Přejatý článek z
https://www.naturalinfo.cz/
Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.
Žijeme v stresujících časech, ve světě plném toxinů. V důsledku intenzivního zemědělství, průmyslového hnojení, používání pesticidů, znečištěného ovzduší podstatně klesl obsah živin v potravinách. V mnoha případech prakticky není možné konzumovat tak velké množství přirozené potravy, které dokáží zajistit dostatek potřebných živin. Proto je nutné je doplňovat formou rozmanitých vitamínů a doplňků stravy a zároveň zajistit jejich vstřebávání v organismu. Zlepšit kvalitu stravy a tím následně přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu pomáhá pepř. Pokud se zdravě stravujete, přidáním rozumného množství tohoto koření získáte důležité živiny ze stravy rychleji a snadněji.
Černý pepř (Piper nigrum) je koření, které u nás zcela zdomácnělo a už jej automaticky sypeme téměř všude, přičemž většina z nás ani netuší, jak pozitivně toto koření ovlivňuje naše zdraví. Může za to především látka zvaná piperin. Ta stimuluje trávení, potlačuje nadýmání. Piperin výrazně ovlivňuje vstřebávání a metabolismus jiných látek a také zvyšuje využití výživových doplňků. Přidáním piperinu se několikanásobně zvýší a zlepší biologické využití některých látek, než kdybychom tyto látky podávali samostatně (kurkumin, betakaroten, koenzym Q10, vitamin B6 - pyridoxin, organicky vázaný selen, aminokyseliny). Zdravotní účinky mnoha látek se totiž nemohou plně projevovat pro nízkou biologickou dostupnost zapříčiněnou rychlým rozkladem v střevní sliznici již během vstřebávání. Piperin povzbuzuje činnost trávicích enzymů slinivky a významně zkracuje dobu průchodu potravy trávicím traktem.
Studie potvrdily, že piperin je vysoce účinný v boji proti rakovině střev. Na zlepšení trávení a vstřebávání živin se doporučuje denní dávka do 15 mg piperinu. Piperin se dobře a rychle vstřebává, účinek zesilující vstřebávání nastává po 15 minutách a trvá přibližně 1 až 2 hodiny.
Aktivní látky izolované z piperinu prokázaly mnoho pozitivních účinků, kvůli kterým jsou předmětem intenzivního bádání v posledních letech. Byly potvrzeny jejich antioxidační a protizánětlivé účinky, redukují hladinu cholesterolu v krvi, potlačují trombózu, snižují riziko srdečních infarktů. Pozitivní účinek prokázaly u mnoha chronických nemocí, v kterých hraje rozhodující roli zánět (Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, epilepsie, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida). Jsou účinné i v prevenci nádorových chorob a vykazují hepatoprotektivní účinek na játra poškozené oxidačním stresem. Kombinace piperinu s kurkuminem se ukázala jako účinná přírodní antidepresivní léčba. Navíc má piperin mírné močopudné účinky a očišťuje močovou soustavu.
Nedoporučuje se však lidem, kteří mají problémy s ledvinami a také těm, které trápí nějaké závažnější problémy s trávicím systémem. Opatrní by měli být i lidé užívající léky, protože současná konzumace léků s piperinem může ovlivnit jejich účinnost.