SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Postavení pupalkového oleje mezi omega mastnými kyselinami

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná. 

Nádherně bílé či žluté květy pupalky kvetou jen jednu noc a ráno vadnou.

Olej ze semen pupalky

Z historie známe účinky oleje, který se získává ze semen. Američtí indiáni jej používali na povrchové léčení kožních nemocí, ekzému, lupénky, nehojících se ran a infekcí.

 

Mastné kyseliny omega-6

Mezi nejdůležitější omega-6 mastné kyseliny patří kyselina linolová, kyselina gamma-linolenová, kyselina dihomogamma-linolenová a kyselina arachidonová.

 

Účinnost tvorby arachidonové kyseliny

Účinnost tvorby arachidonové kyseliny by měla být dle balančního testu nad 30 %, aby byla podpořena potřeba těla této nezbytné esenciální kyseliny.

Nízká hladina může být důsledkem snížené enzymatické aktivity, nebo nedostatečné spotřeby omega-6 linolové kyseliny kvůli nízkotučné dietě. Týká se to hlavně lidí, kteří se striktně vyhýbají tukům. Je známo, že člověk potřebuje ke svému fungování tuky, cukry a bílkoviny. Dlouhodobé vynechávání jedné složky je chybou. Ovšem jsou také jiné faktory, které vedou k nedostatku arachidonové kyseliny.

 

V cis-formě

Výše uvedená kyselina linolová, která je v potravině obsažena, má být hlavně v její tzv. cis-formě. Pokud není blokována trans-formou, dává vznik gamma-linolové kyselině (GLA).

Takže hodně záleží na tom, jaká forma kyseliny linolové v potravině je. Např. margaríny a rafinované oleje zpomalují tvorbu kyseliny gamma-linolové, protože obsahují více trans-formy a méně cis-formy. 

 

Další překážky v tvorbě

Dalšími překážkami v tvorbě kyseliny gamma-linolové je nedostatek vitaminu B6, zinku, manganu a inzulinu, dále pak konzumace alkoholu, různé opakované infekce a radiace, a to dokonce i z barevné televize (Sharon).

 

Věk a další faktory

Byla popsána závislost na věku - čím starší jedinec, tím méně si jeho tělo kyseliny gamma-linolové vyrábí.

Hektický způsob života a chybné stravovací návyky také přispívají k nedostatečné tvorbě kyseliny gamma-linolové, a tím i prostaglandinů.

Kyselina arachidonová je totiž životně důležitá pro fungování prostaglandinového systému. Tyto látky stimulují a regulují různé tělesné funkce ve všech orgánech těla. Nedostatek prostaglandinů se zaznamenává u infarktů, vysokého krevního tlaku, kloubních zánětů, alergií, ekzémů, astmatu, migrén, u žen při menstruačních bolestech, neplodnosti, očním zákalu a jiných nemocech.

 

Pupalkový olej

Chemické složení oleje prozrazuje přítomnost kyseliny gamma-linolové, patřící mezi omega-6 mastné kyseliny.

V biochemickém řetězci se mění na kyselinu arachidonovou a směřuje k tvorbě látek podobných hormonům a nazývaných prostanglandiny, jak bylo uvedeno výše.

 

Použití: Pupalkový olej má své místo při povrchovém použití.

Olej z pupalky působí hojivě na rány (dochází k rychlejšímu hojení bez jizev) i na rozsáhlé popáleniny a neurodermatitidy (např. lupénka, ekzém). U citlivých jedinců je vhodné nejprve udělat malý test na zdravé kůži; kápneme kapku oleje na zdravou kůži, jemně rozetřeme a počkáme, zda se nedostaví reakce. Olej by se neměl podávat přímo na akutně zhoršené ložisko ekzému, vhodné je to až pro fázi doléčování nebo fázi klidu, aby se co nejdéle udržovala fáze klidu mezi fázemi zhoršování.

 

Výhodná by mohla být kombinace vnitřního a vnějšího použití. Současně s pupalkou je vhodné podávat antioxidanty. U ekzému a lupénky se také osvědčuje kombinace s olejem ze žraločích jater (Shark liver oil).

 

Na druhé straně…

Jenže je zde i druhá strana mince. Při průzkumu výsledků balančního testu se ukazuje, že vysoké procento testovaných má naopak až přebytek arachidonové kyseliny; je součástí porušené rovnováhy mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. To tedy paradoxně vede k pro-zánětlivé situaci.

 

Základem má být hloubkový rozbor a nejlépe současně proveden balanční test, aby se ukázalo, jaký je poměr omega mastných kyselin v krvi jedince. A potom je indikace pupalkového oleje jasnější, zda je pro tělo prospěšný, nebo se může naopak podílet na zhoršování zánětlivého procesu.

 

Ve stravovacím režimu

Lidské tělo bylo naprogramováno na stravovací program 1:1 omega-6 ku omega-3. Ale dnes má průměrný člověk stravovací poměr omega-6 ku omega-3 značně zvýšený v neprospěch omega-3. Je to způsobeno dramatickým zvýšením spotřeby omega-6 mastných kyselin v rostlinných olejích s obsahem kyseliny linolové, dale v mase a měkkýších s obsahem kyseliny arachidonové. Současně konzumujeme méně omega-3 mastných kyselin. A to se ukazuje jako podstatný faktor. Omega-6 soutěží s omega-3 mastnými kyselinami o začlenění do buněčných membrán a vysoký příjem omega-6 mastných kyselin bude mít za následek zvýšenou produkci nezdravých látek, odvozených z kyseliny arachidonové. Omega-3 mastné kyseliny produkují látky, které jsou protizánětlivé a pomáhají podporovat normální krevní tlak uvolněním tepen a cév a snížením krevních lipidů. Rovněž snižují faktory srážení krve. Omega-6 mastné kyseliny v popsaném nepoměru podporují zánětlivé a cévy stahující procesy,..

 

Závěrem

Pupalkový olej (omega-6) užívaný vnitřně může být prospěšný, pokud je užíván ve správném množství s omega-3. Jestliže jsou omega-3 a omega-6 v rovnováze, jsou oba dobré a prospěšné, ale pokud je omega-6 v nadbytku, nelze očekávat efekt.

 

MUDr. P. Šácha

Konzultace je možná přes naši poradnu:

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

 

Doporučujeme

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024