SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Žíly - pohyb – výživa

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Ptáte se, zda se mohou zvětšovat žilky na obličeji a žíly na nohou za většího tepla či slunění a během sportu a na zvětšování svalů lýtek při každodenním aerobiku. Protože je obecnějšího rázu a mohli by ho zužitkovat i jiní čtenáři, inspiroval mě k napsání krátkého článku.
 

     Žíly
Po dobu lidského života je pružný materiál žil zatěžován odpadními látkami a cholesterolem LDL - dochází ke zdánlivému zpevnění - a ke znepružnění. Žíly pozbývají schopnost vracet neokysličenou krev zpět. Srdce vypumpuje okysličenou krev plnou výživy do pracujících periférií těla, např. do svalů, ale smršťovací síla žil a jejich řasnatých vnitřních povrchů je léty ochromena, krev roztahuje řečiště, napíná stěny, a ty se už nesmrští, nýbrž zůstávají roztažené a v napětí. Stačí potom extrémní zátěž třeba teplotou sauny - a „porcelánově pevné" žíly prasknou...

Pohyb
Z tohoto popisu si uvědomíme, že nejlepším typem pohybového režimu je rychlá každodenní chůze přesahující 20 minut a krátkodobé zapocení při nekaždodenním pohybu aerobického typu. Můžeme střídat během týdne různé druhy sportu, hlavně ty, které lze provozovat na čerstvém vzduchu: krátká jízda na kole, bruslení po asfaltových cestičkách parku, rychlá chůze s hůlkami (posiluje prsní a ramenní partie, odlehčí lýtkům a zádům, tzv. NORDIC WALKING), aerobik v tělocvičně, strečink a podobné. Jednou až dvakrát týdně by měl následovat klid od sportu.

Čím žilám napomoci

Pro rozšířené žíly či stadium varixů není vhodný ani stálý klid bez pohybu, ani přetěžování jedním typem cvičení. Vhodná je výživa pro individuální konstituci, typ práce a životní styl, jednou ročně vnitřní úprava / očista střevního prostředí - systém SYMBI, saponinová očista sliznic a jiných buněčných prostor třeba s produkty z aloe vera, lékařem vedená podpora „filtrů“ v těle (jater, ledvin), práce na změně postojů k životu, k nemoci apod.
Po cvičení může následovat i ošetření, neméně významná etapa péče o žíly. Znáte to ze sauny: Po roztažení musí následovat fáze smrštění a následný klid. Při sprchování po sportu volíme napřed příjemně vlažnou vodu, nakonec navolíme zcela studenou (začínáme od hrudníku - tam to lépe sneseme, pak směřujeme proud vody na nohy, i zezadu, závěrem na záda). Tím se kůže smrští, její póry se uzavřou a teplo nám zůstane uvnitř.

Při mytí používáme zásadně přírodní mýdla a oleje, po osušení vtíráme přírodní krémy a tělová mléka, vždyť játra máme jen jedna (z kůže jdou chemické látky mízními kanálky do jater a zbytečně zatěžují jaterní pletivo).
Nenásilnou masáž nohou vedeme od kotníků vzhůru, podobně u paží postupujeme vždy směrem k srdci. Krémy prospívající žilám se vyrábějí z kaštanovníku a z bylin. Po cvičení je vhodné položit nohy výše (než je sed) a relaxovat třeba při čtení.

Výživa

Žíly jsou místem, kudy se rozvádí krev - nositelka životodárných složek po těle. Stojí za úvahu posoudit, kde se dopouštíme chyby, zda jíme např. v převaze potraviny, které působí svou povahou v těle kyselinotvorně nebo jsou jinak nevhodné, či zda požíváme kombinaci mnoha potravin najednou. 

Potraviny s rutinem

Ve stravě vyhledávejme kombinaci vitaminu C a rutinu. Rutin najdeme v aronii, černém jeřábu a jejich tmavě fialové plody podobné jeřabinám zavařujeme nebo pouze stlačíme s cukrem do skleniček a užíváme jednu lžičku denně. Také semena pohanky vkládáme do polévek nebo upravujeme do podoby slaných nebo sladkých kaší i pomazánek.

Slunění a pobyt v sauně

Slunění patří mezi radosti života, je však třeba na ně pokožku připravit přírodními oleji. Po ukončení „sluneční lázně“ ji omyjeme a ošetříme tělovým mlékem po opalování a přiložením chladivé a osvěžující masky na oblast okolo očí.

V sauně můžeme obkládat obličej (hlavně oči) studenými obklady. Nezapomínáme ochlazovat také vlasovou část hlavy pomocí ledových kostiček.

Pravidlo „všeho s mírou" platí i zde.


     Lýtka

Tělo se přizpůsobuje našim potřebám, a tak i často procvičovaná lýtka mohou svůj objem časem zvětšovat. (Lepší jsou ovšem pěkně kulatá lýtka než povadlá).

Cvičení a chůze

Pokud nemáte zvětšování objemu lýtek v úmyslu, zaměřte svůj pohyb spíše na časté opakování snadného cviku (než na zátěž). Kromě toho je výhodná delší ostrá chůze. Je doslova blahodárná i pro naše vnitřní orgány. Po sportu je vhodné vystřít dolní končetiny výše, než je oblast sedu. Během dne máme střídat pohyb a klid.

Den klidu

Pokud je na jeden konkrétní den naplánován klid, měli bychom pro pomoc žilám (jindy zatěžovaným) obléknout na nohy kompresní punčochy.

 

Neméně významné druhy pomoci
Dále je vhodné podle možností opustit hormonální antikoncepci (velmi zatěžující faktor životního stylu) a zrána rozhýbat svou mízu v mízních kanálcích a uzlinách poskoky na trampolíně (např. 230 x ráno, podle možností i během dne třeba po 50-ti a večer opět menší sérii), vždyť právě svaly nám tvoří tzv. svalovou pumpu pro mízní systém a umožňují odvést zplodiny látkové výměny do močového systému a vyloučit je z těla ven.

 

PhDr. P. Šáchová

 

Doporučujeme

    ALOE VERA GEL

    Aloe vera je známa v lidovém léčitelství především jako šťáva z listů používaná na odřeniny a spáleniny. Hlavním přínosem Aloe

    Zjistit více

    SiberActive

    doplněk stravy speciálně upravená směs s chagou (čagou) sibiřskou, vytvořená za účelem detoxikace od těžkých a toxických kovů (

    Zjistit více

    Vitestin®

    je doplněk stravy ve formě bylinného nápoje pro aktivní péči o sliznici tenkého a tlustého střeva, kterému pomáhá navrátit jeho při

    Zjistit více

    CAYENNE STAR

    Hlavní účinnou složkou v produktu CAYENNE STAR je kapsaicin. Tato látka se řadí mezi látky stimulující výdej tělesného tepla – ovli

    Zjistit více

    IRON GT STAR

    Železo aktivuje metabolismus těla, je nezbytné pro transport kyslíku a fungování imunitního systému; je zapotřebí pro výrobu hemoglobin

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024