SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Podpora činnosti jater

 


Pojďme si probrat co lze používat na podporu činnosti jater

 


 



Játra jsou velmi důležitým orgánem v našem těle a kromě toho, že plní životně důležitou úlohu, podobně jako srdce, symbolizuje i výjimečné lidské vlastnosti. Věděli to už naši dávní předci. Mytologického hrdinu antických bájí Promethea, který se vzepřel bohů, potrestal tím, že ho přikovali ke skále a nenasytný orel mu chodil denně trhat kusy jater, která mu pokaždé dorostla. Pro Italy jsou játra symbolem odvahy a fyzické síly, v Antickém Římě využívali zvířecí játra jako zdroj věšteb, četli z ní budoucnost. Starověcí Řekové považovali játra za unikátní orgán, schopný regenerace. Pravdou je, že bez jater bychom nemohli žít.

Co jsou játra, kde se nachází?
Játra tvoří největší žlázu lidského těla. Její podstatná část je uložena v pravé horní části břicha, pod spodní částí hrudního koše. Před poškozením je chrání žebra spodní částí hrudního koše.

Játra patří mezi nejdůležitější orgány lidského těla. Má úzký vztah ke všem důležitým pochodům v organismu. Jednoduše si ji můžete představit jako filtr a továrnu, kde se zpracovávají všechny látky zachycené z krve. Játra jsou místem, kam směřuje převážná většina toho, co do svého organismu dodáme zvenku.
Potraviny, léky i vitamíny po spolknutí projdou jícnem, krátce se zpracují v žaludku a dále pokračují do tenkého a tlustého střeva. Tam se ze střevního obsahu vstřebají do krve všechny potřebné, ale i škodlivé látky. Tato krev potom prochází vrátnicovou žilou na zužitkování do jater. Některé zpracované látky se tu ukládají do zásoby, ostatní jsou vysílané dál do krevního oběhu a tím do celého těla.

Proč jsou játra důležitá?
Játra jsou místem, kde v každém okamžiku probíhá několik procesů. Čistí se v nich krev, štěpí důležité látky, aby se nové mohli skládat, vzniká žluč. Játra plní několik hlavních funkcí:
- Hospodaří s energií
Játra přeměňují vstřebané cukry, tuky a bílkoviny a připravují je na použití v organismu.

- Zásobují tělo živinami a vitamíny
Játra uskladňují energii a důležité látky (minerály, vitamíny) a podle potřeby je uvolňují do krevního oběhu.

- Tvoří žluč
Žluč vylučovaná do střeva ovlivňuje vstřebávání tuků a některých vitamínů. Žlučí také játra vylučují nadbytečné látky.

- Odstraňují jedovaté látky
Játra představují důležitou vstupní bránu do organismu, působí jako filtr, který z protékající krve odčerpává škodlivé nebo jedovaté látky. Zachytává a zpracovává i látky vznikající v těle.

- Pomáhají tvořit, obnovovat a řídit tělo
V játrech vznikají bílkoviny a další důležité látky – enzymy (zúčastňující se výroby energie), hormony ( stimulující činnost ostatních orgánů) a bílkoviny (udržující rovnováhu tekutin v těle). Látky tvořené játry jsou základními složkami procesu srážení krve.

Co se stane, když se játra poškodí?
Poškozující látky (např. alkohol, léky) a nebo infekce (např. virus hepatitidy) většinou působí méně silně, ale zato dlouhodobě. Jaterní buňky odumírají pomalu a postupně. Na to reagují hojivé procesy, které se snaží o jejich obnovu a vzniká zánět jater, hepatitida. Má 2 stádia – akutní a chronické. Mnohé běžné virózy (např. chřipky nebo rýmy) můžou určitým způsobem atakovat játra. Když se udělají jaterní testy v těchto stádiích, často se zjistí, že jsou hodnoty zvýšené, ale když viróza nebo chřipka odezní, testy se upraví. Některé stavy však mohou vést k chronickému zánětu. Nejčastější jsou to virusy B a C hepatitidy, neléčená steatohepatitida (když ztukovatění jater přejde do zánětu), nekorigované nadměrné užívání léků a autoimunitní podmíněné nemoci. Chronická hepatitida může po letech skončit cirhózou (ztukovatěním jater). Je to nejvyšší stadium zjizvení jater, které má neblahé následky. Cirhóza se může podílet na vzniku rakoviny jater.

Jaké jsou projevy onemocnění jater?
- celková únava a slabost
- nechutenství, ztráta hmotnosti
- kožní změny – drobné rozšířené žilky na tváři a hrudníku
- pocity špatného trávení, bolesti břicha, nadýmání
- zvětšení jater a sleziny
- žluté zbarvení kůže a sliznic
- otoky dolních končetin, hromadění tekutiny v dutině břišní
- spontánní tvorba podkožních hematomů (podlitin, modřin)
- projevy jaterní encefalopatie – zhoršení některých psychických funkcí, změny osobnosti

Nemoci jater
Nejčastějším onemocněním jater u nás je steatóza (ztukovatění jater), záněty, chronické poškození, nezhoubné a zhoubné nádory, dědičné nebo imunologicky podmíněné onemocnění jater, virusy, alkoholová onemocnění jater. Málo lidí ví, že játra může poškodit i typický civilizační vliv – špatná životospráva. Nealkoholové tukové onemocnění jater se spojuje s obezitou, cukrovkou a vysokou koncentrací tukových látek v krvi.

Transplantace jater
Standardní transplantace jater se provádí tak, že celá nemocná játra se chirurgicky odstraní a na to stejné místo se umístí stejně velká zdravá játra od mrtvého dárce. Ten musí mít stejnou krevní skupinu v systému AB0 jako příjemce.
Možná i transplantace jater od živého dárce. Jde o přepracovanou transplantační metodu, kterou vykonávají v řadě špičkových evropských, amerických a japonských transplantačních centrech. Příjemcem části jater je obvykle dítě, dárcem rodič se stejnou krevní skupinou. Transplantovaná část jater roste společně s malým pacientem až do dospělosti a dárcova zmenšená játra dorostou na původní hmotnost v průběhu několika měsíců. Velké cévy a odebrané části jater se už neobnoví, ale játra dosáhnou původní počet jaterních buněk (hepatocytů).

Jak si chránit svoje játra?
- dodržovat zásady životosprávy, zdravě se stravovat a nepřejídat se
- nekonzumovat alkohol a léky škodlivé na játra
- upravit hmotnost na doporučené hodnoty
- jíst pestrou stravu bohatou na vitamíny a kvalitní bílkoviny
- připravovat jídla formou vaření a dušení
- dbát na dostatek pohybu a sportovních činností
- důsledně léčit bakteriální, virové a parazitární infekce
- žít bez stresu
- dávat si pozor na vysokou hladinu cholesterolu


1./ Vitamin C (jako kyselina askorbová)
Vitaminu C příroda přidělila klíčovou úlohu při regeneraci a udržení našeho přirozeného zdraví. Většina savců si dokáže ve svém těle syntetizovat vitamin C pomocí enzymů. Člověk a jiní primáti tuto schopnost nemají, ačkoli tento vitamin je vzhledem na svoje rozmanité funkce pro tělo nepostradatelný. Vitamin C udržuje výkonnost mozku a dodává nám dobrou náladu. Je silným antioxidantem, zabraňuje zánětům, zabezpečuje napětí pokožky a sílu svalů. Stimuluje tvorbu vaziva, kostí a zubů a spolupůsobí při budování chrupavek a šlach. Vyzbrojuje tělesné buňky proti virům a bakteriím a chrání organismus před prochladnutím, zlepšuje hojení ran.
Vitamin C odbourává těžké kovy z našeho těla a zabezpečuje celkovou detoxikaci, je nepostradatelný pro náš imunitní systém. Ochraňuje orgány a tkáně, především však centrální nervový systém, před ničivými účinky volných radikálů a tím brzdí i stárnutí. Podílí se i na tvorbě červených krvinek, zpevňuje obložení cévních stěn, udržuje elasticitu a mladost cév a chrání je před vnějšími vlivy. Zvyšuje odolnost vůči stresu a pomáhá korigovat poruchy látkové výměny při cukrovce. Zamezuje tvorbě karcinogenních látek a brání uvolňování histaminu při alergických reakcích. Zabraňuje zákalu oční čočky a tím vzniku šedého zákalu. Zabezpečuje zvýšené spalování tuků na získání energie prostřednictvím syntézy karnitinu a tím člověka zeštíhluje, posiluje a dostává do formy. Urychluje odbourávání alkoholu. Především však pomáhá zabránit srdečnímu infarktu, arterioskleróze a mrtvici.
Hlavním zdrojem vitaminu C jsou citrusy (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), brambory a rajčata. Dalšími zdroji jsou černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi, třešně

2./ Vápník je minerál, který je nevyhnutelný při stavbě všech kostí a zubů. Hraje důležitou úlohu při regulaci nervosvalové vzrušivosti a nervosvalové kontrakci, při aktivaci některých enzymů i při regulaci činnosti srdce. Zúčastňuje se při procesu srážení krve a procesů uvnitř buněk.

Když řídnou kosti
Osteoporóza je metabolické onemocnění, které se označuje sníženým obsahem kostní hmoty a porušením mikroarchitektury kostí. Ty ztrácejí svoji hustotu a pevnost. Kost má pod mikroskopem strukturu medového plástu. V případě osteoporózy jsou otvory a mezery v medovém plástu o hodně větší než u zdravé kosti. A čím je kost řidší , tím snadněji se zlomí. Mnozí pacienti ani nevědí, že tímto onemocněním trpí, pokud nepřijde první zlomenina. Osteoporóza navíc postihuje ženy ve věku nad 50 roků, tedy po menopauze.
Kromě stravy bohaté na vitamíny a minerální látky, může člověk proti řídnutí kostí bojovat i pohybovou aktivitou, omezením kouření a alkoholu. Pohybem se zvyšuje hustota kostí a zpevňují svaly. Vhodná je například chůze, běh, tenis, aerobic či tanec.

3./ Kořen Smetanky lékařské je vhodný pro osoby trpícími žlučníkovými a trávicími potížemi. Ovlivňuje produkci žluče a pozitivně působí na trávení. Dokáže léčit i zánětlivé onemocnění žaludku. Smetanka zbavuje tělo škodlivých látek. Má blahodárné účinky na játra, ledviny a slinivky břišní. Díky schopnosti snížit hladinu cukru v krvi je vhodná pro lidi s cukrovkou. Snižuje též cholesterol v krvi a krevní tlak. Smetanka posiluje klouby, chrupavku, pomáhá při kloubních onemocnění, revmatismu, dně. Příznivě ovlivňuje funkci jater, žaludku, slinivky břišní, ledvin, i krvetvorné orgány. Pomáhá při chronické únavě. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky z jejího kořene. V kořeni totiž najdeme mnohem více látek než v listě, je velmi léčivý. Obsahuje hořčiny, inulin, cholin, třísloviny, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk a minerální látky (měď, draslík, mangan).

4./ Kořen červené řepy
Červená řepa patří mezi nejléčivější druhy potravin. Posiluje organismus a účinně působí při mnoha onemocněních, včetně nádorových. Byla známá již ve starověku, avšak tehdy se konzumovaly hlavně její mladé listy. V současnosti mezi největší pěstitele řepy patří USA a Východní Evropa.
Červená řepa obsahuje velké množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu.
V červené řepě se nachází vysoký obsah kyseliny listové. Tato se podílí na růstu červených krvinek, podporuje dělení buněk a růst nové tkáně. Obsahuje křemík, často zvaný jako,,minerál krásy“, který je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn. Dodává pružnost a oslnivý lesk pokožce, vlasům a nehtům. V řepě se nachází i vysoký obsah draslíku, který pomáhá dobře odvodňovat organismus a zbavuje ho toxických látek. Svým složením šťáva z červené řepy upravuje funkci jater a přispívá k odstranění toxinů. Pomáhá při zácpě a střevních potížích, při redukci zvýšeného krevního tlaku, má protinádorové účinky a příznivě působí na imunitní systém.
Červená řepa je také bohatá na draslík a hořčík a proto je vhodná při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku, při chorobách srdce a krevního oběhu. Má velmi vysoký obsah železa a mědi, takže je užitečná i pro tvorbu krve.
Léčitelé a lékaři doporučují šťávu z červené řepy jako prevenci proti rakovině, jako doplněk léčby, resp. při rekonvalescenci po její léčbě a také na celkové posílení imunitního systému.

5./ Lecitin ze sóji
Lecitin je přírodní látka. Skládá se z kyseliny fosforečné, cholinu, mastných kyselin, glycerolu, glykolipidů, triglyceridů a fosfolipidů. Lecitin má vynikající účinky na snižování hladiny cholesterolu, protože cholesterol a ostatní tuky přeměňuje na látky rozpustné ve vodě, což umožňuje jejich lehčí vyloučení z organismu. Pročišťuje stěny cév a posiluje činnost srdečního svalu. Zařazujeme ho mezi spalovače tuků a látky rozpouštějící tuky. Značně snižuje bolesti kloubů. Navíc lecitin vrací vlasům zdravý lesk a omezuje jejich vypadávání. Je vynikajícím posilňujícím a stimulačním prostředkem pro starší lidi, kteří trpí nechutenstvím.
Hlavním zdrojem lecitinu je vaječný žloutek a sója.

6./ Inositol
Inositol (vitamin B8 nebo i ,,vitamin vitality“) je součástí buněčných membrán. Má výrazné antioxidační schopnosti a řadu pozitivních účinků na organismus. V klinické praxi bylo prokázané, že má protirakovinné účinky – brání nádorovému bujení, používá se proto jako doplňková látka při léčbě nádorových onemocnění a také jako součást prevence rakoviny.
Inositol chrání lidský organismus i jiným způsobem: podporuje metabolismus mastných kyselin a cholesterolu a brání jejich ukládání v játrech. Zjistilo se, že ve spojení s cholinem působí jako ochrana jater. Společně s vitaminem B3 zvyšuje inositol peristaltiku střev, má pozitivní účinky na činnost mozku, pomáhá ve stresových situacích, při depresích, nespavosti, klimakterických potížích. Zkvalitňuje také vstřebávání nejdůležitějšího antioxidantu a ,,vitaminu mládí“ – vitaminu E.
Přírodním zdrojem inositolu jsou luštěniny, rýže, sója, zelenina, ovoce (zejména grepy a hrozny), celozrnné potraviny, ořechy, pivovarské kvasnice, mléko, vnitřnosti a maso.

7./ Extrakt ze semen Ostropestřce mariánského
Ostropestřec mariánský je rostlina bohatá na terapeutické vlastnosti, které ji dělají ceněnou zejména při jaterních dysfunkcích. Plody Ostropestřce mariánského obsahují aktivní látku silymarin, který se váže na buňky jater, zabraňují jedům usadit se v játrech a tím blokuje jejich účinek. Laboratorní zkoušky a klinické experimenty prokázaly účinek silymarinu na buněčnou membránu hepatocytu. Ta zabraňuje proniknutí toxických látek dovnitř jater, tím je překážkou při degeneraci a nekróze buňky. Bylo dokázané, že zlepšuje syntézu proteinů (bílkovin) v hepatocytech, která se promítá do zlepšení procesu regenerace jaterních buněk.
Ostropestřec mariánský má regenerační účinek v oblasti jater, urychluje proces regenerace jaterní tkáně. Chrání játra před toxickou otravou jedovatými houbami, regeneruje jaterní tkáně poškozené hepatitidou, cirhózou jater, alkoholismem, drogami a toxiny z prostředí.


Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr.P. Šácha

 

Doporučujeme

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Cherry

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

    SELENIUM STAR

    Selen je součástí enzymu glutathionperoxidázy, která se společně s vitaminem E významně podílí na odstraňování škodlivých látek z

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024