SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Svíravé bolesti v oblasti žaludku

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Mnoho lidí trpí žaludečními potížemi, často mi o nich do poradny píší i mladí lidé. Mívají svíravé potíže, křeče; nedokážou se uvolnit ani ve volném čase. K tomu ještě přistoupí nezdravá strava, která často překračuje doporučené hodnoty tuků, oblíbené hranolky a jiná smažená jídla, grilovaná masa… Navíc se jídlo často ve spěchu hltá, namísto příjemného stolování v klidu a bez ohledu na hodiny. Pálí žáha, dostavuje se průjem, nadýmání, nucení k říhání. Ženy mají křeče i mimo menstruaci, ztrácejí chuť k jídlu. V e-mailové korespondenci vidím, že dotaz do poradny posílají po půlnoci, lze tedy předpokládat, že mají také problém se spánkem. Uvedené příznaky naznačují stresovou situaci.

 

Pomoc

Jídelníček je nutno obohatit potravou s hojností balastních látek, tj. zeleninou, ovocem, celozrnným chlebem, ovesnými vločkami, ale hlavně zastavit stres!

 

 

To je ze všeho nejdůležitější. Jde to? Nebo řeknete: „Nejsem si vědom(a), že bych byl(a) ve stresu“. Pak si sedněte a probírejte se prošlým časem, co se odehrálo, co vám stále „leží v žaludku“, co „nemůžete strávit“. Nyní samozřejmě nemám na mysli jídlo, ale nějakou prožitou událost, nepříjemný zážitek, který zůstal v mysli a svírá vám žaludek.

 

Spasmolytický účinek

Činnost trávení, funkci žaludku, peristaltiky střevní a ostatních orgánů řídí mozek pomocí neurovegetativního nervstva, centrum je v plexus solaris. To je právě ta oblast, kde se křeče objevují. Tuto regulaci nedokážeme běžně ovlivňovat svou vůlí. Můžete navštívit psychoanalytika a pokuste se problém odblokovat, jistě k tomu používá určité metody.

 

Prostředky, které mají spasmolytický účinek, zklidňují křečové stavy v břiše, napomáhají při nadýmání, při špatném trávení a působí povšechně protikřečově, též uklidňují psychický stav. Ovlivnění psychiky má též vliv na snižování překyselení žaludku a dvanácterníku a uklidnění zažívacích obtíží. Obecně se pro takové prostředky používá termín anti-stresové.

Vhodnou kombinací bylin, šetrnou originální přípravou a systémovým použitím mají celkově roborující vliv (organismus posilující) na celou oblast trávení a uklidnění psychiky. Obvykle bývá přítomen hypericin a hyperforin, což jsou biologicky aktivní komponenty třezalky tečkované (hypericum perforatum), blahodárně působící na psychickou tenzi a předcházející depresím či neurózám. Vzhledem k účinkům spasmolytickým má dobrý vliv i na příbuzné střevní obtíže a chronické problémy ledvin a horních dýchacích cest. Svým vlivem analgetickým uklidňuje akutní stavy při fyzických i psychických traumatech.

Ano, teď to zní jako reklama na nějaký prostředek, ale u mne to tak není. Sice jsem uvedl jako příklad účinek třezalky, ale to nejpodstatnější je učinit rozbor situace, pojmenovat ty faktory, které se podílejí na popsaných příznacích, a musí padnout zásadní rozhodnutí, které má za cíl přerušit působení takových patologických vlivů.

Je to alfa a omega, bez tohoto opatření se problém nevyřeší. Nějaký lék jen potíže zmírní, uvolní křeče, ale podstata problému běží dále a vede v budoucnu k rozvoji chronické nemoci.

A to přece nikdo nechce.

 

Konzultace je možná přes naši poradnu:

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    INULIN STAR

    Inulin pomáhá zvyšovat odolnost celého organismu, blokovat růst škodlivých bakterií a udržovat správnou hladinu cholesterolu i dalších

    Zjistit více

    EUFORYN

    uvolnění a klidný spánek Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv,

    Zjistit více

    STINGING NETTLE STAR

    Kopřiva – Urtica dioica – zahrnuje asi 35 druhů, které rostou zejména v mírných pásmech. Její latinský rodový název je odvozen od

    Zjistit více

    POTASSIUM STAR

    Draslík je jedním z nejrozšířenějších prvků. Najdeme jej na povrchu zemské kůry, hojně je zastoupen v mořské vodě a je přirozenou

    Zjistit více

    LIFE STAR

    Potravní doplněk Kořen rdesna mnohokvětého přináší duševní klid a současně ani v nejmenším netlumí myšlenkové procesy. Jedi

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024