V létě je chřestová sezóna. Tato vynikající pochutina je nyní snáze k dostání, a to je dobře, protože tak máme šanci dodat tělu množství vitamínů, zejména C, D, E a B6, také minerály draslík, železo i hořčík a další. O ozdravných a pročišťujících účincích chřestu se zmiňuje již slavný antický lékař Galén.
Chřest je známý jako diuretikum, působí proti únavě, dokonce se hovoří i o afrodiziakálních účincích. Je to nízkokalorický zdroj folátů a draslíku a také přírodních antioxidantů. Foláty sehrávají důležitou roli v těch případech, kdy potřebujeme snížit vysokou hladinu homocysteinu, zvláště při hypertenzi. Díky kyselině listové jsou také důležité pro těhotné ženy, protože chrání plod matky proti poruchám nervového systému. Navíc bylo dokázáno, že lidé s extrémně nízkými hodnotami těchto folátů trpívají Alzheimerovou chorobou, je tedy užitečný jako preventivní doplněk stravy. Obsah přírodních antioxidantů je prospěšný k ochraně cév. Draslík dodaný chřestem do těla pomáhá regulovat ztrátu vápníku. S pomocí vitamínu C pomáhá chřest zařazený do jídelníčku produkovat a udržovat v těle kolagen, důležitý pro pojivové tkáně. Působí také proti zácpě, k čištění pleti a také odbourává zbytky alkoholu.
Pojďme si tedy z této výtečné rostliny připravit jednoduchou chřestovou polévku:
1. Očištěný (jemně sloupnutý) chřest nakrájíme na kousky, odstraníme dřevnaté konce a také odložíme špičky stranou.
2. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm zlehka cibulku, aby jen "zesklovatěla", ale nezhnědla.
3. Zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, poté přidáme chřest a asi 10 minut povaříme, dokud nezměkne. Na půl minuty vložíme špičky chřestů a opět odložíme stranou.
4. Polévku odstavíme z plotny. Pro znásobení harmonizujícího účinku a umocnění výživových hodnot nadrtíme do polévky cca 15 tablet chlorelly pyrenoidosy.
5. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem (k ozdobení se dá použít i vícebarevný pepř) a zjemníme smetanou.
6. Špičky chřestů rozložíme nyní ke konečnému dozdobení pokrmu přímo do talířů. Podáváme s křupavým čerstvým pečivem.
Dobrou chuť!
SYMBINATUR