Podobenství o vytrženém kmeni stromu

Hebrejům 2:1

Proto musíme věnovat mnohem větší pozornost tomu, co jsme slyšeli, abychom nebyli strženi proudem.

Na jedné pláži v Norsku nalezli kmen stromu, který přeplul Atlantik. Při zkoumání se ukázalo, že pochází z Jižní Ameriky a musel být poražen někde na východě Peru nebo Kolumbie v oblasti povodí Amazonky. Urazil vzdálenost více než 10.000 kilometrů. Kmen byl nejprve odnesen mocným proudem Amazonky, následně byl nesen proudy oceánu, tento neživý kus dřeva sám nevynaložil žádnou energii. Byl poddán moci živlů, které jej obklopovaly. A tak svou cestu skončil na oné pláži.

Použil jsem tento příklad strženého a vláčeného kmenu, protože mi to putování stromu připodobňuje putování některých lidí, se kterými jsem se setkal a seznámil se s jejich osudem, s jejich putováním. A to setkání bylo až v té konečné fázi života, kam dorazili, podobně jako ten strom dorazil z Amazonky až do Norska.

Zůstaly vzpomínky na dětství a potom pláč nad celou životní cestou. Takové putování samozřejmě ovlivňuje zdraví dotyčného, a to je důvod, proč navštěvují mou poradnu. Jenže stejně jako jejich životní cesta i jejich zdravotní stav je jako ten kmen stromu, který je poznamenán vodou, erozí, sluncem, mrazem, popraskaný, ztrouchnivělý, plný mechů, parazitů, plísní…

Na začátku bylo dětské tělo, duše a duch v harmonii, nemělo problémy a těšilo se ze života. Ale postupně se situace začala měnit. Začalo to rozvodem rodičů, je to asi stejná situace, když byl strom vytržen z kořenů silným proudem Amazonky. A potom bylo dítě vláčeno od jednoho rodiče k druhému, střídalo školy, kamarády. Bez obrany, muselo se podřídit situacím. Často když analyzuji lidskou časovou osu, přicházím k tomuto bodu   vytržení z kořenů a vláčení proudem. Je snadné si domyslet, jaká je psychika vláčeného člověka a lze si také domyslet, že ´duch byl také odplaven´. Zůstává bezmocné tělo, oslabená imunita a příležitost pro bakterie, viry, plísně…, teploty, projevy nemocí, antibiotika, kortikoidy, tím následně poškozená střevní mikroflóra, ještě více oslabená imunita, rozmnožení plísní, vznik alergií, autoimunitních nemocí. Zoufalství a deprese z beznaděje a ordinovaných antidepresiv a léků na různé neurózy, pro bolestivé stavy analgetika, léky na migrény a jiné berličky.

Také v duchovní oblasti existují mocné proudy, které s sebou člověka strhávají. A mohu vidět, že člověk, který má vytržené kořeny a porušené základy, snadno podlehne různým davovým náladám, názorům, svévolným zájmům a zálibám. Nedokáže rozpoznávat, co je dobré a co je zlé. Nezná Bibli a vidí svět obráceně, to, co je zlé, vydává za dobré a opačně. Podléhá pokušením, soustředí se na materiální statky, věří sekulární politice a spoléhá na ni, nechává se zcela unášet duchem doby a sklony. 

Vlohy, které dostal při narození, uplavaly, zůstaly jen ty sklony. Každý si může domyslet, o jaké sklony asi jde.

A zjišťuje, že mu to nepřináší žádnou trvalou radost a pokoj.

A za této situace doplaval až na příběhovou pláž do Norska. Má degenerativní nemoci z opotřebování, má plnou krabičku chemických léků, má depresivní duši, duch není přítomen, Bibli nezná, nemá motiv k dalšímu putování.

Je možné takovou situaci léčit, pomůže další lék, či snad potravní doplněk?

Dokáže se onen poutník vrátit k původní, nadčasově platné moudrosti Bible? 

Pokud ano, pak může vést život pod Božím požehnáním a ochranou, život, na jehož jednotlivé podrobnosti nemusí s politováním a lítostí hledět zpět. 

Viz úvodní verš z listu Židům 2:1 (Dobrá setba 2018)

MUDr. P. Šácha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *