Tvoří základy pro mikrobiální bariéru - zde se podílí na obsazení receptorů mikrobiálními substancemi, konkurenčními živinami, kyselými produkty látkové výměny.
Zajišťuje integritu a komunikaci na úrovni sliznic - stabilizuje ( tzv. tight junction = TJ), pro tento výraz nemáme v češtině odpovídající termín, lze to vysvětlit jako kontrolní místo pro mnoho funkcí.
Střevní epitel tvoří výstelku tenkého střeva. Každý epitel má kartáčový okraj, klky, kryptu a bazolaterální strukturu plazmatické membrány.
Tenké střevo nejen vstřebává živiny ze stravy, ale také nabízí fyzickou bariéru - těsnými spoji (TJ) tvořenými sousedními epiteliálními buňkami - a biologickou bariéru, které působí proti extracelulárním látkám, jako jsou například mikroorganismy. Tenké střevo navíc vylučuje širokou škálu hormonů, které regulují jeho vnitřní funkce a energetický metabolismus v celém těle. Např. po salmonelové infekci zůstane toto místo bacilem obsazené - tedy efunkční. Lactobacil salmonelu vytěsní a tím umocní TJ pro volnou komunikaci.
Známe to z praxe, když po prodělané infekci salmonelózou je dle výtěrů všechno pořádku, ale přesto se pacient necítí dobře a vnímá, že v pořádku ještě není.
Na místo TJ negativně působí alkohol, nikotin, některé chemické léky a hormonální antikoncepce. Lactobacil se pak nemůže správně prosadit v své funkci.
Správně sestavená střevní flóra přímo podporuje imunomodulační procesy v těle.
Ve dvanácterníku žijí laktobacily, streptokoky a kvasinky. V tenkém střevě (jejunu a ileu) laktobacily, coliformní bakterie a streptokoky. V tlustém střevu žijí bakteroidy, bifidobakterie, streptokoky, eubakterie, fusobakterie, coliformní bakterie, clostridia a jiné. Trvale trénují MIS ( Mucosa-Immun-System) jako celek. Stabilizace se děje různými mikroby v různých lokalitách.
Zásobování výživnými látkami:
Důležité jsou zvláště mastné kyseliny s krátkými řetězci, důležité pro správnou funkci enterocytů.
Tvorba vitaminů - jde o vitamin K, kyselinu panthotenovou, nikotinamid, kyselinu listovou, vit. B12.
Symbióza je trvalý společný život nestejnojmenných organizmů.
Správné osídlení střeva tělu prospěšnými mikroorganizmy a dobré podmínky pro jejich existenci tvoří základ pro celkové zdraví a správnou funkci imunitního systému.
Celistvost epiteliální bariéry udržovaná pomocí dobré funkce TJ je zásadní pro ochranu těla před stresovými podněty.
Pokud tomu tak není, pak velmi často dojde k nemoci, kterou souvisí se zánětem a infekcí.
Zde lze jmenovat několik důležitých faktorů, které se podílejí na rozvoji nemoci
Výživa – stravování, stresy, Iatrogenní vlivy (vedlejší účinky chemických léků, například antibiotik), endogenní vlivy, střevní infekce, nesnášenlivost potravin, potravinová, maskované alergie, toxiny životního prostředí ( těžké kovy...)
Jistě bude pro každého zajímavé, když se zamyslí nad pořadím vlivů, aby si udělal obrázek o příčinách nemocí. Člověka, který má nějakou nemoc, zvláště chronickou nemoc, se tato fakta úzce dotýkají.
A on pak má jasnější představu, co musí udělat pro to, aby se dostal zpět na cestu ke zdraví. Po odstranění příčin se má trvale snažit tvořit ve střevu symbiózu.
Čtenář si dnes, kvůli legislativním omezením, musí sám hledat cestu, jak si může pomoci, a buď přejde na e-shop a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.
MUDr.Šácha
Ječmen Green Ways obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, z nichž některé pro ilustraci uvádí tabulka níže. Jde však o zl
Zjistit víceCMF je ideálně vyvážená kombinace vápníku, hořčíku, železa, minerálních látek, vitaminů a dalších přírodních látek, která na
Zjistit víceChlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek. Je např. jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za
Zjistit vícePo třicetileté praxi sepsal MUDr. P. Šácha své poznatky z oblasti medicíny. Dívá se na člověka jako na celek a v závěru upřednostňuj
Zjistit víceZvyšování imunity má v dnešní době mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hl
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.