SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Pohled na jazyk

Proč na sebe vyplazujete jazyk, když se ráno díváte do zrcadla? Hej, Vy tam v zrcadle, kdo jste? Aha, to jsem já. Co to mám dnes na jazyku? Jak to, že není růžový? Proč je bílý? Tento proces asi každý zná. Někdo znejistí a píše hned dotaz do naší poradny: Mám bílý povlak na jazyku, mám se znepokojovat?

 

Povlečený jazyk

  • zrána

Povlak na jazyku se tvoří u každého člověka. Sliznice ústní dutiny je jako součást trávicího traktu neustále v činnosti, přičemž se uvolňují opotřebované, odumřelé buňky. Ty jsou obměňovány novými, do toho se mísí sliny a zbytky potravy, a to vše pak vnímáme na povrchu jako povlak. Po řádné hygieně dutiny ústní se vzhled jazyka mění opět na růžový.

  • Pokud povlak zůstává na povrchu jazyka, event. kromě bílé vnímáte i jiné barvy, bude nutné zamyšlení, protože se vám zde ukazuje příznak, který může být projevem určitých nesprávných dějů, odehrávajících se uvnitř těla jakožto celku.
  • druhem potravy

Nejprve je třeba vyloučit, zda změna barvy jazyka není způsobena nějakým druhem potravy (chlorela barví zeleně), požitým lékem (genciána barví fialově) apod.

  • akutní stav

Potom povlak jazyka porovnejte se svým akutním zdravotním stavem, protože barva jazyka se obvykle mění v začátku infekce, virózy, než začne horečka apod.

  • deficit vody

Povlak může být i signálem zanedbaného příjmu tekutin, tj. projevem dehydratace, protože tehdy se zhorší čisticí schopnost těla, a tak z něho nemohou lidské jedy odcházet ven přirozenými detoxikačními orgány: ledvinami, játry ad. Pak sliznice vysychají (včetně sliznic dutiny ústní a jazyka) a na jazyku vzniká povlak.

  • únava apod.

Povlak bývá přítomen po vyčerpání, přetížení organismu, po dlouhém řečnickém projevu apod.

  • kuřáctví

Pohled na svůj jazyk musí kriticky zvážit kuřák, protože u něj jde o přímé poškozování povrchu jazyka, vysušování sliznice dutiny ústní a tvorbu povlaku.

 

Kdy je nutná konzultace

Pokud je dlouhodobě pozorován odlišný povrch jazyka, zápach z úst, změněná barva, hustota povlaku, je nutná konzultace s lékařem v ordinaci. V úvodu má zubní lékař pátrat po kazu či jiné nemoci, třeba dásní.

 

Plísně a kvasinky

Starší praktici, mezi něž se také řadím, tvrdí, že mezi problémy spojené s moderním způsobem života patří přítomnost a přemnožení plísně.

Dutina ústní a její sliznice patří mezi první, kde se jim daří. Snad každý se už setkal s bělavými povláčky (soor), které pokrývají povrch sliznice dutiny ústní včetně jazyka.

 

Často se objeví přítomnost kvasinky. A bývá i na jiných sliznicích. Je třeba vzít v patrnost, že její existence signalizuje špatnou schopnost imunity ji rozeznat a likvidovat. Takové onemocnění nezačalo v okamžiku, kdy se projevila její přítomnost na sliznici, nýbrž si nemocný člověk dlouho předtím vytvořil v těle takové podmínky, kdy se jí dařilo a kdy se mohla rozmnožit. Léčba povrchovými léčivy je v takovém případě jenom iluzí. Nabízený lék může sice v první chvíli projev zastavit, respektive potlačit, ale je jen otázkou času, kdy a kde se projeví znovu, a to s ještě větší agresivitou.

 

Je třeba provést rozbor hladiny cukru v těle, protože kvasinka se živí cukrem.

Kvasinkové projevy na sliznicích

  • provázejí diabetes,
  • následují po léčbě antibiotiky, kdy antibiotikum zničí bacil, třeba streptokok, ale současně poruší i zdravou mikroflóru ve střevu, a dává tak příležitost pro rozmnožení kvasinky.

 

Souvislosti s nemocemi

Dutina ústní je přece součástí trávicí trubice, jak jsem již výše uvedl, proto si lze představit

  • souvislost se střevem: Jaká situace je ve střevu, taková situace se projeví i v dutině ústní a na jazyku.
  • Bílo-žlutý povlak na jazyku se může dávat do souvislostí s přetížením jater nebo žlučníku (zjistí se zvýšená hladina cholesterolu nebo snížené vylučování žluči).

 

  • Podobnou situaci můžeme pozorovat u lidí, kteří se léčí kortikoidy, např. kortikoidními spreji při astmatu, anebo u žen, které užívají hormonální antikoncepci.

 

  • V rámci diferenciální diagnostiky lékař zkoumá souvislosti s jinými nemocemi, obvykle chronicky probíhajícími, třeba lichen planus, nemoc, která může postihnout kůži, vlasy, nehty, jazyk i sliznici dutiny ústní, ale i sliznice pohlavních orgánů.

 

  • Lékař má pod drobnohledem také odhalit bíle zbarvené leukoplakie a takovou situaci lze nazvat před-nádorovou, jde o tzv. prekancerózu.

 

Základním krokem nápravy

je odhalení a stanovení příčin a jejich odstraňování.

Dokud se toto nestane, nepřinese užívání léčiv očekávaný efekt. Teprve potom se má sestavovat léčebný program. Je třeba nejprve vědět, co se v těle jako celku odehrává, aby se vědělo, co se má léčit. Léčení je tedy vždy přísně individuální.

 

Kdo má dlouhodobě povleklý jazyk, dostává tím signál, že se v jeho těle uplatňují nesprávné pochody, jež mohou postoupit až do stavu vážné choroby, pokud je v této fázi bude ignorovat.

 

MUDr. P. Šácha

Ke konzultaci jsou připraveny naše poradny:

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

Doporučujeme

    TRAMOSTIC STAR

    Serenoa repens – Saw Palmeto je nízká plazivá palma, která má domov v jižních státech Severní Ameriky - v lesích Floridy. Američtí i

    Zjistit více

    EMPEROR STAR

    Doporučené dávkování 2–3 tablety denně nalačno s 2–3 dl vody, večer nejpozději 3 hodiny před spánkem. Složení Vápník (

    Zjistit více

    BakteHerb

    Doplněk stravy Nutraceutikum - imunitní SuperByliny s organickým selenem Složení 1 kaple: Vilcacora 140 mg , Dračí krev 100 mg , Cord

    Zjistit více

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách

    Zjistit více

    BCAA 500

    BCAA 500 (Branched Chain Amino Acids) obsahuje aminokyseliny valin, leucin a isoleucin, které patří mezi esenciální aminokyseliny. Lidský or

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024