SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

VEGAN OMEGA 3·6·7·9 250 ml






potravní doplněk

směs nenasycených mastných kyselin v optimálním poměru z vybraných rostlinných olejů na významnou podporu činnosti kardiovaskulárního a nervového systému a úpravu metabolizmu cholesterolu
- vývoj a prevence stárnutí mozku a celé nervové soustavy
- fungovaní imunitního systému
- tvorbu hormonů
- zdraví očí a pokožky
- zdravý stav cév a srdce
- syntézu buněčných membrán
- regulaci zánětu v organizmu




Proč doplňovat nenasycené mastné kyseliny?
Mastné kyseliny jsou základními stavebními jednotkami tuků, podobně jako jsou aminokyseliny základními jednotkami bílkovin. Jsou bohatým zdrojem energie, proto se při nadměrném příjmu mohou podílet na vzniku obezity. Jsou však nezbytné pro zdraví každého člověka, pokud se přijímají v přiměřeném množství, s důrazem na zastoupení tzv. nenasycených mastných kyselin (NMK).

Tyto mastné kyseliny jsou označovány také pojmem „zdravé tuky" díky mnohým benefitům, jež organismu člověka přinášejí. Ve své struktuře mají jednu a více dvojných vazeb a podle toho, na kterém uhlíku se dvojitá vazba nachází, hovoříme o n-3, 6, 7, 9 mastných kyselinách. Častěji se setkáváme s označením omega - 3, 6, 7, 9 MK. Při běžné pokojové teplotě jsou omega MK zpravidla tekuté (oleje), zatímco nasycené MK mají většinou tuhou konzistenci.

Proč je potřebujeme?
Pro takové složky potravy, které si organismus neumí syntetizovat, ale jsou pro jeho zdravé fungování nezbytné, existuje pojem esenciální. Ty je nutno dodávat tělu zvenčí. Takovými jsou např. omega 3 MK kyselina alfa-linolenová (ALA) a omega 6 linolová kyselina. Z nich si už naše tělo umí připravit další důležité látky, potřebné pro:
- vývoj a prevenci stárnutí mozku a celé nervové soustavy
- fungování imunitního systému
- tvorbu hormonů
- zdraví očí a pokožky
- zdravý stav cév a srdce
- syntézu buněčných membrán
- regulaci zánětu v organismu

Pro dosažení pozitivních účinků nenasycených MK v organismu je důležité nejen jejich množství, ale i poměr omega 3: omega 6, který by neměl být vyšší než 1: 4. I když je známo, že vysoký podíl omega 3 MK obsahuje rybí olej, z hlediska potencionálního toxikologického rizika se pozornost odborníků zaměřuje na rostlinné zdroje, kterými jsou zejména olejnatá semena a ořechy.

Doplněk stravy VEGAN OMEGA 3-6-7-9 VIANUTRA nabízí kombinaci tří na omega MK bohatých olejů: sezamového, lněného a makadamového oleje, obohacenou antioxidačním komplexem alfa-tokoferolů.

SEZAMOVÝ OLEJ
Sezamový olej se získává lisováním sezamových semen a obsahuje vícenenasycené MK, zejména omega 3 a omega 6, vitamin E, některé aminokyseliny a z minerálních látek zejména draslík, vápník, sodík a železo.

Díky tomuto obsahu má řadu výhod:
- pro pohybový systém, v prevenci osteoporózy (řídnutí kostní hmoty), pomáhá i rychlému hojení kostí po zlomeninách, po chirurgických zákrocích.
- Je známo, že nenasycené MK ochraňují kardiovaskulární systém zejména tím, že snižují LDL cholesterol, který je rizikovým faktorem aterosklerózy.
- Aminokyselina tyrosin, kterou sezamový olej obsahuje, pomáhá tvorbě serotoninu, a tím se podílí na snížení pocitů úzkosti a deprese.
- Sloučeniny sezamol a sesamin působí inhibičně na růst nádorových buněk.
- Působení antioxidantů v sezamovém oleji je účinné při potlačování projevů psoriázy a ekzému a potlačuje i vznik pigmentových skvrn.
- Prostřednictvím obsažených látek zlepšuje sezamový olej stav vlasové pokožky, a tím i kvalitu vlasů.
- Antibakteriální působení se uplatňuje i při péči o ústní dutinu a kvalitu zubů.

LNĚNÝ OLEJ
Lněný olej se získává ze sušených zralých semen lnu. Je nejbohatším přírodním zdrojem omega 3 MK, zejména kyseliny alfa-linolenové, ale obsahuje také omega 6, 7 a 9 MK, minerály, lignany (polyfenoly, které chrání buňky před volnými radikály) a vlákninu.

Výhody lněného oleje:
- Zlepšuje stav srdce; tím, že pomáhá normalizovat srdeční rytmus, předchází vzniku krevních sraženin a upravuje krevní tlak.
- Blokuje účinky estrogenu u hormonálně podmíněných nádorů (prs, děloha, vaječníky, prostata), čímž potlačuje růst nádorových buněk.
- Zlepšuje projevy atopického ekzému.
- Je přírodním laxativem, zlepšuje zácpu, podporuje detoxikaci.
- Zmírňuje bolest při artritidě (potlačuje zánět kloubů).
- Působí preventivně před poškozením výstelky dýchacích cest volnými radikály, zmírňuje záchvaty astmatu.
- Posiluje výživu vlasových folikulů.

MAKADAMOVÝ OLEJ
Makadamový olej se lisuje za studena ze zralých makadamových ořechů, plodů stromu makadamia trojlistá. U nás jsou méně známy, ve více zemích jsou však vysoce ceněny pro příjemnou chuť, ale zejména pro širokospektrální účinky, zaměřené zejména na zdraví a krásu pokožky a vlasů. Olej obsahuje omega MK, vitaminy A, B, E, minerální látky, ze stopových prvků zejména zinek a selen a dále přírodní fenoly.

Výhody makadamového oleje:
- Zlepšuje stav pokožky, zejména zpomaluje její stárnutí.
- Podporuje regeneraci poškozených buněk ekzematózní pleti.
- Díky přírodním fenolům pomáhá procesům detoxikace.
- Posiluje imunitu.
- Doplňuje hladinu antioxidantů v organismu.

Komplex omega 3, 6, 7, 9 mastných kyselin ze sezamového, lněného a makadamového oleje je v potravním doplňku VIANUTRA doplněn vitaminem E (směs tokoferolů). Tento nejsilnější antioxidant z řady vitaminů slouží k ochraně dvojitých (nenasycených) vazeb před oxidací.


MUDr. Melita Hromadová, CSc.
Překlad pro SYMBIVITU: PhDr. P. Šáchová
Konzultace je možná přes naši poradnu



Doporučujeme

    CAYENNE STAR

    Hlavní účinnou složkou v produktu CAYENNE STAR je kapsaicin. Tato látka se řadí mezi látky stimulující výdej tělesného tepla – ovli

    Zjistit více

    kniha Celostní medicína

    Krátké zastavení v ordinaci celostní medicíny, která vypovídá o problemtice dnešní doby, o celostním pohledu na nemoc, na léčení a na sp

    Zjistit více

    TRAMOSTIC STAR

    Serenoa repens – Saw Palmeto je nízká plazivá palma, která má domov v jižních státech Severní Ameriky - v lesích Floridy. Američtí i

    Zjistit více

    COLOSTRUM STAR

    Kolostrum stojí pro svůj obsah přírodních látek podporující imunitní systém v popředí zájmu odborníků. Jeho složky pomáhají rege

    Zjistit více

    ANATOMAX

    Methylsulfonylmethan (MSM) je přirozená sloučenina síry, která je důležitá v lidském metabolismu. Spolu s vitaminem C tvoří důležitý

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024