SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zinek - malé kolečko v imunitním systému


 



Tvorba hormonů, zdravý imunitní systém, prospívající tkáně v těle potřebují pro svou normální funkci zinek. Podobně jako hořčík je to prvek, který je důležitý u mnoha životních procesů v těle se odehrávajících. Některé statistické údaje napovídají, že asi 25 % populace trpí nedostatkem tohoto prvku.

Chtěl bych se zamyslet nad tím, jak je možno docílit stavu, kdy by naše tělo mělo stále optimální hladinu zinku. To proto, že se zinek podílí na mnoha procesech od regulace imunitního systému až po aktivní podporu produkce hormonů. Jedná se o základní lidské procesy, které musí být podporovány, pokud chcete dosáhnout optimálního zdraví.

Jak působí zinek na imunitu
Moduluje imunitní systém. Rád používám tento termín a také hledám možnosti jak modulace dosáhnout. Úkolem imunitního systému je, aby dokázal naše tělo uchránit od útoků různých mikroorganizmů, virů, bakterií.

Tento proces se mu daří realizovat, pokud jsou v rovnováze dvě „větve“ imunitního systému, tedy větev Th-1 (buněčná imunita) a Th-2 (imunita získaná). To je důležité pro koordinaci imunitního systému v případech nerovnováhy, jako je autoimunita a rakovina.

Pokud tuto rovnováhu nemáte, pak asi zápasíte s různými nemocemi. A když je vaše tělo napadeno bakterií, imunitní systém svou roli nezvládá. Tehdy zasáhne váš lékař např. antibiotikem, a to řeší váš problém za imunitu. Sice se vám uleví, ale doba trvání tzv. zdraví je obvykle krátká, protože se ukáže, že ona nerovnováha trvá - a při kontaktu s jiným „vetřelcem“ se proces zopakuje. Vědci v několika studiích demonstrovali fakt, že výskyt mnoha chronických, neurologických, autoimunitních onemocnění, alergií, rakoviny přímo souvisí s převahou funkce Th2 složky imunity.

Proto rád hledám možnosti, jak je možno pomoci k vyrovnání Th1 a Th2, a tím zajistit, aby se imunitní systém dokázal s bacilem vypořádat sám, bez použití antibiotik. A zinek je v systému jedním kolečkem, které se podílí na uvedené rovnováze, a tím pomáhá, aby se velké kolo imunity otáčelo správně.

Zinek také pomáhá cytokinu s názvem interferon alfa, který je zodpovědný za inhibici replikace virů v těle. Tedy brání procesu množení virů.

Zánět nástrojem imunity
Nástrojem imunity je zánět. Jím se tělo snaží konflikt řešit tak, aby se jeho pomocí člověk uzdravil.

Myslím si, že podstata zánětu často není správně chápána. Když se zánět projeví, pomýšlí se na prvním místě na lék proti zánětu s cílem se ho co nejdřív zbavit. To se díky proklamovaným lékům zdaří a zánět je zastaven. Jenže háček je v tom, že když je zánět potlačen, imunita ztrácí účinný obranný nástroj. Podkladem je mimo jiné právě ona nerovnováha. A tak je jen otázkou času, kdy se zánět projeví znovu, a může se objevit v úplně jiné části těla. Ve skutečnosti jde však stále o tutéž nemoc. A to nepochopení projevu zánětu a opakované potlačování zánětů vede k chronicitě, která je pak velmi těžko léčitelná.

Tím se znovu dostáváme k zinku, jenž pomáhá vyrovnat a koordinovat imunitní systém a jeho nástroj = zánět.

Efektivní práce zinku
Zinku dávám k dobru skutečnost, že
- hraje podstatnou roli při výrobě jednoho z antioxidantů - superoxiddismutázy (SOD); ta je totiž jedním z nejsilnějších antioxidantů, chránících buňky a tkáně před následky působení volných radikálů, bojuje proti oxidativnímu stresu. SOD však také chrání geny před poškozením, pomáhá detoxikaci těla a dále pomáhá imunitnímu systému tím, že chrání proti virové infekci.

Zinek a rakovina
Pokud je optimální rovnováha imunity, pak přirozeným důsledkem tohoto stavu je, že je také imunitní koordinace v procesu boje s rakovinnými buňkami. Zinek zasahuje do regulace exprese genu p53. Tento gen hraje totiž důležitou roli při sledování buněčného dělení, a to je podstatné pro prevenci rakovinného bujení. Již zmíněný oxidativní stres, zvláště pokud je chronický, může způsobit poškození genu p53. Na poškození tohoto genu však působí i nadměrné množství mědi a jiných těžkých kovů: olova, hliníku, kadmia, rtuti ad.

Co podporuje úbytek zinku?
Leaky Gut - zvýšená propustnost střeva
Stěna střevní vykonává důležitou funkci bariéry mezi vnitřním prostředím v těle a vnějším světem. Můžeme si udělat představu o síti velmi malých otvorů, umožňujících pouze některým, dostatečně malým látkám, aby oky sítě prošly, ale větším, nežádoucím částicím v průchodu zabrání. Není proto žádoucí, aby se oka sítě zvětšovala, a tím se zvyšovala i střevní propustnost pro látky, které nejsou dostatečně zpracovány a přizpůsobeny pro využití v těle. V takové formě nesmí látky do krve a následně do tkání přicházet.
Je-li funkce střevní bariéry porušena a oka sítě jsou větší, než mají být, začnou do těla pronikat bakterie, viry, nestrávené částice potravin a toxické odpadní látky. Dostanou se do krevního oběhu a jím pak do kteréhokoli systému a orgánu v těle.
Zinek je z tohoto pohledu důležitý pro hojení a „utěsnění“ střeva.

Příčiny?
Mezi nejvíce diskutované příčiny zvýšené propustnosti střeva patří
- chronický stres, některé léky, chemoterapie, záření, konzumace alkoholu a bakteriální nerovnováha střevních mikroorganizmů, tzv. střevní dysbióza. Dále konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaného cukru může vést k
- přemnožení kvasinek, jež jsou hlavními aktéry při „proděravění“ střeva.

Pokud žijete hektickým způsobem, nemáte dobrou produkci žaludeční kyseliny; je tedy pravděpodobné, že budete trpět nedostatkem mnohých živin a také zinku.

Expozice toxinů
Pesticidy a těžké kovy v životním prostředí mohou ovlivňovat absorpci zinku a zvýšit stres v těle. Podobně snižuje absorpci zinku prvek měď. Vysoká hladina mědi může pocházet z pitné vody z měděných trubek. Kromě toho potraviny, jako jsou zrna, ořechy a semena, obsahují hodně mědi.

Měď a zinek pracují v regulaci některých funkcí v těle proti sobě. Takže zvýšený příjem mědi a snížený příjem zinku je pro tělní funkce nevýhodný.

Potraviny bohaté na zinek
Jsou to ústřice, kešu, semena vodního melounu, dýňová semena, mandle, špenát, chřest, celozrnné obiloviny, kvasnice, luštěniny, kořenová zelenina, kakao, maso, lososí maso, vejce, mléčné výrobky a játra, přičemž ze živočišných zdrojů je zinek v našem těle lépe využitelný.

Doplňky
Někdy se také doporučuje užívat zinek ve formě potravního doplňku.

Např. ZINC STAR; C-M-Z- 3 STAR

Chci však upozornit, že není třeba podávat jeho vysoké dávky, navíc - zinkem je možno se i předávkovat.

Denní dávka
Názory na denní dávku se různí, někteří doporučují pro dospělé dávku 8-10-15 mg za den. V rámci prevence toto dávkování stačí. Někdy tuto dávku podávám jen ob den. V indikovaných případech lékaři podávají dávku 20-40 mg za den.

Zinek je stopový prvek, tělo ho potřebuje malé množství, ale přesto sehrává nepostradatelnou roli pro normální fungování těla. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, pomyslete také na zinek.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha
 

Doporučujeme

    ANTI-SWELL STAR

    Tento sirup obsahuje složky, které podporují dobré trávení, dýchání, duševní a fyzickou pohodu a udržení imunity. Patří mezi n

    Zjistit více

    GINGER STAR

    Zázvor podporuje trávení, příznivě působí proti nevolnosti, zvláště v období časného těhotenství a při cestování, odstraňuje p

    Zjistit více

    CRANBERRY STAR

    Původní Američané považovali CRANBERRRY nejen za důležitou složku potravy, ale i za prostředek s blahodárnými účinky. Cranberry jsou

    Zjistit více

    OMEGA EXTRA STAR

    Doplněk stravy Pamatujete si, proč Vám babička dávala rybí olej? :-) OMEGA EXTRA STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová

    Zjistit více

    SHOCK STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024