Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.
Na našem webu již najdete na toto téma dva články:
Zvýšená střevní propustnost a článek o histaminové intoleranci
http://www.symbivita.cz/clanek/Zvysena-strevni-propustnost
http://www.symbivita.cz/clanek/HIT-tri-pismenka,-ktera-znaci-histaminovou-intoleranci
Permeabilita střeva (propustnost střeva) je přirozená schopnost střeva, při které mohou prostřednictvím střevní výstelky (tj. epitelová tkáň s těsně na sebe naléhajícími buňkami, s minimem mezibuněčné hmoty) některé důležité mikroživiny procházet drobnými spoji nebo otvory do krevního řečiště. Tyto drobné mezery jsou však velmi malé a nestrávené částice potravy, mikroby a toxiny se jimi nemohou dostat. Pokud je střevní výstelka zdravá, je přirozeně polopropustná. Patogeny, které nemohou projít, jsou vyloučeny močí nebo stolicí z těla ven.
Pro zánět
Problémem jsou pro-zánětlivá jídla - jídla podporující v těle zánět: např. červená masa s vysokým obsahem omega 6, uzeniny, průmyslově zpracované potraviny, sladká (kyselinotvorná) jídla (hlavně) z rafinovaného cukru, z lepku, z rafinovaného oleje, mléčné výrobky, umělé přísady, potraviny s vysokým obsahem histaminu, infekce a další problematické složky. Toxiny přicházející do těla z vnějšku jsou tzv. environmentální toxiny: pesticidy, chemikálie, rtuť a BPA z plastu, mnohé léky včetně antibiotik, kyselin, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a steroidů. A dále musíme počítat s toxiny tvořícími se v samotném těle (lidské jedy), také s chronickým stresem všeho druhu; každý člověk si může sepsat vlastní seznam stresů, jež na něj působí.
Trvalé vystavení se těmto faktorům může vážně poškodit výstelku střeva a doslova rozbít tyto malé průchody, vytvářet větší, až se střevní výstelka stane propustnou více, než je záhodno, a vyvine se ´zvýšená střevní propustnost´, tedy ´syndrom netěsného střeva´ (lidově řečeno „děravé střevo“).
Rostoucí počet vědeckých důkazů naznačuje, že zvýšená střevní propustnost je podstatou mnoha chronických zdravotních problémů a je třeba ji brát vážně. Netvrdím, že je zvýšená propustnost příčinou. Je to naopak následek, správně je třeba tento stav označit jako následek následku.
Algoritmus vypadá takto:
Stres, chybná životospráva - následkem je zvýšená střevní propustnost - a teprve jejím následkem je rozvoj chronické nemoci.
Příznaky
V této fázi lze popsat příznaky, které napovídají přítomnosti zvýšené střevní propustnosti:
A pak jsou to nespecifické projevy, obecné, jaké mohou být často součástí celé řady jiných nemocí:
Nutno k tomuto výčtu dodat, že příznaky mají vždy individuální charakteristiku a je třeba je vyhodnotit v rámci hloubkového rozboru s lékařem, který dotyčného zná, jinak mohu být zavádějící a diagnostiku mohou zkreslit.
Zvýšená střevní propustnost a histaminová intolerance
Histamin je důležitá chemická látka, produkovaná tělem. Je součástí obranné imunitní reakce, hraje totiž roli v modulaci imunitní a zánětlivé reakce při zánětu. Také podporuje trávení spuštěním uvolňování žaludeční kyseliny a podporuje mozkové, duševní a celkové zdraví komunikací s mozkem. Je tedy pro tělo nezbytný.
Pokud se histamin objeví ve zvýšené míře, může se stát problémem, protože tělo jeho přítomnost a účinek nezvládá. Jde o tzv. histaminovou intoleranci, která může vést k řadě nepříjemných příznaků včetně kožních problémů, zažívacích problémů, migrén, úzkosti a dalších a jež také přispívá k dalším chronickým zdravotním problémům.
Při zvýšené střevní propustnosti existuje nerovnováha střevního mikrobiomu. Za této situace se přemnožují patogenní bakterie a některé z nich mohou zvyšovat tvorbu histaminu. A současně se při zvýšení střevní propustnosti zvyšuje riziko nedostatku enzymu diaminoxidázy (DAO). Tento enzym je zásadní pro rozklad nadbytečného histaminu a udržení hladiny histaminu v rovnováze. Tedy nedostatek enzymu DAO znamená, že se tělo není schopno vypořádat s nadbytkem histaminu, který zvyšuje riziko histaminové intolerance.
I v tomto případě uvedu příznaky, kterou mohou souviset:
- zácpa nebo
- rýma,
- bolesti hlavy nebo migrény,
- kopřivka, ekzémy, vyrážky, lupénka a další kožní problémy,
- alergie nebo astmatické záchvaty,
- pocit mravenčení na kůži,
- závrať,
- tachykardie,
- kolísání tlaku krve od nízkého k vysokému tlaku,
- úzkosti,
- poruchy menstruačního cyklu nebo PMS.
Některé studie, např. ta z roku 2019 publikovaná ve Food Science and Biotechnology, ukázaly, že doplňování chybějícího enzymu DAO může stav histaminové intolerance zlepšit.
Samozřejmě to tak nemusí být vždy, protože je ve hře i více faktorů, které problém ovlivňují. Není to jediná cesta k nápravě.
Praxe ukázala, že prioritně má být řešena rovnováha mikrobiomu, zlepšení střevní propustnosti a současně podávaný enzym. Samozřejmě je nezbytné, aby přestaly působit faktory, které „vyhovují“ nemoci. Bez tohoto kroku se nemůže dostavit uspokojivý efekt.
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.
http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/obecna
MUDr. P. Šácha
potravní doplněk s postupným uvolňováním Hořčík se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání. Podporuje elektrolytickou rov
Zjistit víceSuper senzitivní indikační proužky na měření pH moči - 100 ks. Škála pH 4,5 - 9,0
Zjistit víceŽelatina je přírodní směs bílkovin živočišného původu potřebná pro výživu kloubů a chrupavek. Želatina obsahuje cca. 15 % vody, 8
Zjistit víceHlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk
Zjistit víceŘepu Green Ways tvoří odšťavněná a následně vysušená šťáva z řepy. Tuto šťávu sušíme při nízké teplotě (31°C), díky čem
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.