SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Nedostatek hořčíku



Klíčový problém při srdečních onemocněních i při cukrovce 2. typu

Přejatý článek z https://www.naturalinfo.cz/

Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.




Hořčík je čtvrtým nejčastěji zastoupeným minerálem v lidském těle. Pokud je ho nedostatek, tělo nedokáže správně pracovat. V lidském těle se nachází až 30 gramů hořčíku (nejvíce v zubech a kostech, v menší míře také v mozku, v srdci a v krvi). Každá buňka v těle potřebuje hořčík, aby správně fungovala.

Důležitá role hořčíku
Tento nezbytný minerál se v organismu účastní přes 300 různých metabolických funkcí. Dostatek hořčíku působí jako prevence proti migrénám, napomáhá snižovat úmrtnost na srdeční onemocnění, reguluje cukrovku, zmírňuje symptomy fibromyalgie, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, posiluje kosti a zuby, snižuje riziko vzniku metabolického syndromu, upravuje srdeční rytmus, podporuje funkci svalů, nervů a střev, podporuje imunitu, brání tvorbě žlučových kamenů, podporuje paměť a sluch, mírní symptomy PMS ad.

Podle posledních statistik trpí nedostatkem hořčíku až polovina populace. Hlavním důvodem vyčerpání hořčíku je moderní způsob života, neustálý fyzický a mentální stres. To způsobuje, že se hořčík spotřebovává mnohem rychleji než za normálních okolností. Nízké hladiny hořčíku v buňkách zhoršují metabolismus, s čímž souvisejí mnohé další zdravotní problémy. Hořčík hraje např. důležitou roli při procesech detoxikace, a proto je nezbytný pro minimalizaci škod, jež napáchají chemikálie ze životního prostředí, těžké kovy a jiné toxiny. Hořčík je důležitý i při prevenci migrén a kardiovaskulárních onemocnění (včetně vysokého krevního tlaku, infarktu a mrtvice).

Vyšší příjem hořčíku od středního věku snižuje riziko poškození metabolismu glukózy a inzulínu. Proto pokud chcete snížit riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, musíte přijímat dostatek hořčíku.

Příznaky nedostatku hořčíku:
únava, nespavost, svalové křeče, tiky v obličeji, úzkost, podrážděnost, migrény, deprese, bušení srdce, srdeční arytmie, řídnutí kostí, vysoký krevní tlak, onemocnění jater a ledvin, zácpa, zubní kaz, neschopnost otěhotnět aj.

Chcete-li zvýšit svůj denní příjem hořčíku, měli byste konzumovat dostatek potravin s jeho vysokým obsahem:
- celozrnné potraviny, ryby, listovou zeleninu (špenát, salát, zelí), luštěniny, tmavou čokoládu, ořechy, avokádo a různé druhy semen (len, proso, slunečnice, chia, dýně).

Je však dobré mít na paměti, že obsah hořčíku v potravinách závisí na množství hořčíku v půdě, kde se pěstují. Většina půd je nyní chudá na živiny a z tohoto důvodu je třeba, aby si hořčík doplňoval prakticky každý člověk.

Potravní doplňky s obsahem hořčíku
Vhodné jsou proto i doplňky výživy s obsahem hořčíku, které obsahují snadno vstřebatelné formy hořčíku: citráty, sladový výtažek, glycináty, sulfáty, chloridy, orotáty.


Překlad pro SYMBINATUR: PhDr. P. Šáchová



Doporučujeme

    Melatonin B12

    Melatonin pro snadnější usínání, s vitaminem B12 pro podporu psychiky. Bez laktózy a lepku, vhodné pro vegany. - urychluje usínání

    Zjistit více

    Graviola

    Graviola - výživový doplněk. Vodně - lihový roztok s extraktem z listů rostliny Annona muricata. Celkově vylepšuje svěžest a vitalit

    Zjistit více

    Omega-3 Plus

    Doplněk stravy obsahující důležité omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA s důležitými vitamíny B9 (kyselina listová), B1, B6, B12. Omeg

    Zjistit více

    Reishi

    podle receptury Dr. med. Michalzika Doplněk stravy. Reishi (Ganoderma lucidum) známé také jako houba nesmrtelnosti nebo houba věčného m

    Zjistit více

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024