SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Vitamin D3 v boji s virem






Dříve se vědělo, jak je vitamin D3 potřebný v prevenci osteoporózy, ale nyní se vitamin D3 skloňuje ve všech pádech, zvláště v souvislosti s pandemií covid 19.

Dříve se neměřila hladina vitaminu D, tudíž se ani nevědělo, že chybí, a on zřejmě chyběl odnepaměti. Dnes se zdokonalila technika vyšetřování, a tak „najednou" má téměř každý zjištěn nedostatek vitaminu D. Je to dáno i působením civilizačních faktorů. V létě běží strach z rakoviny kůže při opalování, lidé se tedy schovávají před sluncem, užívají prostředky s vysokými ochrannými slunečními faktory... Jsou změny biochemické, a to kvůli stravování, kvůli chemickým lékům, existuje také homocystein, který se mění na svou toxickou formu a stává se vlastně jedem pro buňky, je jím ovlivněn metabolismus. Své dělají i antibiotika, hormony, užívaná hormonální antikoncepce u žen… Jak vidíme, seznam faktorů by mohl být dlouhý.

Výsledkem je snížená hladina vitaminu D. Nízká hladina vitaminu D3 často koresponduje s celkově špatným tělesným stavem pacienta a jeho péče o své tělo.

Ochranné mechanismy
V souvislosti s pandemií hledali vědci ochranné mechanismy, jimiž by mohl vitamin D působit v roli prevence a snižování závažnosti covid-19.

Do první linie obranných reakcí těla patří makrofágy, druh bílých krvinek, buněk neustále kolujících všemi orgány s jediným cílem: najít a odstranit nežádoucí elementy. Řada typů makrofágů má na povrchu i receptor ACE2 (angiotensin, konvertující enzym ACE2), jejž používají pro vstup do buňky některé viry, a sem lze zařadit i covid. Vědci zkoumají vztah mezi virem a tímto receptorem a předpokládají, že receptor má vliv na to, jak se obranný systém vůči viru postaví. A právě tady se může uplatnit imunostimulační aktivita např. betaglukanů.
Betaglukany pomáhají naladit obranu našeho těla od samého počátku jeho napadení cizími mikroorganismy. Toto je základní úkol nespecifické imunity těla = schopnost rychle aktivovat adaptivní odpověď.

Myslelo se, že vitamin D má podobnou schopnost, ale ukázalo se, že vitamin D působí v obraně jinými mechanismy než prostřednictvím enzymu ACE2, a to v oblasti regulace hladiny lymfocytů, neutrofilů a hladiny interleukinu-6.

Prevence
Zatím provedené studie naznačují, že lidé s nedostatkem vitaminu D mají vyšší pravděpodobnost infekce covid-19, také vážnějšího průběhu nemoci. Určování hladiny vitaminu D3, tj. 25 (OH) vitamin D3, slouží lékařům také jako marker = ukazatel předpovídající riziko závažnosti. U zdravých jedinců by se měla hodnota pohybovat kolem 75 nmol/l, v jiných jednotkách to odpovídá hodnotě kolem 30 ng/ml. A studie ukázaly, že hodnoty nižší korespondují s větším rizikem onemocnění a horším průběhem. Kromě toho se při studii zjistila souvislost s vyššími hodnotami zánětlivých markerů, jako je D-dimer, interleukin-6 a CRP.

Smyslem tohoto článku je zdůraznit možnost prevence, a tehdy se přidržím dávkování 2000 IU denně. V zimních měsících, kdy není dostatečná intenzita slunečního svitu, lze připustit dávku vyšší.

Výrobci potravních doplňků tuto preventivní dávku dávají do jedné tobolky, kterou doporučují užívat 1 x denně.

Avšak pokud člověk již onemocněl, pak tato dávka není dostatečná, ale podávání vyšší dávky není bez dozoru a sledování ošetřujícího lékaře doporučována.

Zdroje vitaminu D
Vitamin D najdete v oleji z rybích jater (sleď, sardinka, losos), také v mase, vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích, v hřibech usušených na slunci, kvasnicích, kakau, kokosu a datlích. Je rozpustný v tucích, vařením se neznehodnotí. Vstřebání vitaminu D3 se zlepší se současně užívaným vitaminem K2.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024