SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Probiotikum je pro život





Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.


"Probiotikum je čistá nebo smíšená kultura živých organizmů, které aplikací na zvířatech a lidech příznivě působí na hostitele zlepšováním vlastností jeho přirozené mikroflóry."

Probiotikum (řec. Pro život) se jako název pro mikroorganismy podporující růst objevil v 70 letech. Původní "definice" byla dále rozšiřována a upřesňována do současné podoby:

Přirozená mikroflóra je komplexní, jedinečná, lokálně specifická a složená ze symbiotických mikroorganizmů, které mají nezastupitelnou roli v optimálním chodu životních funkcí organizmu.

Je mnoho faktorů, které nepříznivě působí a narušují přirozenou rovnováhu: infekce, užívání antibiotik, terapeutické ozařování, poruchy imunity, nedostatečná hygiena, nepříliš zdravý způsob života, nesprávná volba potravy, změny počasí, podnebí i prostředí, ve kterém žijeme.

Probiotika jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofylizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Ve formě potravy nebo tobolek působí v zažívacím traktu, ve formě aerosolů v horních dýchacích cestách a lokálně v urogenitálním traktu. Dobré probiotikum musí ovšem splňovat přísná kritéria. Kultury musí být schopné přežít v podmínkách prostředí, v němž mají být aktívní a kolonizovat. Nesmí aktivovat imunitní reakce organizmu proti sobě, nesmí mít patogenní, toxické, nebo karcinogenní účinky. Musí být geneticky stabilní, musí se lehce reprodukovat a zachovat si vitalitu i v době manipulace a uchovávání. Tato kritérie zapojení do mikrobiální ekologie je schopen pravděpodobně splnit jenom hostiteli specifický mikroorganizmus, schopný konkurovat jeho přirozené mikroflóře.

Mléčné bakterie tvoří významnou součást respiračního systému a dominantní část mikroflóry trávicího systému a urogenitálního traktu. Patří tedy mezi mikroorganizmy lidskému tělu vlastní. Optimálního působení na organizmus se dostavuje podáváním správného typu těchto bakterií a jejich dostatečným množstvím.

Mléčné bakterie označované převážně společným názvem Lactobacillus acidophilus zabezpečují v mikroflóře několik funkcí:
V zažívacím traktu tvoří příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou bariéru infekčním mikrobům. Podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní peristaltice, odstraňují intoleranci na laktózu, zvyšují resorpci kalcia, fermentují cukry, ovlivňují syntézu některých vitamínů, ( B1,B2,B6, kys. Listová…vit. K., ), omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů.
Ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních mikroorganizmů a snižují riziko zánětlivých a hnilobných procesů.

Ovlivňují také další oblasti, jako např. kožní poranění, infekce v dutině ústní, odolnost organizmu apod.

Pro své vlastnosti jsou nejpreferovanější kmeny L.rhamnosus, L. acidophilus,L.bifidus,L.bulgaricus a Streptokokus thermophilus. Výhodou víceobsahové formule přípravků je fakt, že mikroflóra je rovněž směsí a ve směsi jsou účinky jednotlivých kmenů umocňovány.


Čerpáno z materiálů UNIOS

MUDr. P.Šácha
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024