Téma je dnes hodně diskutované, je zaměřeno na metabolismus tuků, protože se v něm často skrývá jeden z klíčových bodů rozvoje srdečně cévních nemocí. Jsou to látky tukové povahy, které mohou poškozovat cévy, a to hlavně tehdy, když je jejich hladina zvýšená. Časem lékaři pozorují aterosklerotické změny na cévách srdce, dolních končetin a mozku. Cholesterol se usazuje do stěny cév, a to se postupně projeví komplikacemi, např. infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.
Na obrázku vidíme aterosklerotické pláty usazené na stěně cévní. Do tohoto stavu se samozřejmě nechceme dostat.
Na tyto nemoci umíralo začátkem 20. století asi 10 % lidí, ale koncem 20. století již to byla nejčastější příčina úmrtí téměř na celém světě. Tuto situaci nazýváme neinfekční epidemií.
Lékaři bijí na poplach, ale anketa „Jak to vidí lidé“ uvádí, že 68 % lidí považuje svůj zdravotní stav za dobrý (tvrdí 70,5 % mužů a 65,6 % žen). Na pravidelné preventivní návštěvy u praktického lékaře chodí pouze 40 % dotázaných.
A právě při preventivních prohlídkách mohou lékaři včas rozpoznat signály nebezpečí.
Cholesterol
je důležitou součástí všech buněk v těle. Tvoří se v játrech, navíc je přijímán i potravou v tucích. V krvi rozlišujeme několik typů cholesterolu podle jeho přenašeče, a při hodnocení naměřených hodnot se hledí na srdečně cévní riziko.
Cholesterol sám o sobě není ´zlý´ a ´hodný´, jak jej lidé všeobecně označují, je jen jeden, jedním přenašečem (lipoproteinem) je nesen do orgánů a do stěn cév (LDL) a druhým (HDL) je nesen do jater, tam se zpracovává a vylučuje stolicí.
Triglyceridy
se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.
V poslední době se objevuje další možnost rozpoznání blížícího se nebezpečí, a tou je určení tzv. omega-3 indexu. Tento test vnímám jako přesvědčivější, může lépe objasnit, proč se dějí u dotyčného změny v tukovém metabolismu.
Je to součet aktivních omega-3 (EPA a DHA) mastných kyselin - vyjádřený jako procento z celkového množství mastných kyselin v membránách červených krvinek. A to procento by mělo být nad 8 % z celkové hodnoty mastných kyselin. Omega-3 (EPA a DHA) mastné kyseliny jsou základními stavebními prvky buněčných membrán, a pokud jejich hladina klesne pod 4 %, všeobecně se tím změní podmínky rovnováhy v buňkách a tkáních. Tak nízká hodnota značí, že
přijímaná strava obsahuje málo protizánětlivých omega-3 (EPA a DHA) a převažují pro-zánětlivé omega-6, jinými slovy, v těle jsou podmínky prozánět. Vždyť ateroskleróza je také zánět.
Existují vědecké důkazy o pozitivních přínosech O3MK pro zdraví. V jejich účinku proti zánětu, v jejich účinku na mozek, na imunitu, na nervový systém, na zrak, na srdce a cévy a překvapivě také na svalovou hmotu.
Jestliže je hodnota omega-3 indexu v rozmezí 8-12 %, vidíme, že se v přijímané stravě vyskytují aktivní omega-3 MK - a ty jsou hlavně v rybách (lépe v mořských) a mořských řasách. Rostlinné omega-3 MK takového účinku nedosahují.
Ve studiích se dokládá, že DHA a EPA
Produkt ANTI-PARAZITE je jedinečnou směsí přírodních složek: Česnek pomáhá zvýšit antioxidační kapacitu organismu a odolnost vůči
Zjistit víceEYE STAR je výživná formule pro naše oči. Obsahuje léčivky, které znaly již naše babičky, brusnici borůvku a světlík lékařský. Lu
Zjistit víceChlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek. Je například jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za
Zjistit vícePlantago ovata (Psylium Husk, jitrocel blešník) podporuje zdravé trávení a střevní funkce. Usnadňuje střevní tranzit a pomáhá udržova
Zjistit víceVitamin D3 je jediný vitamin, který může tělo vyrábět ze slunečního záření. Díky dnešnímu způsobu života a rozsáhlým využívá
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.