Je to výchlipka stěny tlustého střeva různé velikosti (několik mm až 20 mm, zřídka větší). Tvoří se tam, kde má sliznice v určitých místech snížený odpor a tam, kde je málo objemná stolice s nízkým obsahem nestravitelných zbytků.
Střevní svalovina musí vyvíjet velké úsilí k posouvání obsahu střeva. Uvnitř stěny střevní se vyvine velmi vysoký tlak a jedna strana stěny se vychlípne. Takových míst může být i několik. Nemusí vůbec činit potíže, ale horší situace nastane, když se ve výchlipce vytvoří zánět, podobně jako ve slepém střevě. Takové divertikly se tvoří nejčastěji v koncové části sestupného tlustého střeva a potíže, které se objevují mají charakter svíravých bolestí v levé polovině podbřišku, střídání zácpy a průjmu, nadýmání. Někde se objevuje ve stolici hlen s příměsí krve.
Zánět může probíhat jak v akutní, tak i v chronické formě, kdy přetrvávají trvalé bolesti a recidivující koliky v levém podbřišku, jsou přítomny poruchy vyprazdňování - zácpa, nadýmání, zvýšené teploty.
Diagnostika je založena na:
Anamneze a klinickém vyšetření. Laboratoř ukazuje zvýšené známky zánětu, anemii z chronických ztrát krve. Na SONu je registrováno zesílení stěny colon a přímo výchlipky divertikly. Při RTG - irigografii - zobrazení dvojím kontrastem (kontrastní látka, vzduch) jsou viditelné divertikly, zúžení. Při nejasnostech je prováděna koloskopie - divertikly, zánět sliznice. Lékař také odebere vzorek pro histologii, aby odlišil divertikl od tumoru.
Než se dopracovat do tohoto stavu je lepší pečovat o dietu - dostatek tekutin a vlákniny. Omezovat sladkosti, buchty, maso, uzeniny, alkohol apod.
Vhodné je užívání potravinových doplňků, které obsahují rostlinné vlákniny s detoxikačním a regeneračním účinkem. Reguluje odchod stolice, tím že obsažené mikrovlákniny společně s tekutinou zvětší svůj objem střevního obsahu a tím urychlují peristaltiku.
Již desetiletí je znám dobrý účinek trávicích enzymů bromelinu a papayi. Snižují nadýmání, odstraňují bolesti v oblasti trávicího traktu, normalizují střevní peristaltiku, zvyšují produkci vlastních trávicích šťáv, jež odstraňují hnilobné procesy, zlepšují trávení, odstraňují zácpu i průjem. A konečně nemůžeme zapomínat na probiotika miliardy bakterií ve službách člověka, které s ním žijí v symbióze. A na závěr je vhodné uvést sladkovodní řasu chlorellu, která vytváří zásadotvorné prostředí a velmi významně se podílí v boji proti zánětům a rozmnoženým hnilobným bakteriím.
Konkrétní informace o produktech můžete získat v naší poradně.
MUDr. P.Šácha