
Enzymy neléčí, přesto jsou pro naše tělo nepostradatelné. Účastní se mnoha jeho biochemických procesů. Mají schopnost měnit živiny z potravy do takové formy, aby je tělo mohlo využít pro své fungování. Každý enzym má svůj úkol a je mu specificky přizpůsoben. Má své chemické složení a strukturu, dokáže přijmout látku, kterou zpracuje a vydá ji ve zpracované formě k využití. Existují stovky enzymů aktivních v jednotlivých orgánech, tkáních, tekutinách, aktivují svaly, stimulují nervy, zabezpečují činnost srdce, udržují dýchání a stejně pomáhají při myšlení. Činnost enzymů podporují koenzymy, aby jim přinesly to, co potřebují, nebo odnesly nepotřebné. Těsně spolupracují s vitaminy; chybí-li, pak nemohou dobře pracovat, tedy přeměňovat bílkoviny, tuky, uhlovodíky do přijatelné podoby.
Každý člověk se narodí s danou výbavou enzymů a během celého života se o ně musí starat a vyrábět si je. S přibývajícím věkem žel tvorba enzymů vázne a je komplikovanější. Krev se hůře čistí, vázne detoxikace, snadno dochází k poruše funkcí.
Enzymy mají svůj velký význam při zánětech, starají se o imunitu, chrání organizmus před škodlivými látkami. Posilují mechanizmy imunitního systému a pomáhají tělu zvládnout zánět, rozkládají to, co je při zánětu v těle nadbytečné, zlepšují pohotovost sliznic k obraně. Lékaři je podávají před operací i po ní, protože se rány lépe a rychleji zahojí, také onkologickým pacientům po radioterapii a chemoterapii, aby se rychleji zbavili nepříjemných otoků. Pomáhají i při zánětlivých revmatických onemocněních, brání infekcím průdušek, lze je využít při urologických a gynekologických zánětech, při vaginální mykóze.
Je třeba mít denně pestrý talíř zeleniny a ovoce, což jsou hlavní zdroje enzymů. Ananas a papája obsahují hodně enzymů, zelené potraviny obsahují chlorofyl, a tak volíme např. koktejl z mladého ječmene nebo sladkovodní řasu chlorellu pyrenoidosu. Každý však víme, že není snadné zajistit potřebné množství zeleniny a ovoce, aby byl splněn požadavek každodenního pestrého talíře.
Nabízí se tedy možnost přijímat enzymy, které jsou již zpracované a jsou ve formě potravních doplňků. Žijeme v moderní době, civilizační nemoci hrozí na každém kroku, pak tato forma dodávání enzymů a vitaminů je logická, efektivní a prospěšná.
Naše poradna rozebírá s pacientem jeho zdravotní situaci a doporučuje zařazovat potravní doplňky s obsahem enzymů do léčebného programu. Enzymy, jak bylo zmíněno v úvodu, sice neléčí, neřeší příčinu nemoci, nicméně sehrávají velmi důležitou roli v prevenci, v průběhu nemoci i v rekonvalescenci po ní.
MUDr. P. Šácha

CMF je ideálně vyvážená kombinace vápníku, hořčíku, železa, minerálních látek, vitaminů a dalších přírodních látek, která na
Zjistit více
Doplněk stravy Symbi II je důležitým pokračováním probiotických prostředků, přípravku Symbi I. Laktobacily - mléčné bakterie
Zjistit více
Ječmen Green Ways obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, z nichž některé pro ilustraci uvádí tabulka níže. Jde však o zl
Zjistit více
potravní doplněk s postupným uvolňováním Hořčík se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání. Podporuje elektrolytickou rov
Zjistit více
Aktivní složkou jablečného octa- APPLE CIDER VINEGAR - je kombinace minerálů a kyseliny octové. Z minerálů se jedná zejména o draslík,
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.