SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Pohyb je polovina mladosti



Přejatý článek z https://www.naturalinfo.cz/

Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.




Mnozí lidé říkají, že nemají dost času na žádné sportování. Opak je však pravdou: právě nedostatek pohybu jich obírá o čas, a to dokonce ten nejcennější - čas jejich života. Pravidelné cvičení Vám dodá energii, a postará se o to, abyste už nikdy žádný čas neztráceli maroděním. Pohyb zpomalí stárnutí buněk a udrží vás déle mladým / mladou.Hodiny svého života si pravidelným pěstováním aerobního sportu můžete posunout dozadu a biologicky omládnout.

Neexistují žádné opatření ani žádné léky, které by měly takový omlazující účinek jako pohyb. Je dokonce zdarma a nemá žádné vedlejší účinky. Mezitím se ukázalo, že téměř každé nemoci se lze vyhnout pravidelným cvičením nebo alespoň lze její průběh příznivě ovlivnit. Je to proto, že vnějším pohybem se stimuluje vnitřní pohyb, předpoklad zdravého a dlouhého života.

Kdo chce zůstat zdravý a dlouho žít, ať se drží toho, že nesportovat je špatné, ale ještě horší je sportovat příliš. A nejhorší ze všeho jsou špičkové a extrémní sporty. Námaha je při zdravém sportování zcela zakázána, počítá se pouze vytrvalost. Ideální cestou je "subjektivní nevytíženost". V nejhorším případě (pokud jste dosud nesportovali vůbec) začněte jednou minutou, pak si cvičení každý den o další minutu prodlužujte, a to až po 30 minut čtyřikrát týdně.

Při sportování je mimořádně nebezpečné intenzivní sluneční záření a rozhodně je mu třeba se vyhýbat. Naprosto špatné je kombinovat sport s cigaretami a alkoholem. Těmito kombinacemi se obranný systém těla, bojující proti volným radikálům, přetíží, a nevyhnutelně vzniknou trvalé následky. Kombinace sport - slunce - nikotin - alkohol je pro tělo smrtící.

Při rovnoměrném vytrvalostním zatížení bez jakýchkoliv dýchacích problémů se uvolňuje beta-endorfin. Je to přírodní, tělem produkované morfium, které člověku zajišťuje duševní i tělesnou pohodu. Pravidelný vytrvalostní pohyb podporuje i produkci endorfinu, hormonu štěstí, který je také tělu vlastní a stará se o pominutí špatné nálady, ba deprese. Člověk se přitom zpotí, čímž se posílí i jeho imunitní systém a odpad se vylučuje ve zvýšeném množství. Důležité je i to, že tělo při tomto procesu nepodléhá kyselému vlivu. To znamená, že při sportování musí být tělo nastaveno na takový výkon, jaký ho momentálně nevyčerpává. Pokud se při sportování zadýcháte, znamená to, že něco neproběhlo správně. Značí to, že jste se cvičením dostali z aerobního do anaerobního pásma, kdy se překyselení svalových buněk již začalo a nebude možné v průběhu cvičení se ho už zbavit. Pokud však bude tělo i nadále pokračovat v pohybové aktivitě především v aerobním pásmu, následně se přizpůsobí na požadovaný výkon, srdce i krevní oběh se dostanou do souladu se svalovou činností. K tomu dojde přibližně po čtyřech - pěti minutách. Tehdy může člověk vědomě polevit v náročnosti, to značí, že mu nebude dělat problém během pohybu i mluvit. Až po pěti minutách se začíná fáze vlastního cvičení, v níž je člověk schopen více a více stupňovat svůj výkon.

A pro nesportující, pokud si náhodou nepamatují, co jsme jim poradili: Od minutky a minutku k minutce, až jich do měsíce bude 30 minut, a to bez mimořádné námahy.

Při pravidelném cvičení v aerobním pásmu tělo spaluje tuky a zvelebuje si svaly. Tuk se odbourává z krve podstatně lehčeji tehdy, když nejsou v krvi žádné sacharidy. To značí, že je třeba trénovat v co "nejstřídmějším" stavu, čili před sportováním příliš nejíst.



Doporučujeme

    ANIMAL STAR

    ANIMAL STAR je speciálně připravená formule pro růst a vývoj dětského organizmu. Obsažené složky produktu jsou vitaminy, minerály a an

    Zjistit více

    C-M-Z-3 STAR

    Vápník napomáhá normální srážlivosti krve, podporuje energetický metabolismus, činnost svalů, funkci nervových přenosů, funkce tráv

    Zjistit více

    KELP

    Kelp je mořská řasa bohatá na vitaminy, aminokyseliny a minerály. Je jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu pro lidský organismu

    Zjistit více

    Organický hořčík a draslík

    Nutraceutikum - funkční doplněk HOŘČÍK pro uvolnění DRASLÍK pro energii Už vám pomohl samotný hořčík s vitamínem B6? Mož

    Zjistit více

    ROVNOVÁHA ŽIVOTA

    Po třicetileté praxi sepsal MUDr. P. Šácha své poznatky z oblasti medicíny. Dívá se na člověka jako na celek a v závěru upřednostňuj

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024