SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Molekula paměti - acetylcholin

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Co pro nás acetylcholin znamená?

Nelze se zcela vyhnout stresům, a pokud působí dlouhodobě, mají negativní vliv na mozek a celkovou pohodu. Při stresu klesá mentální výkon a paměť, schopnost zdravého spánku a další.

Již r. 1914 byl objeven mechanismus přenášení vzruchů mezi neurony v mozku a v něm hraje důležitou roli acetylcholin, produkovaný v temenním laloku mozku. Acetylcholin je tedy neurotransmiter, látka fungující jako chemický posel v mozku a je důležitý pro nervosvalovou činnost.

 

Proč je acetylcholin nazýván ´molekulou paměti´?

Hraje rozhodující roli při tvorbě vzpomínek, schopnosti soustředit se, při logickém uvažování, koncentraci, učení, a jak již bylo napsáno, rozhoduje o kvalitě spánku. Nízké hladiny acetylcholinu jsou spojeny se špatnou pozorností, úzkostmi, psychickou únavou a nedostatkem jasného myšlení. Některé výzkumy naznačují, že chronicky nízké hladiny acetylcholinu mohou být spojeny i s demencí. Hladiny acetylcholinu mají tendenci klesat během stárnutí a tento pokles souvisí s výpadky krátkodobé paměti, na něž si senioři tak často stěžují. Pamatují si dávnou minulost, ale co bylo včera, již nevědí.

Zvýšení acetylcholinu může pomoci zlepšit paměť, soustředění, učení se i bdělost. Acetylcholin se účastní procesů, v nichž uplatňujeme kontrolu chování, pozornost, inteligenci a duševní výkonnost.

Narůstá počet vědeckých prací zabývajících se výzkumem acetylcholinu v jeho neurologických funkcích:

  • jak ovlivňuje acetylcholinová aktivita rychlost peristaltiky střeva,
  • jak acetylcholin souvisí s produkcí růstového hormonu, tj. s elixírem mládí.

O výsledky výzkumů nutně vzrůstá zájem a zvyšování úrovně acetylcholinu v těle prostřednictvím stravy a potravních doplňků se stává terčem pozornosti. Zdravá strava bohatá na cholin může pomoci podporovat produkci acetylcholinu a doplňky stravy jsou k dispozici pro lidi s nedostatkem cholinu ve stravovacím programu.

 

Zdroje cholinu

Cholin se nachází v řadě potravin. Bohaté na cholin jsou vejce, hovězí játra, maso z lososa, treska, brokolice, růžičková kapusta, květák, špenát, arašídy, mandle a fazole. Cholin je hlavní složkou fosfatidyl-cholinu, tj. fosfolipidu obsaženého v lecitinu.
Navzdory dobré dostupnosti potravin obsahujících cholin má dost vysoké procento populace špatné stravovací návyky, nízký příjem cholinu a následně snížení hladiny acetylcholinu v mozku.

 

Odkud si bereme acetylcholin při jeho nedostatku?

V případě, že není dostatek cholinu v mozku, aby se z něj vytvořil acetylcholin, vytahuje si tělo pomocí tzv. cholinergních neuronů cholin z jiných zdrojů, např. z membrán mozkových buněk.

 

Co to následně způsobuje?

O tomto jevu - strhávání cholinu – se někteří vědci domnívají, že může přispět k poklesu paměťových funkcí a urychlení stárnutí…

 

Pomůže potravní doplněk?

Při použití potravního doplňku s cholinem je primárním cílem poskytnout cholinergním neuronům více surovin potřebných k syntéze acetylcholinu, a to se děje pomocí enzymu cholin acetyltransferázy, cholinu a acetátu.
 

K čemu dalšímu cholin přispívá?

Cholin přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu, podílí se na využití tuků a chrání játra před toxiny, alkoholem a ukládáním tuku.

Cholin má důležitou roli nejen v nervovém systému a kognitivních funkcích, ale také přispívá k normálnímu metabolismu lipidů a udržení normální funkce jater.

 

Je tu souvislost s imunitou?

Čtenáři SYMBIVITA vědí, že se poslední dobou hodně věnujeme problematice chronických zánětlivých nemocí. Vědci pojmenovali tzv: "cholinergní protizánětlivou cestu" , mající vliv na imunitní odpověď způsobenou cytokiny (což jsou prozánětlivé látky). Tyto látky si imunitní systém tvoří při napadení infekcí nebo při zranění.

 

Závěrem

Dobrá hladina cholinu, vitaminu D a vyrovnaný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyseliny tvoří základ pro celkovou pohodu a lepší podmínky pro zdraví.

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024