracované stravy?

Za posledních 30 let se obrovským způsobem navýšila konzumace esenciálních Omega 6 mastných kyselin a snížil příjem Omega 3 mastných kyselin. Děje se tak díky vysokému nárůstu konzumace průmyslově zpracovaných potravin, cholesterolové “mánii” o škodlivosti nasycených (živočišných) tuků, která má mimo jiné také dopad na obrovskou spotřebu rostlinných olejů, převážně slunečnicového oleje (vysoká koncentrace Omega 6) a konzumací fast foodu.

Kvalitou jídla si již nemůžeme být jistí, ani když si jej připravujeme sami, a to z toho důvodu, že víme málo o původu surovin, z nichž vaříme. Maso, vejce, sýry a další produkty pochází většinou od hospodářských zvířat chovaných v uzavřených prostorech, kde jsou krmeny levnými pícninami a směsi (vysoká koncentrace Omega 6). Většina ryb na trhu, například lososi, pochází z uzavřených farmářských chovů, kde dostávají taktéž levné krmné směsi, místo aby se stravovaly řasami z mořských hlubin.

To má za následek dramatické snížení množství živin v potravinách, převážně esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Díky průmyslovému zpracování potravin a špatnému konceptu stravování máme nedostatek dalších důležitých živin podporujících zdravé fungování imunitního systému mezi něž řadíme: polyfenoly, prebiotické vlákniny, betaglukany 1:3 / 1:6, hořčík a další minerály. Oproti tomu máme obrovský přebytek cukrů a jedovatých AGE a ALE produkovaných potravinářským průmyslem (jedovaté složky v průmyslově zpracovaných potravinách).

Proč nejsme ze strany regulačních orgánů dostatečně chráněni před takovými druhy potravin?

Neměly by být takto zpracované potraviny, které kupujeme v obchodních řetězcích a fast foodech označené jako “zdraví škodlivé” s poznámkami o negativních důsledcích podobně jako je to u tabákových výrobků?

Prozatím nad obrovským odvětvím potravinářského průmyslu stojí jen několik společností a institucí, které ruinují střední třídu. Nacházíme se ve velmi kritické situaci, a protože existují obrovské finanční zájmy, není pravděpodobné, že se tato situace sama změní. Proto je mnohem rozumnější pomoci si sami, než čekat na někoho, kdo nám pomůže. Pokud hledáme způsob, jak být zdravý a ochránit před nemocemi sebe, svou rodinu a blízké, musíme změnit způsob stravování a životní styl. NEMŮŽEME SPOLÉHAT NA INSTITUCE, PROTOŽE NEŘEŠÍ PŘÍČINU.

Shrnutí důsledků špatného stravování (deficit až 90 % protizánětlivých živin):
1. Patologický poměr Omega 6 a Omega 3
2. Patologický nedostatek polyfenolů
3. Patologický nedostatek prebiotických vláknin
(vlákniny, které jsou potravou prospěšnou pro střevní mikrobiom)
4. Patologický nedostatek betaglukanů 1:3 / 1:6
5. Patologický přebytek AGE a ALE (jedovaté složky v průmyslově zpracovaných potravinách)
6. Přebytek cukrů a trans mastných tuků
7. Nedostatek hořčíku (minerálů)

Tyto faktory zvyšují výskyt chronických zánětů v těle a vysoká konzumace Omega 6 navíc způsobuje u Evropanů špatný poměr Omega 6 : Omega 3, v průměru 15:1. To vede k mnoha symptomům a nemocem:
- únava a snížená obranyschopnost
- artritida
- rudnutí
- otoky
- bolesti svalů
- chronická bronchitida
- sinusitida
- onemocnění srdce
- záněty prostaty
- infekce močového traktu
- fibrocystóza prsu
- akutní koronární syndrom
- mrtvice
- infarkt
- smrt ze všech možných příčin
- ztráta kognitivních funkcí
- demence
- zrychlené stárnutí
- onemocnění očí (suchost)
- autismus
- poruchy nálady
- náhlá srdeční smrt
- rakovina

Pokud tedy ze stravy odebereme protizánětlivé složky a prebiotické vlákniny a zůstanou převážně složky prozánětlivé, pak se vytvoří velmi silná prozánětlivá reakce. Tento zánět se v těle postará o vyloučení velkého množství toxických látek, které se pak krevním oběhem dostávají do dalších orgánů a poškozují je.

Jaké máme řešení chronických zánětů v těle?
Mluvili jsme o časovaných bombách v podobě chronických zánětů, které nosíme v těle a které mohou kdykoliv “vybuchnout” ve formě rakoviny, cukrovky nebo mrtvice. Tyto bomby můžeme “zneškodnit” několika jednoduchými způsoby:
1. Zvýšením příjmu takových živin, které snižují záněty. Jak jsme si řekli rozlišujeme 4 druhy takových živin: Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které je neúčinné konzumovat samostatně, je zapotřebí je konzumovat zároveň s další protizánětlivou složkou, kterou jsou polyfenoly, které mají schopnost dostatečně Omega 3 mastné kyseliny ochránit před oxidací pro maximální vstřebatelnost. Význam polyfenolů prosazoval už maďarský vědec s Nobelovou cenou Dr. Szentgyorgyi Albert. Na jeho vědecké práce se pozapomnělo, ale měl ve všem pravdu. Další živinou jsou betaglukany 1:3 / 1:6, který zvyšují schopnost organismu reagovat na zánětlivé procesy v těle. Záněty se poté stávají méně chronické a prebiotické vlákniny, které vyživují grampozitivní mikrobiom v našich střevech a tím pomáhají tlumit tyto záněty v oblasti střev.

2. Zastavením procesů zánětů v organismu změnami v životních oblastech jednotlivce, které přímo vedou k vytvoření chronických zánětů, např. kouření a konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které vytvářejí záněty v organismu. Je zapotřebí konzumovat pomalu vařené nebo při nízkých teplotách připravené jídla ze základních surovin, tzv. Slow cooked.

3. Důležitý je pohyb. Nemluvíme o uběhnutí maratonu, protože to je extrém, který také může paradoxně vést k chronickým zánětům. Máme na mysli pravidelnou fyzickou činnost, na základě které se vyváží hladina cukru a inzulínu. Tyto faktory společně dohromady dokáží „uhasit oheň“.

Tyto faktory spojené s prevencí zdraví dokáží až o 90 % snížit výskyt všech civilizačních nemocí.

Jak přijímá současná lékařská věda tato fakta?
S těmito fakty jsou obeznámeni především kliničtí vědci, biochemici, odborníci v oblasti výživy, fyziologové, buněční biologové. Tito všichni s tímto souhlasí.
Zatím se nedaří tento odkaz předat všem lékařům, protože jsou “ovlivnění” a pod kontrolou výrobců léků. Výrobci léků nemají zájem o to, aby lékaři informovali o těchto poznatcích, vždyť by tím zničili vlastní i jejich byznys. Ve vědeckých časopisech se objevují publikace, vydávají se nové knihy, např. kniha od Dr. Paula Claytona Ph.D. „Ať je vaše jídlo vaším lékem“ (také v češtině) nebo kniha s názvem ”Out of the Fire“ (pouze anglicky).
V knize ”Out of the Fire“ je vidět symbol (hasící přístroj), který demonstruje hašení ohně. Lékařsky to znamená, že je potřeba „hasit oheň v těle“ (chronické záněty a nemoci). Ve skutečnosti jsou záněty jako pomalu hořící oheň. V knize Out of the Fire* je 2000 odkazů na články známých publicistů na téma „hašení tohoto ohně“. Pokud uhasíme tyto ohně, tak budeme déle a zdravěji žít.

Bylo by dobré vytvořit “osvícený” model, “osvícený” průmysl a taktéž “osvícené” zdravotnictví.

Zdroje:
Journal of the Royal Society of Medicine [online]. 2015, 108(9) [cit. 2019-07-18]. ISSN 0141-0768. Dostupné z: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0141076815599673
LEADING SCIENTIST IN THE FIELD OF NUTRITION [online]. [cit. 2019-07-18]. Dostupné z: https://drpaulclayton.eu/about/about-2/
US National Library of Medicine National Institutes of Health [online]. [cit. 2019-08-20].
Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
*Out of the Fire. Why chronic inflammation is the cause of all disease, and HOW to put out the flames. 2013. ISBN 978-1628473810.


Konzultace je možná přes naši poradnu.

MUDr.P.Šácha



Doporučujeme

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024