SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Glutathion a syrovátka



Glutathion
Glutathion je jedním z nejsilnějších antioxidantů v těle. Je přítomen v každé buňce, chrání ji před oxidačním poškozením, stejně tak i buněčné „elektrárny“ - mitochondrie.

Syrovátka
Kvalitní syrovátka poskytuje všechny klíčové aminokyseliny pro produkci glutathionu (cystein, glycin a glutamát) a obsahuje jedinečný cysteinový zbytek (glutamylcystein), což je vázaná molekula (cysteinu a glutamátu), jež se přirozeně vyskytuje v syrovátce a vzácně se objeví v jiných bílkovinách v potravě.

Mimo to poskytuje syrovátka důležité kofaktory, imunoglobuliny, laktoferin a alfa mléčný albumin (také výborný zdroj cysteinu), které společně pomáhají vytvořit to správné metabolické prostředí pro správnou aktivitu glutathionu.

Nativní syrovátkové bílkoviny
Nejlepší v podpoře tvorby glutathionu jsou nativní syrovátkové bílkoviny. To znamená, že neprošly denaturačním – pasterizačním procesem. A to je v dnešní době problém, kde takovou syrovátku sehnat. Pasterizace je totiž ve většině zemí dána zákonem a výrobci se také navíc bojí kontaminací. Pasterizace ovlivní původní přírodní složení, sníží antioxidační, remineralizační a léčebnou hodnotu.

Takže dnes naleznete vysokým procentem syrovátkové proteiny, jejichž hlavní složkou je tzv. standardní syrovátkový koncentrát, vyrobený z pasterizované syrovátky.

Ta vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě sýrů za pomoci syřidel a kyselin, struktura její bílkoviny je již částečně narušena (denaturována), a proto obsahuje nižší podíl bioaktivních frakcí než ta, jež je výsledkem nativní technologie.

Pokud máte možnost kupovat syrovátku od biozemědělce, dávejte takové syrovátce přednost. Pokud nemáte, vezměte na vědomí situaci dnešní doby a přijměte syrovátku instantní.

Složení syrovátky
Syrovátka obsahuje množství kvalitních bílkovin, ve vodě rozpustné vitaminy B1, B2, B6, B12, E, C a dále minerální látky: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a pantotenovou.

Pozitivní vlivy
Syrovátka působí detoxikačně a podporuje činnost ledvin. Příznivě upravuje metabolizmus, kladně ovlivňuje činnost střev a obnovuje střevní flóru. Omezuje záněty žaludku a střev. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují příjem vápníku. Má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ideální nápoj pro sportovce, neboť dodává tělu mnoho důležitých látek a minerálů, a přitom nezatěžuje organizmus.

Imunita
Ačkoli ještě není znám přesný mechanizmus působení syrovátkových bílkovin v imunitní ochraně, zdá se, že syrovátkové bílkoviny stimulují produkci glutathionu ve tkáních a vytvářejí rezervoár svalového glutaminu. Glutathion je významný antioxidant, regulující mnohé aspekty imunitních funkcí.

Svalový glutamin je zásadní pohonná hmota imunitního systému. Začlenění syrovátkových bílkovin do stravy proto pomáhá budovat imunitu, a to jak u aktivních osob každého věku, tak i u osob s imunitou poškozenou.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    MIGRELIFE

    Obsažené bylinky v produktu MIGRELIFE, máta peprná, rozmarýn a řimbaba jsou známé a stále používané léčivky našich babiček. V herb

    Zjistit více

    NU-sůl

    Nu-sůl je náhrada kuchyňské soli bez sodíku a glutamátu s draslíkem a nahrazuje kuchyňskou stolní sůl//NACL/ v naší domácnosti. Je

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 Maxi + B1C kruh

    - Dlouhý polštářový aplikátor (A4C) + řídící jednotka - (BC1 okruh) Více informací

    Zjistit více

    CAYENNE STAR

    Hlavní účinnou složkou v produktu CAYENNE STAR je kapsaicin. Tato látka se řadí mezi látky stimulující výdej tělesného tepla – ovli

    Zjistit více

    Vital Ionen 50 Kräuterextrakt

    je vitální iontový extrakt z 50ti bylin Je vědecky dokázáno, že rostliny obsažené v tomto extraktu mají léčivé účinky. Původní

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024