Máme-li butyrát, máme i větší šanci udržet si dobré zdraví. Zaujal mne rozhlasový rozhovor s RNDr. Petrem Ryšávkou, zakladatelem firmy Pharmaceutical Biotechnology, věnující se vývoji probiotik. Téma je mi vlastní, věnuji se mu prakticky celou svou lékařskou kariéru a považuji roli probiotik ve střevu za zcela zásadní pro udržení zdraví.
Fermentací vlákniny vznikne i butyrát
V lidských střevech vznikají anaerobní fermentací vlákniny mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Mezi nimi je také butyrát, tj. sůl kyseliny máselné. Butyrát se podílí na složení mikroflóry, měl by se ve střevech vyskytovat přirozeně. Hlavním zdrojem uvedených mastných kyselin je rozpustná vláknina (pektin, oligosacharidy), obsažená v ovoci, zelenině a luštěninách, jež má vysokou kvasivost. Tento proces je důležitý pro výživu epiteliálních buněk střeva, udržuje pH a ovlivňuje regulaci, proliferaci, diferenciaci a apoptózu buněk (důležité procesy, na nichž záleží, zda se projeví zánět, rakovinný proces apod.).
Nejvýznamnějším derivátem uvedených mastných kyselin je
butyrát sodný. Jeho molekula se skládá jen ze tří atomů uhlíku a zbytku kyseliny karboxylové. Butyrát je ve střevu produkován hlavně bakteriemi řádu clostridiales, sem patří např. faecali bakterium prausnitzi nebo eubacterium rectale, a ty mohou dohromady tvořit až 27 % biomasy střevních bakterií, jak popisuje RNDr. Ryšavý ve zprávě pro PharmaNews.
Tobolky pro mikrobiom
Vlivem každodenních stresových situací, nesprávných stravovacích návyků atd. se postupně mění tzv. mikrobiom v našem střevu – klesá množství prospěšných bakterií, a tím i množství butyrátu, což vede k obtížím a rozvoji střevních onemocnění.
Tým českých lékařů a vědců v čele s Dr. Ryšávkou se proto rozhodl vyrobit butyrát synteticky, aby mohl být dodáván naší střevní sliznici a působil v ní přesně jako v rámci správného fyziologického procesu. K uvolnění butyrátu dojde až ve střevech, poté, kdy překonal složitou cestu a musel být odolný dokonce i vůči agresivním žaludečním šťávám a pH žaludku. To zajišťují speciálně upravené tobolky, díky nimž je butyrát dopraven ve své vysoké účinnosti až na správné místo, jak ujišťuje RNDr. Petr Ryšávka:
„Obecně se dá říct, že námi dodávaný butyrát se chová v organizmu naprosto přirozeně. Buňkám střevní sliznice pomáhá a působí na ně stejně příznivě jako přirozený butyrát. Základní podmínkou tohoto úspěchu byla speciální úprava látky, tak, aby doputovala na žádoucí místo, cestou nebyla nijak poškozena a mohla působit stejně jako přirozený butyrát. Butyrát tak významně pomůže snížit záněty střev a současně by mohl mít protinádorové účinky.”
Je známo, že ve střevu vznikají různé nemoci, pokud se zde delší dobu vyskytuje nerovnováha mezi bakteriemi -
tzv. střevní dysbióza. Již před 26 lety jsem přijal pro svou praxi základní koncept v léčení kterékoli chronické nemoci. Totiž změnit dysbiózu v symbiózu, a tím vytvořit v těle základ pro mnohé léčivé procesy.
Výzkum
Tuto filozofii dnes vědecký tým kolem RNDr. Ryšávky potvrzuje. Zkoumá
- protinádorové působení butyrátu, dále
- odbourávání volných radikálů a
- protizánětlivé působení zvláště
u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Butyrát hraje zřejmě svou úlohu i při
- zmírňování příznaků atopického ekzému. Vědci charakterizovali mikrobiom u šestiměsíčních dětí, které trpěly tímto onemocněním. Závažnost postižení ekzémem nepřímo korelovala s množstvím bakterií produkujících butyrát. Se zvýšením množství potřebných bakterií a butyrátu se zlepšily projevy ekzému.
Butyrát
- podporuje těsná spojení střevního epitelu, a tím pomáhá
- zajišťovat bariérovou funkci střeva v obraně před patogeny. Dále vědci studují
- vliv na obezitu,
- vliv na inzulinovou rezistenci a
- na kardiovaskulární onemocnění a také
- vliv na dědičná onemocnění. Butyrát má
- dlouhodobý přínos při ischemickém poškození, a proto zřejmě najde uplatnění v léčbě cévní mozkové příhody. A vědci také sledují
- efekt butyrátu na paměť.
Pro mne jasná volba - okamžitě se stávám příznivcem butyrátu a vyvíjím aktivitu, aby byl tento nový pomocný prostředek uveden do praxe a byl k dispozici také
v našem e-shopu.
MUDr. P. Šácha