SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

LEPŠÍ SPÁNEK, SILNĚJŠÍ IMUNITA, PREVENCE CUKROVKY. JAK ZELENÉ POTRAVINY POMÁHAJÍ SENIORŮM?

S přibývajícími léty se většina lidí více či méně smíří s tím, že jim ubývají síly, kdeco je bolí, špatně spí a léky v lékárničce i na nočním stolku se hromadí a hromadí. Je toto neoddělitelná součást stáří? Ani zdaleka být nemusí. Stačí si přizvat na pomoc zelené potraviny: zelený ječmen a řasu chlorellu.

Dodají energii a zkvalitní spánek

Zelený ječmen a chlorella sice nejsou zázračný všelék, na mnoha frontách ovšem stárnoucímu organismu výrazně pomohou. Ječmen je skvělý zdroj energie srovnatelný svými účinky s kofeinem, ovšem nemá žádné negativní účinky.

Je bohatý na minerály, které se podílejí na metabolismu sacharidů, obsahuje draslík, jenž na energii převádí glukózu a také podporuje činnost štítné žlázy, která ovlivňuje energetický metabolismus. Díky vysokému podílu draslíku a také vápníku zároveň zelený ječmen pomáhá k lepšímu spánku, což také přispívá k nabití těla energií. K plnohodnotnému, kvalitnímu spánku napomáhá ječmen i obsahem kyseliny gamaaminomáselné, která je neurotransmiterem podporujícím relaxaci.

Fungují jako prevence neurodegenerativních onemocnění

Dodáním sil a zlepšením spánku ovšem benefity spojené s konzumací zelených potravin ani zdaleka nekončí. Ječmen i chlorella jsou významnými zdroji antioxidantů, které bojují s oxidativním stresem a negativním vlivem na organismus. Jedněmi z nejsilnějších antioxidačních látek v zelených potravinách jsou takzvané flavonoidy.

Dieta bohatá na flavonoidy dle odborných studií může prodlužovat život, rovněž pomáhá při léčbě rakoviny i jako prevence některých druhů rakoviny. Antioxidační účinky flavonoidů jsou též významné při prevenci a tlumení projevů Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

Jeden z flavonoidů obsažených v ječmeni je saponarin. Podle odborníků hraje roli v ochraně jater před poškozením, které může být způsobeno nadužíváním léků, např. s obsahem paracetamolu.

Chrání před infarktem, cukrovkou i osteoporózou

Díky svému složení se ječmen a chlorella celkově výborně uplatňují v prevenci a léčbě civilizačních nemocí, včetně nemocí kardiovaskulárního systému. Výzkumy ukazují, že zmíněné flavonoidy potlačují koagulaci krve v cévách, a tím i nebezpečný výskyt krevních sraženin, omezují riziko vzniku aterosklerózy a snižují vysoký krevní tlak.

Zelené potraviny též snižují hladinu cholesterolu, kyseliny močové, homocysteinu a chrání buňky, včetně jejich DNA, před poškozením. Zároveň pomáhají předcházet cukrovce, která je mezi seniory jedním z nejrozšířenějších onemocnění. Při již rozvinuté cukrovce zlepšují zelené potraviny reakci buněk na inzulin, vedou ke stabilizaci a poklesu hladiny cukru a omezují rozvoj závažných komplikací diabetu.

Díky obsahu vitamínu K2, který hraje klíčovou roli v distribuci vápníku v těle, se zelené potraviny uplatňují také v prevenci obávaného řídnutí kostí, osteoporózy.

Zelená cesta k silné imunitě

Zelené potraviny významně podporují detoxikaci těla, tedy vyplavení různých toxinů, a posilují imunitní systém. Díky obsahu železa podporují krvetvorbu a dobré okysličení tkání. Zlepšují odolnost vůči stresu, který naši imunitu oslabuje, díky zinku zase zlepšují funkci bílých krvinek a urychlují proces uzdravení.

Imunitní systém podporuje i řada vitamínů, jimiž oplývá zelený ječmen. Vitamín C nejenže imunitu posiluje, ale navíc podporuje i silnou a celistvou pojivovou tkáň a ta pak zastavuje šíření infekce. Podobně působí také vitamín A, jenž pro změnu posiluje sliznice fungující jako přirozená bariéra před infekcemi.

Vitamín D se podílí na tvorbě steroidních hormonů, které řídí činnost slizniční a nitrobuněčné imunity. Kromě tohoto všeho zelené potraviny velmi prospívají i střevní mikroflóře, která je zásadní složkou imunitního systému.

 

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024