SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Když jsou otoky dolních končetin



Mezi časté dotazy našich klientů patří problematika nadváhy způsobené zvětšením otoků, městnáním tekutiny, zvláště kolem kotníků na dolních končetinách.




Zvláště ženám to vadí, protože touží být štíhlé. Tyto problémy se objevují zvláště přes podzimní a zimní období. Přes zimu se v těle hromadí voda a jiné složky, proto se tito lidé snaží snížit váhu tím, že omezují pití tekutin, aby se v těle nezadržovala voda. To ale není zrovna dobré řešení.

Takové městnání má samozřejmě mnohé příčiny a ty si musí každý prodiskutovat se svým lékařem, který jej zná a vyšetří. Zde se zmíním o zkušenostech s používáním bylin, které obecně tento problém mohou pomáhat řešit.

Jezte více diuretických jídel
Zeleninu, jakou je celer, chřest, okurka. Předcházíte tak otokům a přirozeným způsobem usnadníte vyplavování přebytečné vody z těla ven. Tato zelenina je velmi důležitá jako součást „odvodňovací“ diety, protože podporuje vylučování vody více než ostatní zelenina.

Omezte příjem sodíku
O správný poměr vody v buňkách se starají prvky sodík a draslík. Mezi nimi musí být udržován správný poměr. Nadbytek sodíku má tendenci zvyšovat množství tekutiny v mimobuněčném prostoru. Žádaného poklesu sodíku dosáhneme omezením příjmu takových jídel, jako jsou hot dog, mražená a masitá jídla, a na druhé straně se budeme snažit přijímat potraviny, které obsahují draslík, jako jsou banány, brokolice, pomerančový džus atd.

Hlídejte si hladinu vápníku
Současný výzkum prozradil, že ženy, které mají nízký příjem vápníku, mívají častěji problémy s ukládáním vody v těle - zvláště v období sedmi dnů před menstruací. Autor studie James G. Penland publikoval v americkém magazínu Porodnictví a gynekologie doporučenou dávku 1,5 mg vápníku za den.

Další pomoc

Jalovec
Jalovec je řazen mezi ohrožené druhy flóry ČR. Jeho aromatické plody se nazývají jalovčiny a sbírají se v době plné zralosti, tedy na podzim druhého roku, kdy jsou zbarveny domodra. Obsahovými látkami jsou flavonoidy, třísloviny, silice (např. pinen, terpinolen, kamfen, kafr, borneol, geraniol, sabinen aj.) a různé kyseliny.

Odedávna je jalovec považován za účinný lék proti mnoha nemocem.
Jalovec působí výrazně diureticky a zároveň antisepticky, takže bývá využíván při zánětlivých chorobách močových cest nebo při zadržení tekutin v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách). Vedle toho zlepšuje při vnitřním použití trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a pomáhá při revmatizmu. Vnitřní užití jalovce je však poněkud problematické, neboť vedle příznivých účinků zároveň poněkud dráždí ledviny. Zevně se používá na bolestivé klouby či při bolestech páteře: Zvyšuje prokrvení pokožky a působí hojivě.

Barosma betulina (těhozev březový)
Obvykle se připravují čaje z listů. V nich jsou pro svůj diuretický účinek prospěšné přítomné flavonoidy, např. glykosid diosmin, rutin. Barosma působí celkově dezinfekčně a protizánětlivě na močové cesty.

Petržel
A nemusíme chodit daleko pro petržel zahradní. Účinky petržele znají klienti celostní medicíny z kombinované formule česneku a dech osvěžující petržele. Je to zelenina, léčivka našich babiček pro své močopudné působení.

Pohyb je předpokladem
Obecně se samozřejmě předpokládá dobrá pohybová aktivita, třeba jízda na kole, poskoky na trampolínce, nebo třeba jen procházka v parku, lese apod.

Varovné signály
Jestliže se vám tvoří otoky, děje se něco nesprávného ve vašem těle i životě a podstata toho není zatím pochopena, ani není léčena.

Vnímejte, že tím dostáváte varovné signály.

Poradna
SYMBINATUR také disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému.
Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nesmíme však uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě.
K tomu je určena poradna s lékařem.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024