SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Studené ruce a nohy






Lékaři popisují tzv. místní vasoneurosu, oběhovou poruchu, která způsobuje nadměrnou citlivost rukou, záchvatovité spasmy cév prstů, někdy i nohou s klasickým zblednutím ("bílé, mrtvé prsty"). Když jsou ruce vystaveny působení chladu, vlásečnice, které krví zásobují prsty, se náhle smrští a proběhne jimi křeč. V důsledku toho do prstů neproudí dostatek okysličené krve a prsty bělají nebo modrají. V praxi při odběru anamnézy pozorujeme některé nápadné souvislosti. Častěji tímto jevem trpí ženy - kuřačky, užívající hormonální antikoncepci, mající poruchu štítné žlázy, či jinou hormonální nerovnováhu. Pravidlem je střevní dysbióza při užívání syntetických léků, antibiotik, konzumaci sladkostí. Studené ruce mají lidí stresovaní, bez pohybu se sedavým zaměstnáním. Popisovaný jev je součástí komplexu projevů mentální anorexie u mladých dívek a patří sem i některé vážné kolagenózy, či autoimunitní nemoci.

Symptomy se projevují velice rychle a postupem času se z této poruchy může vyvinout celkové smrštění postižené oblasti. Nakonec může dojít k tvorbě vředů a následným infekcím postihujícím místa pod nehty a kolem nich. V závažných případech může být důsledkem dlouhodobého a úporného stahu tepen i gangréna.

Prioritní má být snaha pojmenovat příčiny a léčbu směřovat na jejich odstraňování.

Každá příčina bude vyžadovat jiný postup. Člověk, který je týrán mentální anorexií se musí kompletně změnit a s ním také členové, kteří tvoří jeho rodinu. Podobně tomu bude u nemocných s autoimunitní nemocí, tam by navíc měl imunolog objasnit základní záhadu, proč imunitní systém reaguje tak poplašeně, že si tvoří protilátky, které útočí například na stěnu cévní, a ta potom neadekvátně reaguje smrštěním. Kuřák pochopitelně musí neodkladně přestat kouřit. Žena užívající HA musí uskutečnit rozbor své situace a vyjasnit si, co je pro ni prioritní a stanovit si jaké místo v žebříčku hodnot hraje užívaná HA.

Popsaná vasoneuróza nemocnému signalizuje, že něco v jeho nitru není v pořádku. Co vnímá je jenom povrchový projev celkových souvislostí, které se v těle odehrávají a obvykle jedna souvisí s druhou.

Někdy slýchávám z úst člověka trpícího studenými končetinami, že to má dědičné a jmenuje , kdo všechno tím v rodině také trpí. Ano to může být pravda, určitá dispozice například k tomuto tzv. Raynaudovu jevu je známá. S genem neuděláme nic, to je dáno. Ale ještě je také známo, že onen gen, který jedince disponuje k nemoci, musí být pro nemoc zapnutý. Tuto okolnost si každý člověk jistým dílem může sám ovlivňovat svým životní stylem. Jak bylo popsáno výše. Jinými slovy mít dispozici, ještě neznamená mít nemoc, pokud zůstane spínač pro nemoc vypnutý.

A pokud dotyčný má již přítomné projevy studených končetin, pak to znamená, že spínač pro nemoc má zapnutý, a je na něm jestli dokáže analyzovat svůj životní příběh a spínač symbolicky vypnout. Pouze jako pomocné prostředky se doporučují léčivé postupy, které v sobě zahrnují užívání různých léčivých prostředků, fyzioterapie apod. Nelze postupovat obráceně. Pokud stále působí příčinný faktor, spínač je zapnutý, efekt léčby se nedostaví.

Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět konkrétní informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

Symbinatur disponuje potravními doplňky, které lze jako pomocníky použít. Mezi ně patří koenzym Q 10, o němž je známo, že má výrazné antioxidační vlastnosti s afinitou ke stěnám cévním a srdečnímu svalu.

Tento jev je vhodné ještě více zesílit pomocí dalších antioxidantů. Zvyšovat toleranci působení chladu na ruce a nohy můžeme pomocí ginkgo biloba, svou roli sehrává pupalka a další.

Vyhnout se sladkým, smaženým a tučným jídlům. Zvýšit pohybovou aktivitu a podnikat výpravy dle možností za sluncem do teplých krajin.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    SUPEROXIDE DISMUTASE

    Volné radikály jsou atomy nebo sloučeniny charakteristické tím, že obsahují jeden nebo více volných elektronů. To z nich činí látky a

    Zjistit více

    OMEGA-3 STAR

    OMEGA-3 STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). Svým způsobem pomáhají ovlivňovat hladiny krevních

    Zjistit více

    MIGRELIFE

    Obsažené bylinky v produktu MIGRELIFE, máta peprná, rozmarýn a řimbaba jsou známé a stále používané léčivky našich babiček. V herb

    Zjistit více

    VITAMIN D3 CHERRY STAR

    Doplněk stravy se sladidlem - podpora vstřebávání a využití vápníku a fosforu v organismu - imunita - normální stav svalů, kostí

    Zjistit více

    JEČMEN Green Ways – cestovní balení

    Ječmen Green Ways obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, z nichž některé pro ilustraci uvádí tabulka níže. Jde však o zl

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024