SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Červená rýže






Tradice přípravy jídel z červené rýže je známa již cca z doby 300 let před naším letopočtem. Rýže červená pochází z Asie, kde jí říkají červená kvasnicová rýže (koji - Japonsko, Čína), dále pak v Thajsku vznikl speciální kultivací hybrid z rýže dlouhozrnné a divoké a u nás je k dostání pod názvem červená rýže natural. Vyznačuje se nejen červenou barvou, ale i delší dobou přípravy a plnou oříškovou chutí. V Evropě se červená rýže pěstuje ve francouzské oblasti Camargue, má kratší zrna, tmavě červenou barvu a po uvaření je lepkavá.

Významná je červená rýže díky tomu, že není loupaná, tedy není zbavená slupky, řadí se tedy mezi celozrnné potraviny. Obsahuje tudíž - podobně jako rýže hnědá - více vlákniny a vitamínů než bílá rýže.

Vláknina z červené rýže má schopnost zlepšovat funkci střev a zabraňuje zácpě. Zpomaluje trávení a navíc neobsahuje tuk, tudíž pomáhá v regulaci hmotnosti a předchází onemocněním srdce i některým druhům rakoviny.

Konzumace červené rýže nám pomůže dodávat potřebnou denní dávku železa. Železo je jeden ze základních minerálů, který pomáhá po těle přenášet kyslík. Při nedostatku železa je organizmus oslabený, člověk se cítí unavený a snižuje se schopnost těla bojovat s infekcí.

I proto se po zjištění účinků začala červená rýže využívat v tradiční medicíně jakožto zdravý doplněk stravy.

Studie ukazují, že červená rýže může mít pozitivní vliv i na snižování cholesterolu a krevní tlak.

Červená rýže je produktem kvasinky (monascus purpureus), na rýži pěstované. Obsahuje několik sloučenin, které lze obecně nazvat monakoliny (K, L, M, N) a které obecně brzdí tvorbu cholesterolu v játrech (brzdí HMG-CoA reduktázu). Jeden z nich, "monakolin K", je synteticky vyráběn a používán ke snižování hladiny cholesterolu. U něj bylo potvrzeno, že udržuje normální hladinu LDL (škodlivého) cholesterolu. A tím se podílí i na normální hladině krevního tlaku, hladině cukru v krvi a celkovém snižování lipidů (tuků) v krvi. To vše je prospěšné pro krevní oběh a srdečně cévní systém.

Kromě monakolinu lze zmínit ještě přítomnost GABA / gama-aminomáselné kyseliny), rýžového škrobu, bílkovin, vlákniny, sterolů a mastných kyselin.

V přírodní medicíně využijeme rádi přírodního zdroje monakolinu v při stavech, kdy potřebujeme kontrolovat hladinu cholesterolu a následně normální krevní tlak.

Dnes je čtenář v situaci, kdy si vybírá přírodní prostředky ke své potřebě, a tak buď přejde na e-shop www.symbinatur.com a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.


MUDr. Pavel Šácha


Doporučujeme

    COPPER STAR

    Měď působí v organismu jako významný antioxidant. Dovede ochránit buňky a tkáně před působením volných radikálů, podílí se na ob

    Zjistit více

    RESVERATROL STAR

    Resveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách

    Zjistit více

    SELENIUM STAR

    Selen je součástí enzymu glutathionperoxidázy, která se společně s vitaminem E významně podílí na odstraňování škodlivých látek z

    Zjistit více

    RASPBERRY STAR

    PRO EFEKTIVNÍ KONTROLU HMOTNOSTI Doporučené dávkování 1–2 kapsle 2× denně. Složení Složení 2 kapslí: Malinový keton 200 mg.

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025