SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Svízel

Příroda si sama vytváří rovnováhu. Když na jednom místě dojde k jejímu porušení, příroda „zařídí“, že to špatné je smeteno, uklizeno, zbouráno, odplaveno. Terén se zase zacelí, vyčistí. V novinách čteme o povodních, zemětřeseních, větrných smrštích apod.   To jsou faktory, které vidíme, které jsou hmatatelné a citlivé. Ale  co je to  např. epidemie,  zvýšený  výskyt  rakoviny, přemnožení jednoho živočišného druhu ? To jsou také regulace přírody. Člověk přírodě ublíží, ona se  brání. Člověk poruší přírodní zákony, ona  spustí epidemii. Je příroda zlá ?

Člověk znečistí vzduch  a v tom místě se rozšíří výskyt rakoviny, ale současně příroda nabídne řešení. Jen se musíme kolem sebe dívat  a vnímat  to. Vyjděme do přírody a hledejme kolem sebe. A hle jedna bylinka  vedle druhé, každá je k něčemu dobrá. Nepodceňujme  ani tzv. „ plevel“, vždycky, když se v nějaké lokalitě  rozmnoží, znamená to, přirozenou regulaci - je to nabídka přírody k ozdravení: Utrhni si bylinku, ona  tě má léčit.

Záměrně píši o rakovině a o plevelu, protože chci  upozornit na svízel  a jeho lékovou formu galium.( Nemám na mysli gallium- chemický kovový prvek ale galium - svízel, rostlinu z čeledi mořenovitých.

Je více druhů svízele. Tzv. svízel přítula (galium aparine) je rozšířený na polích, lukách a při plotech, zemědělci ho ničí chemickými prostředky.

Dosahuje výšky 60-160 cm, listy má přeslenovitě rozmístěné na ose a zelenožlutý okolík květů na stopkách. Stopka je drsně ochlupená. Nazývá se také svízel šplhavý.

Svízel syřišťový (galium verum) se více vyskytuje ve vyšších polohách, je vzpřímený, 30-60 cm vysoký, zlatožluté květy mají silnou medovou vůni. Kvetoucí nať se sbírá v červenci.

Svízel povázka (galium mollugo) má žlutobílé jemné kvítky, je medonosný a vyskytuje se velmi hojně na stráních a cestách. V době květu je téměř poléhavý.

Všechny jmenované druhy svízele mají přibližně stejné léčivé účinky, ovlivněné stanovištěm. Používáme je stejným způsobem. Žel, tato hojně rostoucí léčivá rostlina upadá v zapomenutí.

V naší době bychom jí však měli věnovat zvláště zvýšenou pozornost, kdy se vyskytuje stále více případů rakovin. I tady však musím zdůraznit, že léčivé účinky čerstvé rostlinky jsou mnohem větší a takové musíme užívat zvlášť při těžkých onemocněních. Dokonce i v zimě můžeme najít pod suchou trávou, na nezasněžených místech svízel povázku.

 

Podrobnosti o jeho účincích lze najít v herbářích.

 

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    SPIRULINE STAR

    SPIRULINE STAR obsahuje vlákninu, spireina a vitamin C. Spirulina je mikroskopická vodní řasa, která je významným zdrojem proteinů, karot

    Zjistit více

    SELENIUM STAR

    Selen je součástí enzymu glutathionperoxidázy, která se společně s vitaminem E významně podílí na odstraňování škodlivých látek z

    Zjistit více

    COPPER STAR

    Měď působí v organismu jako významný antioxidant. Dovede ochránit buňky a tkáně před působením volných radikálů, podílí se na ob

    Zjistit více

    VILCACORA STAR

    VILCACORA STAR je formule sestavena z rostlin, které obsahují látky podporující přirozenou obranyschopnost organismu. Jedná se zejména o v

    Zjistit více

    CLA 1000

    CLA - konjugovaná kyselina linolová je podle vědců schopná působit v těle tak, že zvýší a podpoří odbourávání tukových zásob a t

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024