
Enzymy neléčí, přesto jsou pro naše tělo nepostradatelné. Účastní se mnoha jeho biochemických procesů. Mají schopnost měnit živiny z potravy do takové formy, aby je tělo mohlo využít pro své fungování. Každý enzym má svůj úkol a je mu specificky přizpůsoben. Má své chemické složení a strukturu, dokáže přijmout látku, kterou zpracuje a vydá ji ve zpracované formě k využití. Existují stovky enzymů aktivních v jednotlivých orgánech, tkáních, tekutinách, aktivují svaly, stimulují nervy, zabezpečují činnost srdce, udržují dýchání a stejně pomáhají při myšlení. Činnost enzymů podporují koenzymy, aby jim přinesly to, co potřebují, nebo odnesly nepotřebné. Těsně spolupracují s vitaminy; chybí-li, pak nemohou dobře pracovat, tedy přeměňovat bílkoviny, tuky, uhlovodíky do přijatelné podoby.
Každý člověk se narodí s danou výbavou enzymů a během celého života se o ně musí starat a vyrábět si je. S přibývajícím věkem žel tvorba enzymů vázne a je komplikovanější. Krev se hůře čistí, vázne detoxikace, snadno dochází k poruše funkcí.
Enzymy mají svůj velký význam při zánětech, starají se o imunitu, chrání organizmus před škodlivými látkami. Posilují mechanizmy imunitního systému a pomáhají tělu zvládnout zánět, rozkládají to, co je při zánětu v těle nadbytečné, zlepšují pohotovost sliznic k obraně. Lékaři je podávají před operací i po ní, protože se rány lépe a rychleji zahojí, také onkologickým pacientům po radioterapii a chemoterapii, aby se rychleji zbavili nepříjemných otoků. Pomáhají i při zánětlivých revmatických onemocněních, brání infekcím průdušek, lze je využít při urologických a gynekologických zánětech, při vaginální mykóze.
Je třeba mít denně pestrý talíř zeleniny a ovoce, což jsou hlavní zdroje enzymů. Ananas a papája obsahují hodně enzymů, zelené potraviny obsahují chlorofyl, a tak volíme např. koktejl z mladého ječmene nebo sladkovodní řasu chlorellu pyrenoidosu. Každý však víme, že není snadné zajistit potřebné množství zeleniny a ovoce, aby byl splněn požadavek každodenního pestrého talíře.
Nabízí se tedy možnost přijímat enzymy, které jsou již zpracované a jsou ve formě potravních doplňků. Žijeme v moderní době, civilizační nemoci hrozí na každém kroku, pak tato forma dodávání enzymů a vitaminů je logická, efektivní a prospěšná.
Naše poradna rozebírá s pacientem jeho zdravotní situaci a doporučuje zařazovat potravní doplňky s obsahem enzymů do léčebného programu. Enzymy, jak bylo zmíněno v úvodu, sice neléčí, neřeší příčinu nemoci, nicméně sehrávají velmi důležitou roli v prevenci, v průběhu nemoci i v rekonvalescenci po ní.
MUDr. P. Šácha

Kolostrum stojí pro svůj obsah přírodních látek podporující imunitní systém v popředí zájmu odborníků. Jeho složky pomáhají rege
Zjistit více
Produkt ANTI-PARAZITE je jedinečnou směsí přírodních složek: Česnek pomáhá zvýšit antioxidační kapacitu organismu a odolnost vůči
Zjistit více
Folic acid – foláty – kyselina listová – vitamin B9 – to vše je vitamin skupiny B, který je nezbytný pro obnovu a růst buněk. Vysok
Zjistit více
Ječmen Green Ways obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, z nichž některé pro ilustraci uvádí tabulka níže. Jde však o zl
Zjistit více
Želatina je přírodní směs bílkovin živočišného původu potřebná pro výživu kloubů a chrupavek. Želatina obsahuje cca. 15 % vody, 8
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.