Klíčový problém při srdečních onemocněních i při cukrovce 2. typu
Přejatý článek z
https://www.naturalinfo.cz/
Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.
Hořčík je čtvrtým nejčastěji zastoupeným minerálem v lidském těle. Pokud je ho nedostatek, tělo nedokáže správně pracovat. V lidském těle se nachází až 30 gramů
hořčíku (nejvíce v zubech a kostech, v menší míře také v mozku, v srdci a v krvi). Každá buňka v těle potřebuje
hořčík, aby správně fungovala.
Důležitá role hořčíku
Tento nezbytný minerál se v organismu účastní přes 300 různých metabolických funkcí. Dostatek
hořčíku působí jako prevence proti migrénám, napomáhá snižovat úmrtnost na srdeční onemocnění, reguluje cukrovku, zmírňuje symptomy fibromyalgie, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, posiluje kosti a zuby, snižuje riziko vzniku metabolického syndromu, upravuje srdeční rytmus, podporuje funkci svalů, nervů a střev, podporuje imunitu, brání tvorbě žlučových kamenů, podporuje paměť a sluch, mírní symptomy PMS ad.
Podle posledních statistik trpí nedostatkem
hořčíku až polovina populace. Hlavním důvodem vyčerpání
hořčíku je moderní způsob života, neustálý fyzický a mentální stres. To způsobuje, že se
hořčík spotřebovává mnohem rychleji než za normálních okolností. Nízké hladiny
hořčíku v buňkách zhoršují metabolismus, s čímž souvisejí mnohé další zdravotní problémy.
Hořčík hraje např. důležitou roli při procesech detoxikace, a proto je nezbytný pro minimalizaci škod, jež napáchají chemikálie ze životního prostředí, těžké kovy a jiné toxiny.
Hořčík je důležitý i při prevenci migrén a kardiovaskulárních onemocnění (včetně vysokého krevního tlaku, infarktu a mrtvice).
Vyšší příjem hořčíku od středního věku snižuje riziko poškození metabolismu glukózy a inzulínu. Proto pokud chcete snížit riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, musíte přijímat dostatek
hořčíku.
Příznaky nedostatku hořčíku:
únava, nespavost, svalové křeče, tiky v obličeji, úzkost, podrážděnost, migrény, deprese, bušení srdce, srdeční arytmie, řídnutí kostí, vysoký krevní tlak, onemocnění jater a ledvin, zácpa, zubní kaz, neschopnost otěhotnět aj.
Chcete-li zvýšit svůj denní příjem hořčíku, měli byste konzumovat dostatek potravin s jeho vysokým obsahem:
- celozrnné potraviny, ryby, listovou zeleninu (špenát, salát, zelí), luštěniny, tmavou čokoládu, ořechy, avokádo a různé druhy semen (len, proso, slunečnice, chia, dýně).
Je však dobré mít na paměti, že obsah
hořčíku v potravinách závisí na množství
hořčíku v půdě, kde se pěstují. Většina půd je nyní chudá na živiny a z tohoto důvodu je třeba, aby si
hořčík doplňoval prakticky každý člověk.
Potravní doplňky s obsahem hořčíku
Vhodné jsou proto i doplňky výživy s obsahem hořčíku, které obsahují
snadno vstřebatelné formy hořčíku: citráty, sladový výtažek, glycináty, sulfáty, chloridy, orotáty.
Překlad pro SYMBINATUR: PhDr. P. Šáchová