SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Vztah mezi tuky a tvorbou estrogenů






Tento titulek má za cíl upozornit na jeden z příčinných faktorů, který se dotýká nemocí u žen, souvisejících s hormonální nerovnováhou, tak často diskutovanou na různých serverech.

Nyní pomineme psychický stres, který za hormonální nerovnováhou často přímo stojí. Zde půjde o vztah mezi tuky a tvorbou estrogenů.

Množství tuků, které ženy přijímají v potravě, ovlivňuje hladinu estrogenů. Tučná strava hladinu estrogenu zvyšuje. Mnoho lidí se domnívá, že jediným místem, kde se tvoří estrogen jsou vaječníky, ale estrogen produkuje také tuková tkáň. Z tuku a cholesterolu, kterému se říká "špatný tuk", se částečně odvozuje ženský hormon estrogen.

Pokud ženy nemají dostatečnou hladinu uvedeného cholesterolu LDL, nemohou normálně menstruovat. Je to důležitý moment v chybné osvětě, kde se LDL uvádí jako strašák pro mnohé nemoci, kardiovaskulární systém atd.

A mnoho žen se snaží pomocí cvičení a nerozvážné výživy co možná nejvíce snížit množství tuků v těle a hladinu cholesterolu LDL v krvi, čímž naruší svůj menstruační cyklus, a proto jsou dočasně neplodné a v pozdějších letech jsou náchylné ke křehkým kostem a osteoporóze. Moderní doba to však ještě více komplikuje tím, že mladá žena, u které se objeví nepravidelná menstruace, začne užívat hormonální antikoncepci a zajistí si tak uměle pravidelný chod menstruace. Ovšem netuší, že si tím jen maskuje podstatu svého problému, a ten se po vysazení hormonální antikoncepce s tím větší razancí projeví.

Tělo tedy potřebuje určité procento tělesného tuku k navození normální tvorby hormonů a ty jsou nutné k pravidelnému menstruačnímu cyklu. Estrogen se tvoří z prekurzoru cholesterolu LDL. Mladé ženy s velmi nízkou hladinou cholesterolu LDL se dostávají do nebezpečné situace.

Z neznámých důvodů jsou bez ohledu na příjem tuku k nepravidelnému menstruačnímu cyklu zvláště náchylné vegetariánky, jak tvrdí doktor Laurence M. Demer z Lékařského centra Miltona

S. Hersheyho v Pensylvánii. A podobně jsou na tom dívky, které trpí dnes více a více komplikovanou a maskovanou mentální anorexií.

Dobrým řešením jsou tuky s jednou dvojnou vazbou, obsažené například v olivovém oleji.

Snížení spotřeby tuku pravděpodobně potírá rakovinu prsu a snad i jiné druhy rakoviny závislé na hormonech, protože výživa jim tak poskytuje méně estrogenu. Několik studií ukazuje, že u žen před přechodem i po přechodu, které významně sníží spotřebu tuku řekněme o polovinu, výrazně poklesne hladina estrogenu v krvi.

Filozofie celostního přístupu je jasná, na dvou příkladech jsme si nyní ukázali, že ve stravování je třeba zachovávat rovnováhu a že extrémy, jak nedostatek, tak i přebytek, tělu škodí. Ukázali jsme si to na příkladu tuků a estrogenu.

U mladých dívek vadí nedostatek, přílišné hubnoucí diety, přehnané cvičení a u starších opačně - přebytek tuků a nedostatečná pohybová aktivita.

Stále tak platí pravidlo zlatého středu.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    ANTI-PARASITE

    Produkt ANTI-PARAZITE je jedinečnou směsí přírodních složek: Česnek pomáhá zvýšit antioxidační kapacitu organismu a odolnost vůči

    Zjistit více

    ACAI EXTRA STAR

    Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domácí v Jižní Americe a na Antilách. Z dužniny plodů se

    Zjistit více

    Melatonin B12

    Melatonin pro snadnější usínání, s vitaminem B12 pro podporu psychiky. Bez laktózy a lepku, vhodné pro vegany. - urychluje usínání

    Zjistit více

    Organický hořčík a draslík

    Nutraceutikum - funkční doplněk HOŘČÍK pro uvolnění DRASLÍK pro energii Už vám pomohl samotný hořčík s vitamínem B6? Mož

    Zjistit více

    ALFALFA

    Doplněk stravy Tolice vojtěška pomáhá udržovat zdraví srdce, zlepšuje metabolismus a má příznivý vliv i na kvalitu vlasů a nehtů.

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024