SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Role omega-3 mastných kyselin v prevenci kardiovaskulárních onemocnění






Ischemická choroba srdeční
se podílí každým rokem na 7,4 miliónů úmrtí na celém světě, jak uvádějí statistiky státního zdravotního ústavu.

Příjem DHA a EPA jako prevence
V této souvislosti se tu dozvíme, že v Mayo Clinic Proceedings (září 2020) byla publikována dosud nejkomplexnější analýza role omega-3 mastných kyselin (MK) v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Meta-analýza 40 klinických studií poskytuje důkaz pro konzumaci většího množství omega-3 MK - EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).
- DHA je velmi důležitá mastná kyselina pro fungování mozku a nervového systému.
- EPA nahrazuje část omega 6 v membránách buněk. To snižuje produkci zánětlivých cytokinů a zároveň zvyšuje množství cytokinů, které řeší zánět.

Obě spolupracují na udržení pružnosti buněčné membrány.

Výzkum dospěl k závěru, že zvýšení příjmu EPA + DHA je spojeno se statisticky významným snížením rizika:
- fatálního infarktu myokardu (o 35 procent),
- infarktu myokardu (o 13 procent),
- dalších poruch srdečních (o 10 procent),
- úmrtnosti na ICHS (o 9 procent).

EPA a DHA jsou omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Jíst ryby, zejména tučné ryby, jako je losos, ančovičky a sardinky (s jistou dávkou pozornosti u lidí, kteří trpí poruchou metabolismu purinů, která se u nich klinicky manifestuje dnou a vysokou hladinou kyseliny močové, neboť sardinky obsahují hodně purinů), je možný způsob, jak získat EPA a DHA.

Ryby poskytují i další prospěšné živiny. Většina lidí na celém světě jich však konzumuje mnohem méně, než je doporučeno. Doplňky stravy s omega-3 MK pomáhají tento rozdíl překlenout.

Je však potřeba připojit k této informaci komentář. Totiž většina potravin, které obsahují větší množství omega-3 mastných kyselin, tedy ryby, mořské plody a ořechy, jsou bohaté na polyfenoly, známé jako mikroživiny.
- Mikroživiny je souhrnné označení pro vitaminy, minerály a stopové prvky. Označení „mikro“ nesou proto, že je naše tělo pro správnou funkci potřebuje ve velice malém množství. Pokud však do sebe nedostaneme ani toto malé množství, mohou nastat různé zdravotní potíže.

Polyfenoly
Ale vrátím se k polyfenolům, protože mají velkou schopnost redukovat oxidativní proces obecně v těle - a také v buněčných membránách. Nejnovější výzkumy naznačily, že vyšší příjem polyfenolických látek z ovoce, zeleniny a z extraktů z červeného vína může mít pozitivní účinky na zdraví.

Žel, na trhu je velké množství výrobků, které sice obsahují omega-3, ale bez přítomnosti polyfenolů. Podle vědců leží optimální působení potravního doplňku s obsahem omega-3 v tom, pokud je kombinován s polyfenoly v tucích rozpustných, tak jak je to v přírodní verzi. V přírodě nenajdete tyto omega 3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem samotné, ale právě v kombinaci s polyfenoly (rozpustnými v tucích). Tvoří synergii účinku. Vzhledem k bezpečnosti a malému potenciálu interakce s jinými léky výsledky studií naznačují, že doplňky s omega-3 mastnými kyselinami (EPA+DHA) mohou účinným způsobem zlepšit zdraví srdce.

Příznivý vliv omega-3 na telomery
Kromě toho omega-3 pozitivně působí na telomery chromozomu. Chromozom má na svých „ramenech“ speciální ochrannou koncovku, zvanou telomer. Vědci předpokládají, že dobrý stav telomerů je rozhodující pro zdraví, a naopak poškození telomerů (tím je míněno zkrácení těchto úseků) vede ke vzniku mnohých chronických nemocí.

Zkoumali také, do jaké míry je zkracování délky telomerů ovlivněno příjmem omega-3 mastných kyselin. U vybraných jedinců hodnotili bě¬hem pětiletého sledování změnu délky telomerů v bílých krvinkách v závislosti na hladině omega-3 mastných kyselin v krvi. Přišli k závěru, že rychlost zkracování telomerů souvisela s klesající hladinou omega-3 mastných kyselin, a vyslovili myšlenku, že
- dostatečný přísun potravin bohatých na ome¬ga-3 mastné kyseliny (např. mořské ryby) může kromě snižování rizika kardiovaskulárních nemocí
- i zpomalit buněčné stárnutí.

Podávání popsaných mastných kyselin lze považovat nejen za prevenci vzniku kardiovaskulárních chorob, ale jsou na místě i ve fázi po prodělaném infarktu.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    CellaWell

    Potravní doplněk s obsahem rostlinných extraktů, vitálních hub a dalších přírodních látek pro přirozenou podporu imunitního systému

    Zjistit více

    PAU D`ARCO

    Kdo by neslyšel o tajemných silách, které se skrývají v šeru deštných pralesů Jižní Ameriky. Díky po generacích předávanému uměn

    Zjistit více

    MAI-REI SHIITAKE STAR (Vita Star)

    Formule VITA STAR je směsí hub Maitake, Shiitale a Reishi, které se pro své účinky používají již stovky let. Grifola frondosa (Maitake)

    Zjistit více

    ADAPTOGENS

    odolnost a imunita nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 100 vegetariánských kapslí Popis: na horskou túru i do smogu velkoměsta

    Zjistit více

    B-COMPLEX STAR

    Vitaminy se podílí na rozvoji všech tělesných struktur organismu a jsou nezbytné pro jeho metabolické procesy. Pomáhají udržet tělo sil

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024