SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

pečovat o cévy

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.



Funkci cévního systému si moc neuvědomujeme. Netušíme, jak důležitou roli sehrává v našem životě. Naše tělo má perfektně sestavenou transportní infrastrukturu, která zabezpečuje živinami každou buňku. Jakmile se céva poruší, ztratí svou funkci, svou pružnost, buňky přestanou dostávat výživu, začnou odumírat.

 

Rozmyslete se, zda zatěžujete své žíly.

Sedíte nebo stojíte během své pracovní činnosti ? Máte nadváhu ? Kouříte ?

Ženy- užíváte hormonální  antikoncepci ?

Jestli k tomu máte  dědičnou dispozici, nesportujete a máte slabá vaziva, pak je třeba něco ve Vašem způsobu života  změnit.

Obouváte si střevíce s velmi vysokými podpatky, trápí Vás ztěžklé a unavené nohy ?

Je zřejmé, že máte sklon k žilní slabosti. Upravte dietu- upřednostňujte ovoce, zeleninu, celozrnný chléb, ovesné vločky. Začněte pracovat na zlepšení pružnosti žilních stěn sprchováním nohou studenou vodou a pohybovou aktivitu zaměřte na žíly. Co takhle skákat na trampolíně?

 



Srdce a cévní systém pracují velmi systematicky.

Srdce, pracující jakožto pumpa, žene okysličenou krev ke všem tělesným orgánům, i k těm nejmenším i nejvzdálenějším. Krev předá tkáním výživu a kyslík. Zpátky k srdci se vrací žilním systémem odkysličená, a proto ji srdce posílá nejprve do plic, aby se okysličila, a následně ji vrací do oběhu. A tak to jde stále dokola.

Návratu žilní krve z dolních končetin pomáhají stahy kosterního svalstva a současně napětí kůže. Spolupůsobí rytmické stlačování hlubokých žil tepnami, tlak uvnitř břicha, sací účinek hrudníku při dýchání, elasticita žilní stěny a samozřejmě poloha těla. Velkým pomocníkem jsou vnitřní žilní chlopně. V nehybném stavu jsou všechny žilní chlopně otevřené, při svalovém pohybu se chlopně uzavřou a krev je vytlačována směrem k srdci. Z toho je vidět, jak důležitý je pro cévy pohyb a jak nezdravé je pasivní stání nebo sezení, kdy vzniká především ve spodních žilách nohy tlak, dochází k nedoléhavosti až k anatomickému poškození chlopní a tento pomocný systém začíná selhávat. Krev se hromadí, žíly se rozšiřují, vidíme je na povrchu jako varixy, dochází k otokům celých končetin. Na této nedostatečnosti se dále mohou podílet různé chorobné zánětlivé změny na žilních stěnách. Svůj vliv má dědičná predispozice, velkou roli hraje během těhotenství hormon progesteron, který působí na svalovinu žilní stěny, a nezapomeňme na negativní vlivy moderní civilizace, tedy na kouření, smog, přejídání se, nadváhu, zvýšený cholesterol, homocystein, u žen užívanou hormonální antikoncepci.

Je hodně faktorů, které na žíly negativně působí, a je třeba s tím počítat, myslet na prevenci, starat se o dobrou životosprávu a svou pozornost věnovat potravním doplňkům. Vždyť dnes máme k dispozici dobře sestavené formule, které s popsanými faktory počítají.

Zde uvedu příklady:

Česnek, který je odedávna znám jako rostlina s léčivými účinky, má na lidský organismus mnohostranně příznivý vliv. Zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému, napomáhá udržovat správnou činnost srdce , tepen a cév a přispívá k udržení normální hladiny krevního tlaku, cholesterolu, homocysteinu a tuků v krvi.

Ginkgo Biloba má velmi příznivý vliv na krevní cévy, kde působí na funkce endotelu a pomáhá uvolňovat zvýšené napětí stěny cév, čímž je rozšiřuje a zajišťuje tak dostatečné prokrvení tkání.

Gotu Kola pomáhá vyrovnávat kardiovaskulární funkce, přispívá k ochraně srdce a k udržení žilního oběhu, jeho periferním oběhu a tím i cirkulaci krve v končetinách, pomáhá při pocitu „těžkých nohou“.

Příznivě ovlivňuje činnost srdce a pomáhá udržovat pružnost a pevnost kapilár cév.
A jako koření, které již pěstovaly naše babičky na zahrádkách a za okny, je nenahraditelná.
Kyselina listová
Ovlivňuje zdraví krve i cév a tepen, jejich elasticitu a podporuje správné fungování srdce a normální krevní tlak.

 

A jsou další byliny  svým účinkem zaměřeným na stěnu cévní:

 

Líska obecná  - obsahuje silice, flavonoidy, glykosidy, kyseliny. Působí jako adstringens při onemocnění jater, slinivky a celkově zlepšuje trávení.

Vilín virginský  - obsahuje třísloviny a silice. Vhodný při  varixech, pasivních venózních hemorhagiich,  rozšiřování  povrchových  žil,, při zhoršení menzes, v těhotenství, při krvácení z nosu.

Komonice lékařská  - obsahuje hlavně kumarinový glykosid melilotin.  Působí hlavně proti trombózám v krevním oběhu, zlepšuje cirkulaci v krevním řečišti a v lymfatických cévách. Používá se při lymfatických otocích a špatném cévním periferním zásobení. Má povzbudivý vliv na tvorbu leukocytů a tím má tedy protizánětlivé účinky.

Rosnatka okrouhlolistá - obsahuje droserin a plumbalgin, dále třísloviny, enzymy a organické kyseliny. Flavonové glykosidy zvyšují diurézu. Používá se při ateroskleróze, vysokém tlaku a při bolestech hlavy. Má účinek spazmolytický, je využitelná jako fytoantibiotikum. Má též neuropsychický účinek.

Jírovec maďal  - obsahuje saponiny a flavonoidy. Ovlivňuje lymfatický a krevní oběh, působí antisepticky a spazmolyticky. Zvyšuje prokrvení kapilární v očních cévách, zlepšuje degenerativní onemocnění. Má též antisklerotický účinek.

Pampeliška lékařská  - obsahuje fructosan inulin, hořčiny, vitamín C, B2. Listy obsahují též neglykosidické hořčiny, působí jako stomachicum, též spazmolyticky na žlučové cesty. Uvolňuje Oddiho svěrač, příznivě působí na střeva, slinivku, játra a  žlučník.  Pomáhají při léčbě močových kamenů, při infektech močových cest, působí diureticky. Kořen i lodyha se doporučuje u cukrovky, zlepšuje celkově metabolizmus. Příznivě působí také při dně a revmatizmu. Profylakticky působí na lymfatický systém.

Chrpa polní  -  obsahuje antokyanové glykosidy (např. cianin), hořčiny, saponiny a minerální látky. Hlavně se používá při nechutenství, jako cholagogum. Působí močopudně a spazmolyticky. Má antiseptické a metabolické vlastnosti.

 



Doporučení:
Raději preventivně užívat potravní doplněk, starat se o pohybovou aktivitu, stravování, redukci váhy, než se dopracovat k některé z těchto nemocí:
chronické žilní nedostatečnosti, křečovým žilám, žilním zánětům či bércovým vředům.

A ještě doplňující vynucená poznámka.

Dostávám do poradny stovky dotazů, jak si tazatelé mohou ovlivnit svůj zdravotní stav pomocí přírodní léčby, anebo vyhledávají naše články, avšak zde mohou dostat jen obecnou informaci.

Čtenář si tedy musí sám hledat cestu, jak si má pomoci, a buď přejde na e-shop www.symbinatur.com a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.

 

http://www.symbivita.cz/lekarske_poradny.php

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    ROYAL PLUS

    Tento speciálně vyvinutý doplněk výživy indikovaný hlavně při stavech z překyselení dodává Vašemu tělu minerální látky a stopov

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 Best

    je složen z generátoru pulzů + z mini a maxi aplikátorů Malý polštářový aplikátor (A1C)+ dlouhý polštářový aplikátor (A4C)

    Zjistit více

    BOUNTY STAR

    Formule BOUNTY je určena ženám pro zlepšení pohody v premenstruačním období a v klimaktériu. Je pečlivě připravena z bylin, jejichž

    Zjistit více

    SHOCK STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    HYALURONIC ESSENCE

    Nesporně moderní a důležitá esence nejenom pro preventivní a běžné použití. Moderní formule molekul kyseliny hyaluronové okam

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024