Letní polévka
S příchodem jarního a letního období se těšíme i na pestřejší nabídku druhů zeleniny pro zásobení domácích kuchyní, a to nejen ze sítě velko- a maloobchodů, ale i z našich vlastních zahrádek.
To, čím se sytí obyvatelé jižní národů ve večerních hodinách všedních dnů, bychom mohli v české kuchyni také uvítat a ponechat zdomácnit, např. jakožto revitalizační součást letního jídelníčku.
Není to recept, který by hospodyni zatížil časově, dokonce běžně zručný muž v domácnosti zvládá následující jednoduchý recept, jak poskytnout rodině zásadotvornou polévku.
Budeme potřebovat:
3 velká rajčata, oloupaná (ponořte do horké vody, půjdou loupat)
2 okurky (také oloupané)
1 červenou papriku
1 malou pálivou papričku (nebo špetku mleté pálivé papriky)
1 litr vody
3 PL olivového oleje
šťávu ze dvou citrónů
1 PL fenyklu (kousek fenyklu nakrájeného na proužky)
2 lžičky soli (spíše jen jednu...)
česnek (podle chuti, asi 1-2 stroužky)
(PL - polévková lžíce)
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostky a postupně mixujeme s malým množstvím vody, nakonec přidáme olej, citrónovou šťávu a koření - např. bazalku, koriandr apod. Opět všechno rozmixujeme.
Ke konci rozředíme kašovitou hmotu zbytkem připravené vody, do požadované konzistence.
Podáváme chlazené, např. s kousky čerstvých rajčat, nebo celeru, cibulky, papriky, avokáda.
PhDr. P. Šáchová
Podobné články
Doporučujeme
Doporučujeme
EYE STAR
EYE STAR je výživná formule pro naše oči. Obsahuje léčivky, které znaly již naše babičky, brusnici borůvku a světlík lékařský. Lu
Zjistit více
CURCUMA LONGA STAR
Kurkuma neboli indický šafrán má původ v jižní Asii. K léčebným účelům se toto zlatožluté koření získávané z této rostliny v
Zjistit více
Zpravodaj emailem
Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.
Naše blogy