SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Než se objeví pylová alergie

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Jako obvykle připravuji před jarem sérii přednášek, protože zkušenosti jasně ukazují, že léčba má začít dříve, než přijde období, kdy se začnou vyskytovat v přírodě pyly.

 

Pyly

Více než 20 % obyvatelstva trpí každý rok pylovou alergií. Spouštěčem je pyl ze stromů (např. bříza, olše), keřů (líska), travin, obilí (např. žito) a bylin (např. pelyněk). Jakmile se tyto pyly dostanou do přímého kontaktu se sliznicí v nose nebo v očích, vyvolají u alergiků alergickou reakci.

 

Příznaky

Příznaky této reakce mohou být rozmanité: slzení očí, svědění očí, kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, kašel, dušnost, průduškové astma, žaludeční a střevní poruchy, kožní ekzémy, bolesti hlavy, migrény, poruchy spánku, únava, poruchy koncentrace, dokonce i deprese. Tyto potíže jsou nepříjemné a dlouhotrvající, u 30-40 % pacientů mohou vést posléze k tak závažným onemocněním, jako jsou chronická bronchitida nebo plicní (průduškové) astma.

 

Jak poznáte sennou rýmu

Podle čeho poznáte, že trpíte pylovou rýmou? Když se na jaře či v létě objeví bez vysvětlitelné příčiny rýma a neodezní ani po několika týdnech, během delších dešťů poleví a při hezkém počasí se hned vrací, pak byste se určitě měli nechat alergologem vyšetřit po ukončení alergické sezóny.

Je dobré znát informaci, který alergen vyvolává přehnanou reakci vašeho imunitního systému. Nutno však současně přijmout fakt, že zjištěný alergen není příčinou problému, ale nejspíše funguje pouze jako spouštěč. Hloubkový rozbor vaší životní situace pomůže odhalit, kde jsou kořeny vaší alergie a které faktory na vás působí a podporují alergickou reakci. Můžete si také sami vytvořit program ´jak reakce zmírnit´.

 

Co řeší prostředky

Samozřejmě je snadné se vybavit prostředky proti alergii, které dokážou s větším nebo menším efektem blokovat již vzniklou alergickou reakci - tedy řeší až následek. Někdy se prosazuje tzv. preventivní podávání těchto léků s myšlenkou, že když bude lék v těle přítomen v už době, kdy se dostanete do kontaktu s pylem, bude reakce mírnější. Omyl, toto není skutečná prevence. Podstata alergické reakce se nezmění, je jen včas zamaskována.

 

Snaha se připravit

Alergolog navrhuje před sezónou hyposenzibilizaci ve formě kapek nebo injekcí ve snaze mimo sezónu připravovat imunitní systém na zjištěný alergen ve stále se zvyšující dávce. Je to asi lepší způsob přístupu k existující alergické dispozici než léčit až následek. Ale ani tento způsob nezajišťuje, že alergie zmizí.

Lze také využívat poznatek, že stále se opakující kontakt s alergenem vytváří u geneticky disponovaného jedince vyšší citlivost k alergenu, až jeho práh citlivosti dosáhne určitého vrcholu, pak stačí další kontakt s alergenem a reakce se dostaví. A naopak, pokud dotyčný (plánovitě) nebude v kontaktu s alergenem, ona přecitlivělost a práh citlivosti se snižuje. Z toho vychází programování pobytu jedince mimo dosah jeho alergenu. Může odjet do zcela odlišného prostředí než okolí, ve kterém žije. Třeba k moři, vysoko do hor, na sever polokoule apod.

Pravidla celostní medicíny učí, že účinek podávaného léčiva nemá být prioritně zaměřen proti alergii, tedy nemá jen reagovat na následek, nýbrž má v organizmu vytvářet takové podmínky, aby se obranný systém dokázal snadněji s alergenem vypořádat sám, aby neměl vedlejší účinky a působil komplexně. 

 

Argument

Lze argumentovat, že alergie je geneticky podmíněna. Ano, s genem nelze nic dělat, ale podle epigenetiky se ještě zkoumá, do jaké míry lze ovlivnit, zda onen gen je pro alergii zapnut, nebo zda zůstává vypnutý. A to lze ovlivňovat životním stylem, stravováním, vyhýbáním se alergickému prostředí apod.  

 

Co říká nauka o lidském jedu

Slovo „alergie" bylo odvozeno od řeckého „allos ergos" a znamená „jiné efekty". Ty efekty jsou obvykle výsledkem poškození jistých enzymů, třeba při léčení chřipky antibiotiky, aspirinem, paralenem a jinými chemickými prostředky. Homotoxiny (lidské jedy) měly být detoxikovány a eliminovány z těla, zůstávají v organizmu a provokují různé příznaky. Ty už nemají souvislost s původní nemocí (chřipkou), protože různé homotoxiny způsobují různé příznaky a objevují se na mnohých tkáních rozdílného embryonálního původu. Taková tkáň se stává podkladem, na němž se snadno projeví alergen - coby spouštěč reakce.

 

Rozbor

Proto stále zdůrazňuji nutnost hloubkového rozboru, aby se zjistily faktory vyhovující nemoci a pozornost se zaměřila na jejich odstranění. Lze také pozorovat skutečnost, že když přijde alergická sezóna a s ní se objeví obvyklé problémy, znamená to, že atopie je zapnuta. A když se hloubkový rozbor provede zpětně, ony faktory se prozradí. Například to, že přes zimu bylo nutno užívat opakovaně antibiotika, po nich se ve střevu drží stav dysbiózy, vzhledem k zimní konzumaci převážně průmyslně zpracovaných potravin, uzenin a jiných masných produktů (obecně lze říci bílkovin živočišného původu) se zhorší poměr omega mastných kyselin (MK), kdy se do převahy dostanou omega 6 nad omega 3 MK, tedy v těle se vytvoří prostředí výhodné pro záněty, alergie, autoimunitní nemoci apod. V jídelníčku chyběly ryby, zelenina, ovoce…

 

Doporučení

Po mnohá léta mé praxe jsem sezónním alergikům doporučoval, aby měsíc před očekávanou sezónou vynechali všechno, co je živočišného původu (maso, mléko, vejce), při podzimní kontrole jsem pak registroval, že ti, kdo tuto radu respektovali a přísně dodrželi, měli mnohem mírnější projevy alergie, nebo ji vůbec neměli, nemuseli užívat tak často proti-alergické léky apod. V dnešní době máme možnost testovat index omega 3 MK, a tak se mi mé zkušenosti s vynecháním zdrojů omega 6 MK (maso, mléko, vejce) potvrdily.

V podstatě se naplnilo pravidlo, že genetická dispozice k alergii se nezapnula.

 

V tomto článku je pozornost zaměřena hlavně na pylovou alergii, ale uvedené téma platí i pro ostatní formy alergií, obecně pro všechny atopicky podmíněné choroby, jakými jsou astma, ekzém, migréna, bolesti břicha, psychické změny, tzv. nevysvětlitelné únavy apod.

 

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    ADAPTOGENS

    odolnost a imunita nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 100 vegetariánských kapslí Popis: na horskou túru i do smogu velkoměsta

    Zjistit více

    pH - Indikační proužky

    Super senzitivní indikační proužky na měření pH moči - 100 ks. Škála pH 4,5 - 9,0

    Zjistit více

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách pro do

    Zjistit více

    JOINT ACTIVITY

    JOINT ACTIVITY je vysoce účinnou kombinací látek – glukosamin, chondroitin a MSM (metylsulfonylmetan), které pomáhají přímo vyživovat

    Zjistit více

    B-COMPLEX STAR

    Vitaminy se podílí na rozvoji všech tělesných struktur organismu a jsou nezbytné pro jeho metabolické procesy. Pomáhají udržet tělo sil

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024