SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

10 + 1 NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH POTRAVIN

Autor: GREEN WAYS

S příchodem nového roku si spousta z nás dává různá předsevzetí. Jedním z nejčastějších je začít žít zdravěji – ať už se tím myslí sportování, kvalitní strava, či důkladné pročištění zaneseného organismu. Existují snadno dostupné potraviny, které právě očistě pomohou. Vybrali jsme z nich 10+1 nejzajímavějších.

1. Česnek

První na seznamu bude bezesporu česnek. Už naše babičky věděly, že jeho účinky jsou pro funkci těla blahodárné. Využívali jej už Babylóňané, Féničané nebo antičtí Řekové. Česnek totiž obsahuje velké množství allicinu, látky, kterou bychom mohli označit jako přírodní antibiotikum. Nalezneme v něm však i vitamíny A, B, C, E nebo sirné sloučeniny a těkavé oleje.

Ty jsou kromě charakteristického štiplavého zápachu zodpovědné za dezinfekční vlastnosti česneku. Dokážou z těla vypuzovat parazity, zvyšují hladinu takzvaného dobrého cholesterolu a současně snižují hladinu toho škodlivého. Ostatně už Louis Pasteur si při svých experimentech všiml, že stroužky česneku dokázaly zničit bakterie ve své blízkosti.

2. Koriandr

Koriandr není v našich končinách zatím příliš využívaný, v Asii na něj však nedají dopustit. Má totiž velice silné detoxikační vlastnosti – umí z těla vypudit nejrůznější škodlivé látky, včetně těžkých kovů, jako je rtuť nebo olovo. Napomáhá také lepšímu trávení, stimuluje činnost slinivky břišní a má protizánětlivé účinky.

3. Zázvor

Zázvor si k nám našel cestu rovněž z asijské kuchyně, respektive medicíny. Kromě toho, že jde o velice chutné koření, je z něj možné připravit velmi dobrý čaj. Nás však zajímají především jeho detoxikační účinky. Nejčastěji se používá pro zlepšení funkce jater, žaludku a sleziny. Vhodný je především pro zklidnění takřečených tučných jater, holdujete-li ve velkém nezdravému jídlu a pití.

4. Červená řepa

Přestože červená řepa nevypadá na první pohled jako speciální potravina, její účinky na lidský organismus jsou nedocenitelné. Díky červeným barvivům betainu a betaninu působí prospěšně na játra. A zdravá játra jsou základem každé úspěšné detoxikace těla. Vzhledem k velkému obsahu vlákniny však řepa působí dobře i na trávení jako takové. Kromě toho má regenerační vlastnosti a posiluje tělo i mysl. To obzvláště oceníte, až se o vás bude pokoušet třeba jarní únava.

5. Řapíkatý celer

Řapíkatý celer se těší oblibě především v Americe nebo ve středomořských státech. U nás nebývá v jídelníčku příliš často zastoupen, což je velká škoda. Nejen proto, že dobře chutná, ale hlavně kvůli jeho detoxikačním vlastnostem. Posuďte sami – obsahuje velké množství vitamínů C a B-komplexu, odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou, stimuluje tvorbu žluče (čímž zabraňuje vzniku žlučníkových kamenů) a vypuzuje z těla škodlivé toxiny. Je vhodné ho konzumovat syrový, případně ve formě šťávy.

6. Jablko

V Česku snad neexistuje člověk, který by neměl rád jablka. K dostání je navíc velké množství druhů, takže si vybere skutečně každý. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, i jablka mají zdraví prospěšné detoxikační vlastnosti. Obsahují betakaroteny, vitamíny B, C a E nebo železo, draslík, zinek, měď či hořčík ve formě minerálních látek. Díky tomu podporují zdravé trávení, působí příznivě na tvorbu střevní mikroflóry, povzbuzují funkci jater, snižují hladinu tuků v krvi a mají protizánětlivé účinky.

7. Kurkuma

Další koření, které na náš jídelní stůl doputovalo z Asie. Využívá se nejen jako dochucovadlo, ale též ve formě osvěžujícího čaje. Hlavní složka kurkumy – kurkumin – má očistný účinek na játra a působí jako antioxidant. Několik týdnů pití kurkumového čaje dělá s tělem divy, nedávné studie totiž prokázaly nejen protizánětlivé účinky, ale i snížení rizika metastází u nádorů tlustého střeva.

8. Zelí

Zelí se v seznamech nejzdravějších potravin umísťuje skoro pokaždé. A není se čemu divit. Má významné diuretické vlastnosti, což znamená, že zvyšuje vylučování nadbytečných tekutin a škodlivin z těla. Kromě toho obsahuje vitamíny C a K, které pomáhají bojovat proti srdečním onemocněním, respektive proti řídnutí kostí. Zelí je ale důležité i pro svůj vysoký obsah vlákniny, jež na sebe poutá cholesterol, změkčuje stolici (tím napomáhá lepšímu trávení) a bojuje proti překyselení žaludku. Fermentované zelí dále obsahuje plno probiotik, které napomáhají správné funkci imunitního a trávicího systému.

9. Špenát

Pepek Námořník, Což takhle dát si špenát… Snad o žádné jiné zelenině nebylo natočeno tolik filmů oslavujících její užitek. Špenát sice není tak bohatý na železo, jak se tradovalo, ale obsahuje jiné užitečné látky, například vitamín K a draslík. Příznivě působí na žaludek, a zejména na tenké i tlusté střevo. Má navíc vysoký podíl chlorofylu, který napomáhá tvorbě hemoglobinu, čímž posiluje metabolismus.

10. Brokolice

Mnozí lidé si z dětství nesou na vařenou brokolici nepříjemné vzpomínky. Patříte-li mezi ně, pamatujte, že s přibývajícími léty se chutě mění, a dejte brokolici ještě šanci. Je to totiž jedna z nejzdravějších potravin, které jsou běžně k dostání. Obsahuje vitamíny C, D a E, a hlavně enzymy podporující detoxikaci jater, krvetvorbu a metabolismus.

11. Chlorella

Chlorella je jednobuněčná řasa, která se podílí například na detoxikaci dioxinů. Do skupiny dioxinů přitom řadíme přes 200 více či méně nebezpečných chemických sloučenin, které například vznikají při spalování odpadů nebo při uhlí. Řasa obsahuje například chlorofyl či antioxidanty (vitamín E, A či C), které dokáží zneškodnit část volných radikálů, ale také flavonoidy zpevňující cévy nebo gluthathion bránící rozbíjení důležitých částí buněk.

 

 

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024