SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Vitamin D a minerály pro tělo






O vitaminu D se hodně diskutuje, objevují se studie, které zjišťují jeho potřebu, stanovují optimální hodnoty v krvi v souvislosti s ročními obdobími.

Nedostatek vitaminu D se projeví špatným vývojem kostí u dětí a nadměrnou ztrátou kostní tkáně u seniorů, ale je důležitý také pro mozek, srdce,svaly a imunitní systém, a při jeho nedostatku hrozí zdravotní komplikace spojené s těmito orgány. A podobně lze mluvit o vápníku, hořčíku, zinku, mědi, manganu, bóru.

Hlavním zdrojem pro vitamin D je slunce, jenže současný životní styl v civilizačním shonu mnoha lidem neumožňuje přirozené získávání vitaminu D přes pokožku a zdroj z potravy je také často zanedbáván. V zimních měsících jeho hladina v organizmu klesá, je proto vhodné snažit se ho doplňovat naší stravou. Pozornost se často soustředí na potravní doplňky minerálních látek a vitaminu D, a tím na prevenci osteoporózy k zajištění dostatečné výživy chrupavek, kůže, svalů srdce, mozku…

Možností pro nákup potravních doplňků je celá řada, firmy se předhánějí v reklamě. Většinou jde o známé vitaminy, stopové prvky, byliny s účinkem na imunitu a je důležité, jak je sestaven recept.

Potravní doplněk, jak z označení vyplývá, není lék, tedy neslouží k léčení, nýbrž k prevenci. Také nenahrazuje vyváženou stravu. Přesto uživatel od takového prostředku očekává účinnost.

Výrobce musí dodržovat zákonem stanovená pravidla, do výrobku smí dát jen povolenou preventivní dávku účinné látky. Umění sestavit recept tedy spočívá v tom, jak dokáže kombinovat jednotlivé ingredience do celkového účinku. Musí dále splňovat přísná kriteria, vyhovět pravidlům hygieny, normám, které stanoví zákon. Obsažené látky mají být skutečně přírodní, mají držet své vlastnosti, neobsahovat syntetické konzervanty, musí být ověřeny, testovány, nemají mít vedlejší účinky, a přitom všem smí letáček o výrobku obsahovat pouze informace dle platných nařízení EU a poskytovat jen schválená zdravotní tvrzení.


Výrobek, aby pomohl snížit riziko vzniku deficitu minerálních látek i vitaminu D. Kromě vápníku, hořčíku, zinku a vitaminu D dodá do těla i stopové prvky: mangan, měď a bór, které posilují i mezibuněčnou hmotu chrupavek, podporují využití vitaminu C a vstřebávání železa. U mladých jedinců, kde problém souvisí s rychlým růstem, je třeba zajistit klid, fixaci končetiny, vynechání zátěže.

Osgood Schlatterova choroba




Je to jedna z mnoha aseptických nekróz postihujících kosti a vede k jejich změknutí v určitém ložisku, někdy je bolestivá. Jsou-li postižené části mechanicky zatěžované, dojde k deformaci skeletu. Jako nejznámější z nich postihuje Osgood Schlatterova choroba drsnatinu kosti holenní pod kolenem. Je to aseptická osteonekróza tuberositas tibiae.
Na přetížení navazuje zánět místa, kde se šlacha pately upíná na holenní kost (oblast růstu). Postiženi jsou především chlapci ve věku mezi 10.-16. rokem, ale vyskytnout se může i u dívek, které hodně sportují. Tento problém se léčí samovolně a prognóza je dobrá, ale může trvat i několik let, než se vyléčí úplně.

Mezi známé nemoci stáří patří artróza nebo osteoartróza.




Při každém kroku, který uděláme, jsou zatěžovány kyčelní, kolenní klouby a také kotníky - to jsou nejčastější klouby, které tato nemoc postihuje. Nesou největší váhu těla. S nadměrnou váhou tedy logicky tyto nemoci souvisejí. Klouby na rukou a zápěstí jsou artrózou postiženy méně.

Proces artrózy odpovídá opotřebování kloubu, jeho přetěžování, kdy vzniká degenerativní proces. Osteoartrózu může způsobit také úraz, opotřebování kloubu vlivem špatné obuvi a mnoho dalších mechanických faktorů. Artróza je starší než lidstvo samo.

AntiAging




Časopis American Journal of Clinical Nutrition informoval o tom, že vitamin D může pomoci oddálit stárnutí a chránit před některými nemocemi spojenými s věkem.

V létě si tělo samo vytváří téměř všechen potřebný vitamin D díky slunečnímu záření, zatímco v zimě jej získává především konzumací ryb a rybího tuku.

Zde jsem uvedl jen malou ukázku a připomenutí důležitosti prevence.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    Reishi red - 300 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = b

    Zjistit více

    B-COMPLEX STAR

    Vitaminy se podílí na rozvoji všech tělesných struktur organismu a jsou nezbytné pro jeho metabolické procesy. Pomáhají udržet tělo sil

    Zjistit více

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách pro do

    Zjistit více

    PERILLYL STAR

    Perilla frutescens je čínská léčivá bylina, jejíž výtažek se v tamní tradiční medicíně používal odedávna proti přecitlivělosti

    Zjistit více

    Organický hořčík a draslík

    Nutraceutikum - funkční doplněk HOŘČÍK pro uvolnění DRASLÍK pro energii Už vám pomohl samotný hořčík s vitamínem B6? Mož

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024