Protektivní mikroflóra
Důležitou roli tzv. Protektivní flóry je zamezení osídlení a rozmnožování patogenních původců v gastrointestinálního traktu. Tyto právě charakterizované vlastnosti střevní mikroflóry- "kolonizační rezistence" se zakládají na přímém a nepřímém antagonismu. (Van der Waaij, 1987,1991,1992):
- zabránění osídlení prostřednictvím obsazením receptorů na střevní sliznici.
- brzdí růst před spojení baktericidně působících substancí ( bekteriocin, H202)
- konkurence živin, vitamínů a růstových faktorů
- snížení pH hodnot přes uvolnění produktů látkové výměny (mléčné kvašení, aminokyseliny)
Mezi tzv- protektivní mikroflóru budou počítány bakterie, které se tvoří při mléčném kvašení jako je Lactobacillus a Bifidobakterium.
Vysoký počet laktobacilů ve stolici ukazuje na dobrou hustotu osídlení v tenkém střevě.
Využívají karbohydrády z potravy a vylučují se ve velkém množství jako produkty látkové výměny v rámci některé mléčné kyseliny. Kyselina mléčné vede k masívnímu kvašení střevního prostředí a nabízí tak ochranu proti patogenním zárodkům, kterým se v takovém prostředí nedaří a nemohou sliznici dobře osídlit. Mléčné bakterie nadále zůstávají v prostoru, přilínají k epiteliálním buňkách střeva a zajišťují pak rezistentní kolonizaci (Forestier a spol.,2001; Gopal a spol; 2001; Juntunen a spol; 2001)
Laktobacily jsou proto známé tím, že vylučují inhibitující produkty jako např. bakteriociny s antibakteriální aktivitou (Eijsink a spol;2002; Nes a spol., 1996; Sablon a spol.,2000). Dodatečně pak ruku v ruce s jinými druhy laktobacilů ve střevním prostoru, prostřednictvím produkce peroxidu vodíku. (Felten a spol., 1999) umrtvují jiné bakterie.
Druhy bifidobakterií a lactobacilů patří do protektivní mikroflóry
Tato schopnost bude rutinně prověřena v rámci Kyberstatu. V praxi se nacházejí důkazy, že laktobacily potlačují růst různých patogenních zárodků (S.typhimurium, S, aureus, patogenní E. Coli, C.pefringens - Gopal a spol., 2001).
Kromě toho laktobacily pomáhají léčebně v celé řadě střevních potíží ( zácpa, průjem, colitis). (Dunne a spol., 1999)
Velké množství laktobacilů ve stolici ukazuje na dobré osídlení tenkého střeva laktobacily. Bifidobakterie jsou součástí zdravé mikroflóry tlustého střeva.
Laktobacily patří k bakteriím, které vznikají při mléčném kvašení. A jsou považovány za pozitivní pro zdraví. (Ballongue, 1998; Singh a spol., 1977). Je předmětem diskuze jakou roli hrají bifidobakterie u výskytu rakoviny lustého střeva ( Sight a spol.,, 1997).
Menší počet bakteroidů ukazuje na redukované štěpení karbohydrátů střevní mikroflóry. Bakteroidy, bifidobakterie a laktobacily hrajídůležitou roli osídlovací rezistenci střeva.
Druh bakterioidů hraje rozhodnou roli v oblasti protektivní mikroflóry. Bakteriody vlastní ve velké řadě enzymy, které umožňují pomalé štěpení uhlohydrátů a jiných bakterií ( Salyers, 1979). Kromě toho jsou to nejčastější bakterie (10 na 9 až 10 na 11 buněk na gram stolice), které z těla vylučují kyselinu octovou. Společně si mohou dovolit ovládat všechny bakterie spojením krátkých řetězců mastných kyselin s použitím až 540 kcal za den, což je signifikantní příspěvek k udržování tělové energie. ( Cumming, 1995). Dodatečně povzbuzuje odevzdávání krátkých řetězců mastných kyselin pro střevní motilitu.
V posledních letech se upozorňuje na komunikaci mezi buňkami epitelu střeva a bakteriodů (Hooper a spol.,2001a, Hoope a Gosrdon, 2001b) a předpokládá se, že jsou bakteriody také v prostoru, kde mají imunostimulační efekty (Pulverer a spol., 1990, Tvere a Rask-Madsen,1989).
Bakteriody kromě toho mohou aktivovat buňky střevního epitelu k tvorbě Angioneninů. To jsou proteiny, které průběžně indukují zánětlivé procesy a vykazují protibakteriální a protiplísňové účinky (Hooper a pos., 2003 ).
Informace zpracoval MUDr. P. Šácha
Podobné články
Doporučujeme
Doporučujeme
Chlorella v prášku
Chlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek.
Je např. jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za
Zjistit více
GARCINIA STAR
GARCINIA STAR je nový revoluční doplněk výživy obsahující mnoho složek přispívajících ke snížení hmotnosti. Plod indické rostliny
Zjistit více
SAW PALMETTO
SAW PALMETO je formule, jejíž hlavní složkou je extrakt ze serenoi plazivé. Jeho účinky jsou již známy řadu staletí. Extrakt vykazuje m
Zjistit více