Plíživé nebezpečí

V nedávné minulosti jsem věnoval pozornost tématům, které se týkají lidského zdraví, s cílem upozornit na plíživé nebezpečí vedoucí k mnohým civilizačním nemocem.

Základním krokem prevence a ochrany zdraví je pozornost věnovaná stravování. Je snadné to realizovat?

Není to vůbec snadné. Dokladují to reakce posluchačů při besedách. Uvádějí řadu objektivních důvodů, které je nutí využívat rychlou nabídku obchodů, fastfoodů, bufetů k ukojení hladu. Ekonomická situace je nutí k nákupu nejlevnějších potravinových produktů a také jsou notně ovlivňováni všude přítomnou reklamou.

A jejich zdraví se pomalu bortí, návštěvy u lékaře jsou častější, léčiva z lékáren plní domácí lékárničky, aby byla kdykoliv k dispozici, když se dostaví obtíže.

Na co upozornily studie

Touto situací se zabývá řada vědeckých prací, poukazují na souvislosti stravování s rozvojem nemocí. Jedna z mnoha studií např. říká, že osoby, které pijí příliš mnoho sycených a sladkých nápojů, mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s pamětí. Jiné studie se zaměřují na vliv nevhodné stravy na kardiovaskulární choroby, další na alergie, autoimunitní nemoci a konečně rakovinu.

Některé průmyslově vyráběné potraviny obsahují vysoké množství nenasycených, takzvaných trans-kyselin, a to v tucích, které jsou hydrogenizovány (proces ztužování). Výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek, dlouho skladovatelný… (?!) Je známo, že tyto tuky nejsou dobré pro naše cévy a srdce.

Hranolky a známá smažená jídla a polotovary určené k rychlé přípravě smažením mohou ovlivnit mentální dovednost. Studie prokázaly, že lidé, kteří je pravidelně konzumují, mají horší výsledky v testech zaměřených na myšlení. Samozřejmě víme, že tyto potraviny mají schopnost pro-zánětlivou, jinými slovy, tvoří podmínky pro vznik zánětu a postupem času vedou k poškození cév zásobujících srdce a mozek.

Vysoký obsah nasycených tuků v červeném mase může škodit srdci i mozku. Zdravější alternativou pro příjem kvalitního zdroje bílkovin jsou ryby, libová drůbež a luštěniny.  A podobně máslo a sýry s vysokým obsahem tuku jsou plné nasycených tuků a ve výsledku se podílejí na indexu omega-6 ku omega-3 ve prospěch omega-6, čímž se v těle opět vytvářejí ´výhodné´ podmínky pro zánět.

V nabídce jsou tradiční české koblihy, ale studie byly prováděny s americkými koblihami. Jsou smažené a plné cukru, což je špatná kombinace nejen pro udržení zdravé hmotnosti, ale i pro zdraví cév, srdce a mozku. Některé studie spojují vysoké koncentrace cukru v krvi dokonce s demencí.

Dresingy, marinády, sirupy a jiné omáčky jsou častými reprezentanty průmyslově zpracovaných dochucovadel, která obsahují ´překvapivě´ velké množství fruktózy.

Je zde řeč o cukrech, ale problematika se týká také bílého chleba a bílé rýže. Rafinované sacharidy vznikají tak, že jsou během průmyslového zpracování zbavovány vlákniny a dalších nutričně důležitých složek. Zrna obilovin se odstraněním slupky zbaví také cenných látek, a přestože výsledné potraviny nemusejí mít sladkou chuť, mohou způsobovat prudké zvýšení glykémie, následované jejím prudkým poklesem. Přílišná konzumace těchto cukrů pak může zvyšovat riziko Alzheimerovy nemoci, obzvláště u lidí s genetickou predispozicí. Proto je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo, těstoviny a hnědou rýži. 

A ještě je potřeba se zmínit o sycených a různě slazených nápojích, které jsou hodně populární u mládeže. Ta se snaží udržet svou mentální kondici, proto vyhledává super sladké nápoje, limonády, energetické nápoje, které prý mají křídla. Výzkumy ukázaly, že jedinci, kteří pijí hodně sycených nápojů, slazeného čaje a jiných sladkých nápojů, mají mnohem větší pravděpodobnost výskytu problémů s pamětí. Tyto nápoje, mnohdy obsahující fruktózu, mohou v extrémních případech dokonce vést ke zmenšení určitých částí mozku. Výrobci se snaží dodávat na trh různé dietní limonády a nápoje s umělými sladidly. Označují je značkou „light” či „bez cukru” a pod tímto vlivem si kupující v dobré víře myslí, že pokud tyto nápoje neobsahují sacharózu, jsou zdravější. Nicméně existují důkazy, že popíjení nápojů s umělými sladidly vede k 3× (!) vyšší pravděpodobnosti mozkové mrtvice nebo rozvoji demence. Nejlepší je všechny sladké nápoje omezit a pitný režim dodržovat konzumací vody, bylinných čajů a čerstvých ovocných či zeleninových šťáv. 

O alkoholu

by se již asi nemuselo psát, všichni znají dopady častého požívání alkoholu, přesto vypíchnu jeho vliv na nervové komunikační cesty, což postupně vede k dezorientaci a depresivnímu ladění. 

Navzdory tomu, že jsou známé negativní vlivy uvedených potravin na zdraví, setkávám se u pacientů s tím, že nemají tušení o těchto věcech. A někteří odmítají změnit skladbu svého jídelníčku. Každý si může udělat své vlastní pozorování, když se na půl hodiny postaví ke vchodu hypermarketu a vidí, co si lidé odvážejí v košících domů.

Nabídka témat a prezentací

Po své 30leté praxi se dnes v rámci svých možností snažím o výklad těchto varovných skutečností formou přednášek, prezentací a besed. Zde uvádím tituly zpracovaných témat a nabídku prezentací. A pokud se najde organizace, která by mou aktivitu dokázala uskutečnit, splní to svůj účel.

Kachní žaludek a porucha zdraví

Doba syntetická

Jak předcházet alergii; Než se objeví pylová alergie; Alergie jako součást atopie

Uvědomělé stravování

Odhalit podstatu nemoci

VÝŽIVA A CHRONICKÝ ZÁNĚT a s tím spojený vznik civilizačních chorob

Vitamin D, kosti, svaly, imunita

Rovnováha života

Prioritu má předcházení nemocem

Proč a jak vznikají degenerativní choroby

Napřed příčina, potom řešení

MUDr. P. Šácha

(Zdroj informací, ze kterého bylo také čerpáno: proLékaře.cz / Magazín. Řekněte mi, co jíte, a já vám řeknu, jaká je úroveň vaší kognice)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *