SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zkažené zažívání po oslavách

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Do poradny přicházejí dotazy týkající se zkaženého žaludku, žlučníkových záchvatů a dalších rozmanitých zažívacích problémů, právě po přehnaných  oslavách  s nevhodnou kombinací jídel a alkoholu.

 

Pálení žáhy

Nestřídmost v jídle způsobuje pálení žáhy, což je obvyklým následkem. Na pohotovosti Vám takový příznak označí slovem pyróza, je způsobena zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, který je kyselinami nepříjemně a bolestivě drážděn. Spouštěčem pálení žáhy bývá často alkohol, zejména bílé víno, káva nebo tučná jídla. Pyrózu vyvolávají také sladká pečená jídla s vysokým obsahem tuku, např. cukroví, buchty a koláče. Prevencí je omezení jídel, která pálení žáhy vyvolávají, stejně jako většího množství čokolády, citrusů a také kouření cigaret.

Napijte se vlažné vody a položte se tak, aby horní část vašeho těla byla výše než dolní. Pak snězte jedno oloupané (nejlépe červené) jablko a bude po problému.

Průjem při zkaženém zažívání

Ačkoliv je průjem dosti nepříjemná záležitost, jedná se o velmi užitečný obranný mechanismus našeho těla. Umožňuje totiž rychle vyloučit toxické látky z těla ven, aby už dále nemohly škodit. Pokud netrvá déle než dva dny, stačí nasadit dietu a nechat organismus, ať se s průjmem vypořádá sám, nebo ho podpořit živočišným uhlím. Hrozí však riziko dehydratace, obzvlášť u starších lidí a malých dětí, proto je třeba neustále myslet na dostatečný příjem tekutin.

Nejlepší dietou proti průjmu jsou den až dva staré rohlíky nebo chléb, dietní suchary, ne příliš mastné vývary, banány nebo směs mrkve s rýží. Tekutiny doplní neslazený čaj nebo minerálky.

Zácpa

Opačný problém představuje zácpa, kterou nás naše tělo může v důsledku přejídání a nedostatku pohybu také potrápit. „Jedná se obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázeno nepříjemnými pocity. O zácpě mluvíme tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři za týden, třebaže by měla být každý den, nejlépe každé ráno. Ke vzniku zácpy přispívá stres, nedostatek pohybu a špatná strava a životospráva.

Jako přírodní projímadlo poslouží kompotované švestky, vývar ze lněného semínka, malá sklenice slané vlažné vody nalačno nebo sušená syrovátka rozmíchaná v teplé vodě.

Nadýmání

Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho - to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střev může dostat dvěma způsoby - při polykání potravy nebo kvašením a dalšími chemickými reakcemi v trávicím traktu. Snad nikomu nedělá dobře představa, že právě tohle se děje v jeho útrobách. Plyn se částečně absorbuje, někdy však odchází z těla ven. Následky jsou nepříjemné a společensky trapné. „Nadměrná plynatost neboli meteorismus bývá vyvolán konzumací potravin, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Do této skupiny patří například fazole, čočka, cibule, kapusta, banány, ale i jablka. Příčinou však může být také alergie na některý druh potravin či narušená střevní mikroflóra.

Při nadýmání pomůže fenyklový čaj, teplá koupel a masáž břicha k podpoře střevní peristaltiky. Probiotika k ozdravení střevní mikroflóry obsahují přírodní jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo kyška.

Žaludeční nevolnost

Konzumace nadměrného množství potravin, příliš kořeněných jídel nebo alkoholu často vede k žaludeční nevolnosti a pocitům na zvracení. Jedinou možností, jak nevolnosti předcházet, je střídmost v jídle i pití alkoholických nápojů.

Trávení usnadní zázvorový čaj. Stačí svařit nakrájený zázvorový kořen s hřebíčkem, skořicí a případně novým kořením a dostaneme štiplavý čaj, který výborně chutná oslazený medem. Preventivně si před každým jídlem můžeme dávat na špičku nože zázvorové směsi z jemně nastrouhaného zázvoru, soli a citrónové šťávy, kterou uchováváme ve skleničce v lednici.

 

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    TAURINE 600

    TAURINE 600 obsahuje neesenciální kyselinu taurin, která se účastní metabolických procesů v mozku, kde ovlivňuje uvolňování neurotrans

    Zjistit více

    IMMUNITY STAR

    Zvyšování imunity má v dnešní době mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hl

    Zjistit více

    POTASSIUM STAR

    Draslík je jedním z nejrozšířenějších prvků. Najdeme jej na povrchu zemské kůry, hojně je zastoupen v mořské vodě a je přirozenou

    Zjistit více

    NEMATODLE STAR

    Doplněk stravy Chutný sirup obsahující složky podporují činnost trávicího traktu, močových cest a obranyschopnost organismu. Tent

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024