SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Únava je základem pro nemoc

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Buněčné dýchání

Když je uvnitř buněk nedostatečné okysličování, pak ani látková výměna neprobíhá kvalitně, takže je vnitřní prostředí zamořeno odpadními zplodinami, mezibuněčný prostor je sevřen, překyselen a všechny reakce jsou v něm zpomaleny. Dnes také víme, že je v takových stavech ztížena propustnost buněčných membrán, a to v důsledku nesprávného poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Buňky jsou unavené, a vlastně celý člověk je unavený. Tento stav se stává základem pro nemoc. A protože tento proces probíhá pomalu a plíživě, zjistíme tu zhoubnost, až je pozdě, je již diagnostikována chronická nemoc.

 

Člověk to v dnešní době nemá jednoduché. Žijeme v moderní době, která disponuje vyspělou technikou, díky níž na jedné straně žijeme rychlým tempem, v pohodlí, v teple, ale na druhé straně se vzdalujeme od přírody, naše tělo je vystavováno šíleným stresům. Působí na nás různé zátěže, znečištěné prostředí, starosti v práci, starosti se splácením půjček na dům, na auto, někdy i na dovolenou…, a v tom rychlém tempu si přestáváme všímat jeden druhého.  

Velmi často je náš organismus unaven, vyčerpán. Není divu, když jeho vnitřní prostředí je nezdravé. Ztrácí sílu.

 

Jednou z možností, jak můžeme organismu pomoci, je správná strava. Fast food od McDonald´s by to neměl být. Jídlo smažené, uzené, konzervované, uměle přibarvené a ochucené. To je jídlo bez energie, buňkám neprospěje. Každé jídlo má svou energii. Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě ji ztrácí.

Buňky těla volají po kyslíku, po živinách, po zdravé šťávě, po přírodě.

Velmi složitá situace nastává tehdy, pokud je dotyčný kuřákem nebo žije v zakouřeném prostředí, někdy je to podobné, jako by žil v komíně.

Co tedy volajícím buňkám nabídneme?

 

Vezměme si vzor z přírody

Zrnko pšenice vložme do misky, kde bude vata napuštěná vodou.

Misku dejme k oknu. Po několika dnech zrno praskne, začne klíčit.  Pomocí světla, slunce a vody roste ze semínka rostlina. Příroda vměstnala do malého zrna všechno důležité, co rostlina potřebuje k růstu: minerály, stopové prvky, vitaminy, enzymy. To je to pravé, co unavené tělo potřebuje: čerstvé, mladé, barevné, šťavnaté, rostoucí - klíčky. V nich je energie, nesou život… Často je doporučuji unaveným lidem - moderním lidem, kteří nemají čas pěstovat za oknem klíčky. Vezmou si všechno v jedné dávce připraveného potravního doplňku.

Ale to není všechno: Doplníme sice do těla vitaminy, stopové prvky, ale dostanou se vůbec do buňky? Řekněme si o tom více.

 

Buňka

Představme si obecně buňku jako jednu jednotku celého systému v těle. Představme si ji jako oplocený prostor. Uvnitř něho stojí tovární budova, ke které patří různé komunikace, zásobárny, garáž, čistička odpadů a samostatná elektrárna. Továrna má své ředitelství, ústřednu a vstupní bránu s vrátnicí a panem vrátným.

Do továrny přijíždějí plná nákladní auta s materiálem pro provoz továrny a ven z ní odjíždějí auta s hotovými výrobky (energií), ale také s odpadem (lidskými jedy).

Buňka má jádro a různé organely, mitochondrie, kde se vyrábí energie. Buňka je ohraničena membránou, kterou procházejí díky speciálnímu vstupnímu a výstupnímu systému důležité látky (minerály, stopové prvky), a to vše je řízeno nervovým a hormonálním systémem za pomoci enzymů.

Aby mohla buňka dobře pracovat, musí mít dost energie, ta se vyrábí v mitochondriích, což je obdoba elektrárny. Zde probíhají tisíce chemických reakcí. Jimi je získávána energie, ta se uvolňuje z živin. Tuto činnost řídí enzymy, např. ubichinon, jejž budeme znát pod pojmem koenzym Q 10. Ubichinonů je několik druhů, ale nás pro tuto chvíli zajímá, že díky ubichinonu se v mitochondrii může uvolnit energie. Koenzym Q 10 je důležitým prvkem pro výrobu energie. Unavený organismus potřebuje mnoho koenzymu Q 10.

Nákladní auto přiváží do továrny živiny, musí projet vrátnicí. A zde záleží na tom, zda je pan vrátný pustí dovnitř. Funkci p. vrátného opět zastává koenzym Q 10. Když v těle chybí, je velmi problematické, aby se živiny dostaly do buňky. Takže nestačí, aby bylo v těle dost vitaminů a stopových prvků, ale musí být přítomen koenzym Q 10, který zajistí, aby se živiny dostaly do buňky, kde se z nich vyrobí energie…

Můžeme si říci, že je to jednoduché. Stačí, když si koupím koenzym Q 10 a budu mít stále energii. Není tomu tak. Je to stále velmi složité. Hlavní funkcí koenzymu Q 10 je jeho vynikající schopnost vychytávat volné radikály. Takže člověk, který má své tělo hodně znečištěno, který např. kouří, hodně jezdí autem a vdechuje výfukové plyny, svůj koenzym Q 10 přednostně spálí na likvidaci volných radikálů, a pak mu chybí a má ho vlastně nedostatek. Jestliže tedy chceme správně využít koenzym Q 10 pro funkci buněk, musíme tuto funkci chránit současným dodáváním velkého množství antioxidantů, jako jsou vitaminy C, A, E a stopové prvky selen, zinek…, a to vše v přírodní formě (pokud možno).

 

Pro buněčné membrány

Poslední práce také ukazují na důležitost skladby buněčných membrán.

Každá buňka je chráněna buněčnou (cytoplazmatickou) membránou, která je tvořena dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny). Pokud buněčná membrána nemá správný poměr (3:1 a nižší) esenciálních omega-6 ku omega-3, pak je narušena správná funkce buňky.

Poměr omega-6: omega-3 (3:1 a vyšší) má za následek:

a) zhoršenou propustnost buněčné membrány, nižší vstřebatelnost živin (kyslík, glukóza, vitaminy, minerály atd.)
b) nedostatečnou látkovou výměnu, detoxikaci
c) prozánětlivé prostředí v buňkách
d) oslabení imunity


Platí ale zásada:

Žádný prostředek, ať je přírodní nebo syntetický, nemůže problém vyřešit za člověka samotného. Jedině on sám je zodpovědný za svou únavu. Jedině on sám musí unavený organismus vyléčit. Všichni víme, jak.

 

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr. Pavel Šácha

 

 

Doporučujeme

    NU-sůl

    Nu-sůl je náhrada kuchyňské soli bez sodíku a glutamátu s draslíkem a nahrazuje kuchyňskou stolní sůl//NACL/ v naší domácnosti. Je

    Zjistit více

    Anti-Celulitic

    jemná a hebká Nutraceutikum (funkční doplněk stravy), 60 vegetariánských kapslí Půvab vychází z nitra. L-karnitin L-karnitin

    Zjistit více

    KUDZU STAR

    Kudzu – Puearia lobata, má domov v Indii, Číně a Japonsku. Tradiční čínská medicína využívala kudzu k potlačení účinků alkoholu

    Zjistit více

    BETA-CAROTENE STAR

    BETA-CAROTENE STAR obsahuje provitamin beta-karoten, který patří do skupiny karotenoidů hojně se vyskytujících v přírodě. Nelze se jím

    Zjistit více

    GRAPESEED STAR

    Vinnou révu zná lidstvo již několik tisíciletí. Zpočátku z jejích hroznů lidé vyráběli pouze nápoje, později se je naučili šlecht

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024