Jak zpomalit stárnutí

Dnešní téma chci věnovat některým proklamovaným účinkům prostředků proti stárnutí.

Je to často používaný pojem, existuje mnoho teorií vysvětlujících proces stárnutí a jsou navrhovány postupy, jak stárnutí zpomalit. V badatelských studiích je diskutováno, že proces zpomalení dokáže aktivovat enzym telomeráza, která je klíčem k zachování mládí i zdraví.

Buněčné jádro obsahuje chromozomy. Jsou to v podstatě genetické informace a dostáváme je od svých rodičů. Jsou bází adeninu (A), guaninu (G), cytosinu (C) a thyminu (T). Tyto báze se spojují v páry a utvářejí tak podle počtu pravděpodobnosti naši jedinečnou sekvenci. Formují také další seskupování genů a dávají instrukce, jak se mají utvářet buňky v organizmu.

V průběhu života organizmus své buňky obnovuje procesem známým jako mitóza; při ní se mateřská buňka rozdělí na dvě buňky dceřiné. Během mitózy kopírují buňky své genetické informace, aby je mohly předat dceřiným buňkám.

Chromozom má na svých „ramenech“ speciální ochrannou „čepičku“ zvanou telomer, která je řízena přítomností enzymu telomerázy. Tímto způsobem si buňka zajišťuje, aby byla informace úspěšně předána z jedné generace na druhou.

Telomery bývají často srovnávány s plastovými ochrannými špičkami šroubů, chránících šroub před poškozením. Tímto způsobem hrají telomery důležitou roli při ochraně DNA a udržování její stability. Zkrácení telomerů bylo identifikováno jako hlavní příčina stárnutí lidí. Jakmile se telomery podstatně zkrátí a nejsou vytvořeny nové buňky, dojde k úmrtí. Ed. Wunder řekl: „Je to doslova, jako bychom žili s tikajícími hodinami v našem těle.“ (http://www.molecularhydrogenfoundation.org/)

Telomeráza, zvaná také telomerová terminální transferáza, je enzym tvořený bílkovinou a podjednotkami RNA, které dokážou prodloužit délku chromozomu přidáváním sekvencí TTAGGG na konce existujícího chromozomu. Je odpovědí na prodloužení života buněk.

Telomeráza se nachází v plodových tkáních, pohlavních buňkách a také buňkách nádorových. Je důležité vědět, že aktivitu tohoto enzymu lze zvýšit např. stravou s vysokým rostlinným podílem, pravidelnou pohybovou aktivitou a snahou vyvarovat se stresu a zvládat ho. Zajímavá je myšlenka vědců, že živočišné, saturované tuky, které se podílejí na rozvoji oxidativního stresu, snižují aktivitu telomerázy a urychlují krácení telomerů, což je opačná reakce než u rostlinných potravin.

  • Byly provedeny studie, zda extrakt z kořene withanie somnifera (ashwagandhy) působí na aktivitu telomerázy. Závěr studie na červech vyzněl v tom smyslu, že ashwagandha prodlužuje život háďátka obecného.

V praxi se však musíme řídit směrnicemi schválených zdravotních tvrzení dle platných nařízení EU. A podle nich lze o účincích ashwagandhy napsat jen toto:

  • duševní a kognitivní činnost,
  • duševní zdraví a relaxace,
  • normální činnost kardiovaskulárního systému,
  • koncentrace a únava.

A podobné závěry platí i pro jiné testované potraviny, které zde nyní uvedu.

  • Extrakt z gotucoly (centella asiatica) patří mezi testovanými sloučeninami k aktivátorům telomerázy.
  • Nedávné výzkumy ukazují, že kurkumin (žlutý pigment v kurkumě) zabraňuje zkracování telomerů a může pomáhat telomerům v delším růstu tím, že aktivuje enzym telomerázu, který pomáhá prodloužit a zachovat telomery.
  • Symbivitě blízká chlorella a zelený ječmen obsahují látky, jež zkracování těchto telomer zpomalují.
  • Zajímavě vyznívají závěry studií, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin by tedy mohl prostřednictvím pomalejšího zkracování telomerů prodlužovat život (Farzaneh-Far et al., 2010). Tomu nasvědčují i výzkumy, které sice nezkoumaly délku telomerů, ale týkaly se dosaženého věku v oblasti Středozemního moře. Lidé se zde dožívají v průměru i o několik let více než v jiných zemích západní a střední Evropy (Kushi et al., 1995). S největší pravděpodobností to není jen zásluha omega-3 mastných kyselin, ale také vitaminů a dalších látek s antioxidačními účinky, jako např. lykopen nebo tzv. polyfenoly, na něž je tamní strava bohatá, např. z oliv.

Všeobecně lékařská literatura uvádí, že pro zdravý vývoj jedince a pro přiměřenou délku života je nezbytný dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, luštěnin, celozrnných výrobků, ryb a drůbežího masa jako záruky, že se tělu dostanou potřebné dávky vitaminů, vlákniny, minerálů a stopových prvků. Především díky antioxidační aktivitě pak mohou některé fungovat jako prostředek zpomalující stárnutí či vznik mnoha typů onemocnění (Dlouhá, 1998).

Délka telomer je s výše uvedeným pozitivně spojena, zatímco opačný efekt – zkracování telomerů – je spojen s konzumací alkoholu, červeného masa a obecně – průmyslově zpracovaného masa. Také s kouřením, nedostatkem pohybu a stresů. Je typické pro ischemickou chorobu srdeční, srdeční selhání, cukrovku, zvýšené riziko rakoviny, osteoporózu, náchylnost k infekcím a podobně.

MUDr. P. Šácha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *